birinci ve ikinci dünya savaşları bazı tarihçiler tarafından kadınlar için birer özgürleştirme sağlamış olarak gösterilse de özellikle başta kadın tarihçiler olmak üzere diğer tarihçiler bu savaşların getirdiği değişimlerin geçici ve yüzeysel olduğunu savunmaktadırlar.
savaşlar yokluk ve kıtlık anlamına gelir aynı zamanda. bu halde ailesini beslemeki giydirmek, ısıtmakla yükümlü olan özellikle kadındır.
fransa'da 1914-1918 tarihlerinde cephe gerisi olumsuz koşullara sahipti ama aç kalmadı.
ingiliz kadınları tutumlu olmaya çağrıldılar.
rusya ve orta avrupa kadınları ise savaşı bahane eden fırsatçılar ile karşı karşıya idiler.
özellikle 1939 ve sonrasında italya ve sovyet rusya kadınları işgale uğramış ve yağmalanmış ülkelerinin ardından çok sıkıntılar çektiler.
savaşın ölüm, yokluk ve kıtlık gibi gayri insani bir şekli olmasın yanında cinsel bir şiddeti de vardı. savaş avrupa'daki erkeksi değerleri yüceltiyordu. ordu tarafından örgütlenen fuhuş, cinsl şiddet ve cinsiyetçi cezalar buna örnek oluşturabilir.
savaşta kadınlar ekonomik seferberlikler kurmuşlardır çünkü erkeğin yerini almışlardır. fransa'da 1914'ten önce sayısı 7.7 milyon olan kadın çalışan sayısı savaç sırasında yüzde 20 oranında artar. ingiltere'de bu oran yüzde 50'ye abd'd ise ikinci dünya savaşı sorasında kadın çalışan sayısı yüzde 50'yi bularak 18 milyonu aşar.
italyan ve alman faşist rejimleri ise karşı olsalarda * yedek kadın emeğine başvururlar.
ordulara baktığımızda ise kadınlara olan güvensizlik açıkça görülmektedir. bu güvensizliği aşabilmiş olan tek ordu ise kızıl ordu'dur. ingiliz ordusunda 450.000, amerikan ordusundaki 350.000 ve kanada ordusundaki 40.000 kadın asker levazım, iletişim ve taşıma gibi işlerde kullanılmışlardır.
daniella casanova, berthie albrech gibi bir çok kadın fransız direnişi'ne katılmış, basmakalıp cinsel ilişkilere meydan okuyarak kendi mücadele arkadaşlarını kendileri belirleyip, yaşamışlardır.
ancak yinede direnişte bile olsa bir cinsiyet ayrımcığı söz konusu idi. fabrikalarda kadınlara daha az ücret ödeniyordu.
sonuç olarak bakldığında ikinci dünya savaşının amerika'da ve ingiltere'de evli kadınlara çalışma olanağı sağlaması yönünde bir katkısı olsa da fransa'da birinci dünya savaşı'na kadar çalışan kadın oranında savaş sonrası düşüş olduğu görülmüştür.
fransa'da 1944 yılında kadınlara verilen oy hakkı seçim yatırımı olarak, ingiltere'de 1918 yılında verilen kadına oy hakkı "suffragist şiddetin doğması"ndan korkulduğu için, amerika'da 1920 yılında verilen aynı hak ise uzun usullerden sonra 19. değişiklik olarak yapılmıştır.
savaşlar; erkeklerin savaşmak ve üretmek için; kadınların ise doğurmak ve analık yapmak için var olduğu kanısını kalıcı kılmıştır.