teke tek maçta beyazlarla bir partide bir galibiyet alıp üzerine yatmak, sonraki tüm oyunlarda beraberliğe oynamaktır. bildiğim en iyi uygulayanı 1984 dünya şampiyonluğu maçında kasparov'dur. rakibi karpov oyunu 4-0'a getirince, 6 galibiyet alanın kazanacağı maçta, kasparov tam bir catenaccio uygulamış, eşeğin amına su kaçırmış, 17 maç beraberlikle bitmiştir.
sonra bir galibiyet daha aldı karpov ama ne fayda, kasparov bir kere catenaccio'nun keyfine varmış, devam etmektedir. bi 13 maç daha beraberlikten sonra kasparov nihayet bir oyun almış, muradına ermiştir. skor bi müddet sonra 5-3 olunca, 10 kilo veren karpov mahvolmuş ama hala istekli vaziyette iken, maç iptal oldu.
başka bir uygulayıcısı da capablanca, petrosian ve kramnik olabilir. beraberliği pek seven bu elemanlar, çok zor yenilmeleriyle de ünlüdür ki 6 yıl boyunca yenilmeyen capablanca'nın invincible lakabı boşuna değildir. kramnik de drawnik diye bir lakapla anılagelmektedir.
satrançta catenaccio, uygulaması kolay bir taktiktir. belli açılışların belli varyantları beraberlik sonucuna meyillidir. çok kapalı oynamak da beraberlik ihtimalini artırır. e4 açılışından sakınmak gerekir çünkü oyun spastik yerlere kolayca varır bu açılışta. d4 ve c4 sakin açılışları beraberlik amaçlayan açısından tercih edilmelidir. her spor dalında olduğu gibi satrançta da yenilmemek üzerine kurulu rakibin hatasını bekleme taktiği oyunu sıkıcılaştırır ve seyirciyi usandırır. seyirci, kanlı bir mücadele, bir galip ve ustaca kombinezonlar ister. fischer, tal, morphy bu yüzden satrançseverlerin en beğendiği satranççılardır.