kişi baskı altındayken çıkan, koruma güdüsüdür.
Bir psikodinamikte : Id ( hazlar-ilkel benlik ) Cinsellik, saldırganlık gibi duygular ile, ailenin büyüklerinden ya da büyüklerden istenilen onaylanma isteğinin çatışmasıdır.
Bir çok savunma mekanizmasında kişi bu psikodinamiği kullanır. Bahane üretirken bu psikodinamik ortaya çıkar. Kişi onay alma isteği ve haz arasında çatışma yaşarken, politik bir karar ile bahane üretir.
savunma mekanizması bazı durumlarda, psikologların derine inmesini sağlayan büyük bir araçtır.
örneğin ; Bir kimse herkese kötülük yapıyordur, bunu bir savunma mekanizması olarak kullanıyordur. bunun derininde, onlar bana kötülük yapabilir kaygısı olabilir. onun derininde " Ah " sistemine inanıyorsa, birisine yaptığı kötülükten dolayı, vicdan azabı çekiyordur. Bana kötülük yapacaklar korkusu, kaygıyı. Bu da savunmayı geliştirir.
kaçma, yansıtma, kendine yöneltme, kaçma, bastırma, mantıga bürüme, tatlı limon vs.psikolojide insanın kişiliğini korumak için kullandıgı savunma mekanizmalarıdır.yerinde kullanıldıgı zaman faydalıdır.fakat sürekli kullanılırsa önce nevroz(agır olmayan psikolojik rahatsızlık) daha sonra uzun bi süre sonra psikoza(ağır olan psikolojik rahatsızlık sizofren, mani.) cevirir.insan bunları farkında olmadan kulanır.