Savaş uçağı denince ilk iki dünya savaşında kullanılan tek motorlu pirpirlar da sayılacağı için çok karışık bir iş değildir. Esas zor olan sesten hızlı uçan jet motorlu uçak yapmaktır.
birileri de bildik bildik nasıl yapılacağını yazmış, iyiler Amerika'ya Avrupa'ya gitti ülkemdeki mühendis rulman sikiyor, aselsanı halka açmışlar para için, on yıldan bahsediyor kronun biri.
on yıllarca sürer diyenlere kopyalama tekniğinden bahsetmek lazım.
kopyala lan kopyala. sonra geliştir.
var olan bişeyi de kopyalayamıyorsan artık. ben ne diyim.
kopyala derken çal demiyorum. esinlen. sonra ölçüsünü büyüt, küçült. ekler yap.
ayrıcabinlerce mekanizma yoktur, uçaklarda. kontrol edilecek dümen, kanat flap ve dümenimsileri, tekerlekler başka da bişey yok.
onlarda basit hidrolik sistemlerle kontrol ediliyor. kepçenin kazıcısını nasıl kontrol ediyrsan öyle aşağı indiri yukarı kaldır. gidip komplez hareket yaptırmayacaksın ki cünkü uçak ya aşağı uçar ya yukarı ya da düz. kısa süreye sıkıştırılmış karmaşık hareketler yapmaz.
gene bunu parti propagandası sananlar var.
oğlum bi okuyun bakalım 40 yıllık pilot hiç siyaset yapmışmı.
beni başkalarıyla karıştırmışlar.
ayrıca yaptık falan mı yazdım ki parti propagandfası olsun. yapılabilir diyorum.
biz türküz sıkarsak yaparız diyorum adam çomar diyor.
konyali bilim adamlari icin basitten de ote istir.
onlar ki uzak galaksilere isik hizindan kat ve kat hizli recep 2023 uzay aracini yollayanlardir.
selam ve 2053 ile.
diğer ülkelerin gectiği btün yollardan geçmek zorunda değiliz. tersine mühendislik diye bişey var. kopyala, geliştir yapıştır.
hatta 5. nesili bile atlayıp direk insansız büyük savaş uçağına geçmek lazım.
Yok aq çok zor işler bunlar. Amerikalılar da uzaylı zaten veya cin insan değil. Milleti dolandırmakla uğraşacağına Oturup bunlarla uğraşırsan yaparsın bu kadar basit.
jet motoru yapmak zor değil. sağlam ve uzun ömürlü 5. nesil bir savaş uçağı yapmak zor. seri üretime geçmesi şanslıysak en az on yıllık bir süreci kapsar.
üstelik bizim için zorluk derecesi daha fazla, çünkü 1935'teki 2. nesillerden direkt 5. nesillere geçiş yapıyoruz. lokma ne kadar büyükse öğütmesi de o kadar güç olur taktir edersiniz.
velhasıl kolay iş değil gençler.
ek:yapması oturup uğraşınca on yılı bulur zaten. bunlar teyyare değil, içinde yüz binlerce çeşit kod ve binlerce mekanizma ve hesaplamalar barındıran aşırı komplike makineler. amerika'nın f-35'i yapması 15 yıldan uzun sürdü, ki hala bile bitmiş değil. ve gelmiş geçmiş en fazla kod bulunduran makine. düşün uzay programları için üretilen makineleri geçtim. f-22 hakeza ayrı bir dünya.
diğer ülkelerle teknoloji alışverişi yapılmazsa on yıl çok iyi bir süre bile. onu da yapıyoruz çok şükür.
bakalım hayırlısı, en kısa zamanda göklerde kendi uçağımızı görmeyi ben de isterim ama gerçekler acı ne yazık ki.
al bak. jet motoru ne kadar basit bir yapı. benzinli bir motordan bile basit. surtunen parçası yok.
dandikte olsa bir tane yapıp göstermek lazım, insanlara.
Rahmetli nuri demirağ ve vecihi hürkuş'un ruhları şad olsun. Vaktiyle bu ülkenin güzel insanları hem yerli uçak hem de yerli araba (devrim) yapmıştı. Hatta Hollanda'lılardan uçak siparişi almamıza rağmen Menderes efendi hukumeti zamanında yaptırılmamıştı. Biz istersek her şeyi yaparız tarihimiz bunun örnekleriyle doludur amma bu kafayla değil, hacı robot üreterek değil,ışıklı ekmek dolabıyla değil. Bu sözlükte bile kafası zehir gibi çalışan nice beyinler var. Alacaksın onları vereceksin imkanı bütçeyi bakın neler yapıyorlar.
(bkz: cinlerin tezek yemeleri) dışında bazı insanlar da tezek yiyebiliyorlar tabi bazı yan etkileri oluyor. Onun yan etkilerinden birisi de zeka geriliği.