son zamanlarda, bir konu hakkında olumsuz görüş belirtildiğinde mutlaka birisinin atlayarak olduğunu belirttiği zorunluluk.
örn:
sevmeyebilirsin ama saygı duymak zorundasın!
beğenmeyebilirsin ama saygı duymak zorundasın!
inanmayabilirsin ama saygı duymak zorundasın!
şimdi, kişi bir kişi veya bir olguya bir şeyler borçlu ise evet saygı duyması gerekir. duymazsa toplum tarafından aşağılanır veya hain, riyakar etc... olarak görülür. bu bile bir zorunluluk değil daha çok gerekliliktir. aksi durum mantıktan uzak olduğunda oluşur bu gereklilik, normal olandır. (örn: elinden geleni yapan anne ve babayı sevip saymak)
ama "saygı duymak zorundasın!" ne lan? hiç kimse hiçbir şeye saygı duymak zorunda değil. diyelim ki şu an bunu okuyanların saygı duyduğu hiçbirşeye saygı duymuyorum, var mı yasal yaptırımı?
durum şudur ki eğer yasalarla korunan bir şey varsa saygısızlık yapamazsınız ancak bu saygı duymak zorundasınız anlamına gelmez. bana saçma gelen bir şeye veya aşağılık gördüğüm insanlara istesem de saygı duyamam. ha insanlar dinin saçma olduğunu düşünüyor ve bunu söyleyince yargılanıyor mesela, (ben doğru bulmuyorum adam mantıkdışı bulmuş söylemiş, hakaret değil bir kere, normalde linç edecek adamların yetkiyi bulunca temiz şekilde sindirme çalışması) bu durumda bile o kişiye saygı duymadığı için değil, bunu dile getirişinin saygısızca olduğu düşünüldüğü için dava açılmış.
zira şudur ki kimse hiçbirşeye saygı duymak zorunda değil. bir insan her şey hakkında "y.rrağa kadar yolu var" diye düşünebilir. ancak bunu söylemesi, aksine inanan ve sayıca çok olduğu için isterse zaten cezalandırabilecek kadar güçlü olan bir topluluk tarafından olayı daha temiz şekilde halletmek amacıyla yasalaştırılıp yasaklanmıştır.
edit: etik yanlışlar yasalarda aksi belirtilmedikçe bir yaptırım doğuramaz aksine, söz konusu durum geçerli ise, yasalar kişiyi doğabilecek olumsuzluklardan korur. dolayısı ile bir zorunluluk hali oluşturmazlar.
ayrıca yasalar kişiye doğrudan ne yapması gerektiğini söylemez, verilen iznin sınırını belirler. birisi yasalarca izin verilen yaşama hakkın için gereken nefes alma kabiliyetine engel olmaya çalışacak olursa, buna karşı bir yaptırım koyarak senin boğularak ölmeni engelleyen şey yasalardır.
Bir olgudaki Sevgi yoksunluğunun açığını, saygı gibi yapay içi boş bir soyut argüman ile doldurma gereksinimi insanoğlunun ne denli samimiyetsiz boktan varlıklar olduğunun önemli bir göstergesidir.
saygı, her zaman ve her durumda ihtiyacı hissedilecek bir şey.
uydurma gereksizliği herkes tarafından kabul görmüş şeyler için tabii ki saygı beklemek saçma.
sonuç olarak saygı herkese lazım.
ayrıca 'hiç bir şeye' diye yazılmaz, 'hiçbir şeye' diye yazılır.
bu arada başlık mis gibi.*
herkesin fikirlerini görüp ortak şekilde entry leşmek, çok güzel.
hala bu sözlükte tartışabilme adabının var olduğunu görmek sevindirici.
Kişiler birbirine saygı duymalı ki tartışmanın dozu kaçmasın. Görüş beyan ederek, kişinin perspektifini genişletebilirsiniz fakat saldırı modundaki tutum, ancak savunma olarak size döner. Görüşünü bildir, tartış fakat kırmaya gidiyorsa bitirin.
saygı duyma ya da saygı gösterme zorunluluğu diye birşey yoktur.kimse kimseye saygı duymak zorunda değildir.aynı dünyada yaşadığımız için birbirimize tahammül etme zorunluluğumuz vardır.
Edit: Geçmişte yaşamış,manevi değeri olan kişilerden bahsetmiyorum.Şuan yaşadığımız toplumdan bahsediyorum.
Çoğu insan bir seylere saygı duymak zorunda olduğunuzu söyler durur.
Yaşlilara, düşkünlere, herhangi bir dine inanan bireylere veya o dinin kendisine, politikacilara, kurucu liderlere saygi duymak zorunda oldugunuzu dikta eder.
Bu sacmaliktir. Kimse ne bir fikre ne bir kisiye saygi duymak zorunda degildir.saygi duyma, hürmet gosterme gibi davranislar bireyin özgür secimine bağlidir.bireyi saygi duymaya zorlamak onun ozgurlugune mudahale etmek demektir.
Olmayan zorunluluktur. Ayrıca o iş çok başka yerlere gider. ortada dal taşak gezen nüdistede saygı duyacaksınız o zaman. Saygı duymak gibi bir zorunluluk yoktur. Saygısızlık yapmama gibi bir zorunluluk vardır.
özgürlük tanımını negatif haklar ve iktidar üzerinden yapan liberallerlerle, yine tanımı pozitif haklar ve birey üzerinden yapan sosyalistlerin asırlık kan davasıdır.