satranç oynamanın haram olması

entry12 galeri2
    10.
  1. yakında (bkz: oksijen almanın haram olması) adlı başlığın açılması mümkün kılan başlıktır. kim ne isterse ona haram der. ancak enteresan olan diyelim ki bunlar haram tanrı niye insanlara müzik yeteneği vb yetenekler veriyor şeklinde düşündüren konu.
    0 ...
  2. 1.
  3. Neyi dusundurucu... Herşeyi carpitiyorlar bence. Helal daire içinde olan ve vicdaninizin huzursuz olmadığı şeyler bence gayet güzel şeyler.
    0 ...
  4. 8.
  5. s..... haramını. remzi abi getir tavlayı çayına oynuyoz.
    0 ...
  6. 7.
  7. Eğer cübbeli diyorsa islama göre doğrudur. Şimdi dağılın.
    0 ...
  8. 6.
  9. gerçekten de haram olabilir, çünkü oynamak için iq gerekmektedir.
    3 ...
  10. 5.
  11. Öyle bir şey yok boş insanların sallaması.
    0 ...
  12. 4.
  13. Yav kardeşim haberi açtım diyor ki para karşılığı oynanırsa haram diyor. Anlayıp dinlemeden böyle başlık açıyorsunuz. Para karşılığı oynanan oyunlar kumara girer tabi ki. Parasız oyna haram maram değil merak etme.

    Cımbızlanmış sözlerdir.

    Edit: para karşılığı olmasa da 3 mezhep haram diyormuş. o zaman görüşlerimi saçma açıklamadır olarak değiştiriyorum.
    1 ...
  14. 4.
  15. öncelikle cübbeli ahmet hoca'nın müridi falan değilim. sadece bu satranç mevzusuna daha önce rastlamıştım. bilgi dolu bir entry gireceğim. nasibi olan üzerine alınır zaten inanmıyorsanız okumadan geçin.

    sadece satranç değil, tüm oyunları oynamak iyi değildir. çünkü insanı Allah-ü Teala'yı düşünmekten, ibadet etmekten ve işinden alıkoyar, boşuna geçirilmiş bir zamandır.

    ayrıca satrançı kumar gibi karşılığında bir para, ödül kazanmak için oynarsan haram olur. normal satranç oynamak haram değil, mekruhtur. yani başlıktaki haramdır lafı yanlıştır. cübbeli de haramdır demişse o da yanlıştır.

    --spoiler--
    (Oyun ile vakit geçirmek, tavla, 14 taş ve benzeri oyunlar tahrimen mekruhtur. Bunlar, para ile, mal ile yapılırsa kumar olur, haram olur.) [Redd-ül Muhtar c.5, s.253]
    --spoiler--

    --spoiler--
    Peygamber efendimiz, tavla oynayan bir grup insana buyurdu ki:
    (Oyunla meşgul olan el ve kalblere, boş ve bâtıl sözlere yazıklar olsun!) [Beyheki]
    --spoiler--

    --spoiler--
    insan, dünyaya oyun ve eğlence için gelmemiştir. Dünya iş ve kazanç yeridir. Dünya ahiretin tarlasıdır. Burada ne ekilirse, ahirette o biçilecektir. Boş vakit fırsat ve ganimettir. Faydalı iş yapmadan vakit geçirmek vakti öldürmek olur. Dünyada yapılan her işin, her nefesin hesabı kıyamette sorulacaktır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (Kıyamet günü, herkes ömrünü ve gençliğini nerelerde geçirdiğinden, malını nereden kazanıp nerelere harcadığından ve ilmi ile amel edip etmediğinden sorguya çekilecektir.) [Tirmizi]

    Ömür, ilim, mal ve beden, Allahü teâlânın kullarına verdiği bir sermayedir. Bu sermayeyi Allahü teâlânın bildirdiği yerlerde harcamalıdır. Vakit geçtikten sonra pişmanlığın faydası olmaz. Onun için gençliğin, malın, sağlığın kıymetini bilmeli, dünyada ahireti kazanacak işler yapmalıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (Beş şeyden önce beş şeyin kıymetini bil! ihtiyarlıktan önce gençliğin, hastalıktan önce sağlığın, meşguliyetten önce boş vaktin, fakirlikten önce zenginliğin ve ölümden önce hayatın kıymetini bil!) [Ebu Nuaym]

    Peygamber efendimiz, tavla oynayan bir grup insana buyurdu ki:
    (Oyunla meşgul olan el ve kalblere, boş ve bâtıl sözlere yazıklar olsun!) [Beyheki]

    Böyle oyunları parasız, eğlence için oynamak da uygun değildir. Çünkü hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    (Satranç ve dama oynayan, ellerini domuz kanına bulaştırmış gibi olur.) [Müslim]

    (Tavla oynadıktan sonra kalkıp namaz kılan, irin ve domuz kanı ile abdest alıp namaz kılana benzer.) [i. Ahmed]

    (Satranç, tavla ve benzeri haram olan oyunları oynayanlara rastladığınız zaman, selam vermeyin! Selamlarını da almayın!) [Deylemi]

    Yukarıdaki hadis-i şeriflerin açıklaması olan fıkhi hüküm ise şöyledir:
    (Tavla, satranç, 14 taş gibi oyunları oynamak tahrimen mekruhtur. Devamlı oynanırsa haram olur. Eğer bir farzı yapmaya mani olursa yahut para için oynanırsa yine haram olur.) [Redd-ül Muhtar 5/253]

    Görüldüğü gibi, parasız olarak ara sıra oynamak harama yakın mekruh, devamlı oynanırsa haramdır. Çayına da oynamak kumar olduğu için yine haramdır.
    Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (Bir kimsenin boş şeylerle vakit geçirmesi, Allahü teâlânın onu sevmediğinin alametidir.) [Mektubat-ı Rabbani]

    imam-ı Malik hazretleri buyurdu ki:
    (Satranç ve dama oynayan Allah ve Resulüne asi olmuş sayılır.) [U. Kübra]

    imam-ı Gazali hazretleri ile imam-ı Şafii hazretleri, ara sıra satranç oynamanın mubah, devamlı oynamanın ise tenzihi mekruh olduğunu bildirdiler. Nitekim, imam-ı Şafii hazretleri, (Satranç oynamak, din ve mürüvvet sahiplerinin âdeti değildir) buyurdu.

    Bu yazılardan anlaşıldığına göre, Hanefilerin satranç dahil bütün oyunları oynamaları doğru değildir. Şafiilerin ise, ara sıra yalnız satranç oynamaları caizdir.

    http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1255
    --spoiler--
    5 ...
  16. 3.
  17. Cübbeli ahmet hocayı gerçek bir hoca mı sayıyorsunuz dedirtir.

    Edit: bu olay satranca mahsus değildir. Asında batak, okey, poker vs. hiç biri haram değildir. Sadece para karşılığında oynandığı zaman kumara girer.
    0 ...
  18. 2.
  19. Ugrastigimiz seylere bak dedirten haber. Uzaya gidicez bu gidisle. Bravo!
    0 ...
  20. 2.
  21. Zaytung haberi sanıp açıklamada da "Oruçluyken rakibin atını filini yemek orucu bozar mı? " diye bi şey de bekledim doğrusu. Yuh lan.

    (bkz: kasparovu taşlamak caizdir)
    8 ...
  22. 1.
  23. islamda mümkündür dediğim hede.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük