Adaletin herkese eşit olduğu bir yerdir satranç öyle ya siyaha göre dizeriz, beyaza göre oynarız. ister dizilişe yön ver ister ilk hamleyi yap ne farkeder..? Stratejiyi iyi kuran oyunu kazanacaktır elbette.
orta çağda siyah taşın şanslı sayılması da cadıların siyah giyinmesine, siyah kedilere falan bağlanıyordu. bu rengin bu sihir ve büyülerden dolayı üstün olduğu, o yüzden beyazla başlanınca denge sağlandığına inanılıyordu. siyah sadece antik çinlilerde şanslı bir renk olarak yüceltilirmiş.
Satranç karışalaşmalarının kazananı hiç bir zaman tek maç üzerinden belli olmaz. Günümüzde bir karşılaşma 12 maç sürer iki taraf da 6 kez siyah, 6 kez beyaz taşlarla oynar.
Stratejik olarak siyah renk beyaza göre saklanma pozisyonuna daha uygun. Hamle yapan amacını da ortaya koyduğu için savunma yapan siyahların oyuna geç başlaması mantıklı.
Yani karanlık bir ortamda siyah renk beyaz renge göre daha iyi kamufle olur.
insiyatif avantajı beyaza, son sözü söyleme avantajı da siyaha bırakılsın diyedir. hülasa; son sözü söyleyebilmek için rakibin bu insiyatifini sekteye uğratabilecek bilgiye de sahip olmak gerek.