kişinin zerre kadar fikrine katılmadığı halde, karşısındakine,gerek arguman yetersizliği gerek korkaklık gerekse, demokratik görünme çabasından dolayı sık sık sarfettiği sözdür bazan da.
saygı göstermekten cok daha farklıdır. birisinde mesele hissidir ve buna dayalı olarak söz ve davranış biçimi gelir. diğerinde ise tamamen öyle olması gerektiği için yapılan fiillerdir.
günümüzde olur olmaz her yerde kullanılan , içi boşaltılmış, yapaylaşmış bir kelime.. herşeye saygı duyan insan nasıl bir kişidir? aklım almıyor.. değerleri yok mudur? inandıkları? içinden "ulan içimdekini yüzünüze söyleyemiyorum, adi dötler sizi, hepiniz puş.sunuz olm" diyen bir insan profili aklıma geliyor.. elbette içten saygı duyduğumuz şeyler var ama herşeye saygı duymak yalanın önde gideni..
layık olan insanlara verilmesi gereken değerdir. bunu hakeden, zaten kendiliğinden oluşturur. zorlamayla saygı duyuyor gibi yapmaksa, iki yüzlülük ve korkaklıktır. yani duygusal sahtekarlıktır.
an itibariyle yaptığım olay. evet ak parti ye oy vermemiş olabilirim ama ülkemizde her iki insandan biri onu seçtiği için, halkımız onu sevdiği, ona saygı duyduğu için, ve tekrardan başbakan olarak ülkenin başında bulunacağı için saygı duyuyorum...
ayrıca ne olursa olsun, --ben chp ye oy vermiş olsam bile-- hiç bir ibnenin kimseye sövme hakkı yoktur. ben vermemişsem ailem varmiştir. sen vermemişsen akrabaların vermiştir, arkadaşın vermiştir... saygı duyun ibneliğin lüzumu yok...
sonuçlara üzülsem dahi, vatana millete hayırlı olsun, inşallah güzel günlere ulaşırız diyorum...
bundan 90 sene evvel mondros ateşkes anlaşmasına ya da türkiye cumhuriyeti ordusuna saldıran seyh sait e, ingilizlerin ve halifenin kışkırtarak ayaklandırdığı anadolu halkına saygı duyulsaydı türkiye kurulabilir miydi acaba?
cevabı çok açık. cahile saygı duyulmaz, çünkü ne yaptığını bilmez ve sonuç olarak hiçbir şey bilmeyen hiçbir şey değiştirmez. aynı bugün olduğu gibi.
bu aralar popularistesi dahada artmış hadisedir. işine gelmeyen saygı duyalım, saygı duyuyorum, saygı duymak lazım gibi saçma sapan söylemlere başvurur. Tamamen klişedir.
Genellikle hakeden kişilere uygulanması gerekir eğer yanlış kişilere uygularsanız, pişman olacağınız sonuşlara neden olabilmektedir. örn:trip atan sevgili.
sevmeyebilirsin ama saygı duymak zorundasın masalını, kim uydurduysa onun ben amına koyim. neden mi? örnekle açıklamak gerekirse: bir israil düşünün ki bebek katili; şimdi, bunu sevmiyoruz ama saygı duymak zorundayız öyle mi? ne sevgi ne saygı;hak ettiği şey yok saymak.
zorunluluk gerektirmediğini düşündüğüm eylem. patavatsız olmamak saygı duymak anlamına gelmiyor. kimseye saygı duymak zorunda değilim ama patavatsız davranmaya hakkım yok.