sauna

    25.
  1. Gitmek istediğim ama anadolu yakasında nerede gidilir fiyatlar nasıldır hiç bilmediğimdir.
    4 ...
  2. 6.
  3. Finlandiya'da "kuru buhar banyosu" adı verilen bir sistemin 2000 yıl önce de kullanıldığı biliniyor. Ancak, bunu bir iskandinav keşfi olduğu tartışmalı. Çünkü, M.Ö. 9. yüzyılla 4. yüzyıl arasında, Spartallıların kuru buhar banyosu yaptıkları ortaya çıkarıldı. Nitekim Romalılar, aynı uygulamayı aldılar ve hatta adını "laconicum" koydular. Lakonya, Eski Yunan'da Spartalıların yaşadıkları bölgeye verilen isimdi. Ama, Finlandiyalıların bulduğu teknik çok daha ileriydi. Sobaların aracılığıyla volkanik taşları ya da briketleri iyice ısıtıyorlardı ve daha sonra bunların üstüne su döküyorlardı. Su iyice ısınmış taşlara değer değmez buharlaşıyordu. Odanın iç duvarları tahta kaplanıyordu. Çünkü bu malzeme buharı emiyor ve odanın içinin sürekli nemli kalmasını sağlıyordu. Ayrıca odun kötü bir iletken olduğundan, onunla temas edildiğinde insanın derisini yakmıyordu.Günümüzde sauna sobaları genellikle elektrikle ısıtılmaktadır bazı geniş uygulamalarda ise gaz ve petrol kullanıldığı da görülür.Sauna ile aşinalık 1936 Berlin Olimpiyatlarında sporcuların soyunma odasına kurulmasıyla sağlanmıştır.
    3 ...
  4. 26.
  5. yurtdisinda insanlarin kadinli erkekli cirilciplak oturdugu ve kimsenin birbirine dahi bakmadigi yer. turkiye'de olsa kismini size birakiyorum.
    2 ...
  6. 21.
  7. Arabanın başta bunaliyosun ama sonra bir Dinçlik geliyor dediği mekan.
    2 ...
  8. 7.
  9. Sauna kültürüne göre, kadınlar ve erkekler genel saunaya bir arada girmezler. Ya aynı çatı altında ayrı iki sauna vardır ya da sırayla girerler. Saunaya çırılçıplak girilir, bikini, mayo ve peştamal kullanılmaz. Kadınlarla erkeklerin birarada girdiği saunalar özel saunalardır, yani saunaya girenler, birbirlerininden çekinmeyecek kadar yakın kişilerdir. Belli bir yaşa kadar çocuklar anne ve babalarıyla girerler, belli bir yaştan sonra çocuklara üstüne para da versen anne ve babasıyla saunaya girmez.
    Turistik amaçla ya da şirketlere gelen yabancı konuklara tanıtım amacıyla düzenlenen bazı sauna seanslarına kadın ve erkekler nadir de olsa birlikte girebiliyorlar. O zaman, saunaya çırılçıplak girme koşulu yerine getirilmiyor, kadınlar göğüsten aşağısını, erkekler belden aşağısını kapatacak biçimde havlu ya da özel keten peştamalla örtünüyorlar. Böyle seanslarda saunadan çıkıp denize ya da göle atlarken mayo giyiliyor, yada şok duşlarda soğuk su ile yıkanılıyor.
    Finlandiya da kadınlarla erkeklerin birarada girdikleri saunalar da var, ancak bunlar Fin saunaları değil. Çok garip, ancak nedense, bunlara 'Türk saunası' diyorlar. Saunayla pek ilgisi yok. Karanlık bir yer, buhardan gözgözü görmüyor. Buhar, okaliptüslü, soluk açıcı. Kadınlar ve erkekler, ayrı kapılardan giriyorlar buraya. Havlu ya da peştamalla örtünme koşulu var. Çıplak girilse de farketmez, loş ışıklı bir mekân, buhardan göz gözü görmüyor. Genellikle spa ve su etkinliklerinin bulunduğu otellerle, spor merkezlerinde var bu Türk saunaları. *
    Bence, yalnızca ve yalnızca Türkiye'ye gelen turistleri hoş tutmak adına, genel bir hamamın kadın ve erkeklere aynı anda açık tutulması yersiz. Ancak, hamam belirli turist gruplarına özel olarak kapatılırsa, isteyen istediği gibi girebilir, istediği gibi davranabilir. Bunun dışında, diğer hamamlar için geçerli olan uygulamalar sözkonusu hamam için de geçerli olmalı. Yoksa, pek de hoş olmaz, hamam, 'yolgeçen hamamına' döner.
    3 ...
  10. 9.
  11. finlandiya'nın fince'de söylenişi olan "suomi" kelimesinden türeyen, finlandiya'da yetişen ladin ağacından imal edilen ve yüksek ısıda ısıtılan odacığın bu ağacın da ısınmasıyla elde edilen özel bir kuru havanın solunum sistemi yoluyla vücuda aluınmasıyla bir şifa merkezine dönüşen hamamdır.
    odanın kuru ve sıcak havası solunduğunda ciğerlere zarar vermesini önlemek amacı ile ısıtııcı şöminenin üzerine su dökülerek şok buhar elde edilir. hem dokunma hem de solunum yoluyla belli hararete ulaşan vücut sıvı ifraz ederek(terleyerek) toksinlerden arınır.
    fin hamamı seansının son aşaması ise şok havuzu dediğimiz olaydır ve ne yazık ki çoğu saunada bu bölüm maliyeti dolayısıyla bulunmaz. otellerde hava atma maksadıyla gidilen saunalarda şok havuzu yerine saunadan çıkan kişi duşa girer ki bu saunanın size sunacağı etkiyi azaltır ve aslında boşu boşuna para vererek yanmış olmaktan başka bir şeye varamazsınız.
    gerçek bir sauna seansı kesinlikle şok havuzunda son bulmalı, yüksek ısı altında genleşen damarlar, aniden girilecek soğuk su havuzunda aniden büzülmeli ve böylece vücuda direnç kazandırılmalıdır.
    bundan ötürü şok havuzu olmayan saunalarda seans yapmayınız.
    ha çok paranız var ve heba etmek isterseniz orası ayrı, parayı tuvalet kağıdı olarak da kullanabilirsiniz pekala...
    1 ...
  12. 22.
  13. sauna faydaları: Fazla yağların eritilmesini sağlar, zayıflatıcı etkisi vardır.
    Vücudunuzu toksinlerden ve ölü hücrelerden terleme yoluyla arındırır.
    Kasları yumuşatıp gevşetir. Böylece günlük yaşantınızdaki stresi ve beyin yorgunluğunu azaltır.
    Kas ve eklem ağrılarında tedaviye yardımcı olur.
    Grip ve nezle gibi enfeksiyonlarda iyileşme sürecini hızlandırır.
    Uyku bozukluğu, gerginlik gibi depresif sorunların giderilmesine katkı sağlar.
    Düzenli sauna kullanımı kireçlenme, romatizma, selülit gibi hastalıkların tedavisinde iyileştirici yönde büyük katkı sağlar. (kaynak vikipedi)
    1 ...
  14. 4.
  15. artık evlerde de * kullanılabilen gelecekte finlandiya ya mı döneceğiz dedirten vücuttaki toksinlerin atıldığı mekan.ideali 90 derecedir. duş alıp girmek hijyen açısından önemlidir. her biri 15 er dakikalık 2 seans yapılmalıdır. saunanın içerisine de * mentol veya çiçek kokusu tarzında ilaçlar atılması ortamı mükemmelleştirir.
    1 ...
  16. 3.
  17. vücudunuzu ıslatmadan girmeniz gereken, aksi taktirde içerde boğulana kadar oturup terlemeyi beceremediğiniz mahal.
    1 ...
  18. 11.
  19. BiZiM HAMAMLARIMIZDA SADECE TER ATMAK iÇiN GiRiLEN KÜÇÜK ODANIN FiNCESi.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük