şu soğuk sabahta bulunulmak istenen ortamlar arasındadır. ne yazık ki 3 hafta kadar önceki en son istanbul seyahatlerimden birindeki otel saunasından beri yaşayamadığım bir keyif.
sauna faydaları: Fazla yağların eritilmesini sağlar, zayıflatıcı etkisi vardır.
Vücudunuzu toksinlerden ve ölü hücrelerden terleme yoluyla arındırır.
Kasları yumuşatıp gevşetir. Böylece günlük yaşantınızdaki stresi ve beyin yorgunluğunu azaltır.
Kas ve eklem ağrılarında tedaviye yardımcı olur.
Grip ve nezle gibi enfeksiyonlarda iyileşme sürecini hızlandırır.
Uyku bozukluğu, gerginlik gibi depresif sorunların giderilmesine katkı sağlar.
Düzenli sauna kullanımı kireçlenme, romatizma, selülit gibi hastalıkların tedavisinde iyileştirici yönde büyük katkı sağlar. (kaynak vikipedi)
Voleybol antrenmanlarından sonra takım olarak ziyaret edilen harikulade mekan. Hele lig maçlarının olduğu bir güne denk gelirse, kafeteryasında falan tam bir stadyum havasında eğleniyorsunuz.
Egzersiz ve antrenman sonrasında vücutta biriken laktik asidin atılmasında daha faydalı bir unsur varsa da bilmiyorum. Oksijen dolaşımı iyi bir saunada, efor sarf etmeden ter atmak, vücudun tamamen detoksin işleminden geçmesi gibi. Arkadaşlarınızla gitmeniz tavsiye olunur, sohbet ederken zaman geçiveriyor; aksi takdirde -benim gibi- sıcağa pek gelemeyen bir insansanız, tek başınıza oturduğunuzda sikerriiiimm laaaan saunasını deyip kendinizi dışarı atıyorsunuz, tabi ter bezleriniz amcıklama durumuna geçiyor. Faydası zararından çok böyle bir durumda.
Çıkınca napın nedin sakın sıcak duş almayın. En zararlısıymış. Soğuk duş alın ama ayaklarınızdan başlayın. On on beş dakika duş alın diyorlar ama öehhhh yani siz şöyle hortumu baştan aşağı bir dolaştırsanız yeter.*
o degilde sauna ya giren herkesin vicik vicik ter doktugunu dusundugunuzde ne kadar igrenc bir mekanda oldugunuzu dusunmenize sebep verebilir. ama yinede gunesi gormeyenler ve usuyenler icin isinmada ideal bir mekan oldugu gercegini degistiremez.
ilk saunalar milattan sonra beşinci ila sekizinci yüzyılda ortaya çıkmıştır. erken dönem saunalar bir tepenin veya höyüğün içine kazılmıştır. araç-gereç ve teknoloji ilerledikçe ahşap binalar kullanılmaya başlanmıştır. bir şöminede taş parçaları odun ateşinde ısıtırlır. odadaki hava ısındıkça ateşten çıkan rayiha da odayı kaplar.sıcaklık istenen dereceye gelince duman odadan temizlenir ve yıkanmak isteyenler girer. Yanan tahtaların odaya sinen kokusu, temizlenme töreninin bir parçasıdır. bu tür kokulu banyoya fince savusauna denir.
günümüzde evlerde, spor salonlarında bile bulunmaktadır. ortak kullanımlarda, hijyen için havlu ile girilmelidir.