“Satrançta bilgisayarı yenmek neden imkansız?” sorusuna verilebilecek yanıt muhtemelen “Bilgisayara olası bütün maçları yüklersin ve o da asla yenilmez” olur.
Önemli olan sadece insanoğlunun "Olası Maç Sayısını" Doğru Hesaplayabilmesi...
10^120 sayısı şu anda hesaplanan en yaklaşık rakam.
Kasparov- Deep Blue maçlarını hatırladığımızda 2.5- 3.5 luk maçı kazanan Deep Blue saniyede 60 milyar hamleyi gözden geçirebiliyordu (ki maç şaibeli olarak dünya tarihine geçti)
işte aslında yapay zekanın altında yatan temel prensipte burada.
insan zekasına düşünme anlamında ekleyemediğiniz "Olasılıkları" yapay zeka içerisine naklettiğiniz zaman "Yapay Zeka Dünyayı Ele Geçirebilir mi?" sorusuna da cevap vermeye bir adım daha yaklaşmış olursunuz.
Şimdi gelelim "Chapter- 2 Part- 2 Bölüm-2" ne koyarsanız koyun adını.
Satranç oyunun hikayesini kısaca anlatalım;
Alim ve Zalimin karşılaşmasıdır Satranç. Zalim Alimden Barışçıl bir yol bulmasını ister ve Alim "Dilediğiniz gibi savaın diye size bir oyun getirdim" diyor.
Ardından Piyonlar- Asker, Fil ve At- Filli ve Atlı Orduları, Kale- Normal Kaleyi ve Şah Vezir' de kendilerini temsil etmiş. Çaturanga denen bu oyun çok sevilmiş Zalim Kral tarafından.
"Dile benden ne dilersen" diyen Zalim Krala, Alim şu cevabı vermiş "1. Kare için 1 Buğday, 2. Kare için onun iki katı şeklinde buğday isterim demiş"
32. Kareye geldiğinizde 2^32 buğday tanesi eder. 2^63 buğday için 64. kareye geldiğinizde yaklaşık 18 Kentilyon (Trilyonun üst versiyonu).
Neyse; gelelim tekrar konumuza.
Bugüne kadar yapılan maçlar içinde en ilgi çekici maçlardan biri "Napolyoon ve Türk" ün maçı. Türk; bir Macar tarafından yapılan otomot bir makine. Makine dünyada liderler ve usta oyuncuların çoğunu yenmiş. Fakat daha sonra ortaya çıkan durum şu; makinenin içerisinde bir kişi var ve kişi makineyi yönlendiriyor.
Asıl olay da burada başlıyor. Gasparov Deep Blue ile olan maçında, bir hamle ile ilgili olarak, insanlar tarafından bilgisayara müdahale edildiğini ve ilgili hamlede bilgisayarın "Piyonu Yutma" eğilimi göstermesi gerektiğini söylemiş ve dünya satranç kamuoyu tarafından da destek görmüştür. 2. Maç teklifini ise IBM reddetmiş ve Deep Blue projesi rafa kaldırılmıştır.
ilk yazıda "Yapay Zeka" ile alakalı olarak "iNSAN" faktörünü ortaya atmıştım ve çözümün bu faktör üzerinden düşünülmesi gerekliliği vardır.
Bu büyük paradoksu ortaya atarken aslında, problemi tanımlama ve çözüme ulaşma yolunda neler yapılabilir? sorusunu tartışmak ve düşünmek asıl amacım.
Yapay Zeka' nın Sınırları sadece insanların Hayal Gücü ile mi sınırlı yoksa daha mı fazlası?
Bu paradoks ile cevap aranan veya cevabı bilinmeyen asıl soru şu: insanoğlu yapay zekaya sadece kendi ihtimallerini mi ekleyebilir? Yapay zeka içerisinde oluşabilecek bir olasılıktan bahsedilemez mi?