Baştan söylemekte fayda var. Kabul Komik durum. Yanda entry gördüm tavşan falan. Beyler ben açık söyleyeyim stefan zweig abimizin satranç kitabından sonra merak sardım bu oyuna. Şu an kuralları biliyorum oynayabilirim ama inanılmaz acemi moddayım. Az biraz konuşun neymiş ne değilmiş bilek. Bekliyorum ha.
tek verilebilecek tavsiye kendinden iyi biriyle oynadır herhalde. satranç internetten veya zweig abimizin romanında olduğun gibi zihinden ya da körleme oynanamaz. taşları hissetmek zorundasın çünkü şah aslında sizsiniz. bir tane varyasyon kitabı edinin ve hepsini teker teker deneyin rakiplere karşı ve varyasyon kitabındaki her hamleyi neden diyerek düşünün. sonrasında yaklaşık olarak 850 saat satranç oynamış olursanız ve iyiyseniz hazırsınız demektir. 850 saat bazı yerlerde profesyonel bir oyuncu olmak için yeterlidir diyor ve gerçekten de böyledir tabi verimli olabilirse. şimdiden bol şans. ayrıca turnuvalara katılıp bol bol yenilmeyi unutmayın, gidip hep ilk 10 masayı seyirci olarak izleyin belki o zaman bir şeyler öğrenebilirsiniz. (bkz: eski bir satranç oyuncusu.)
ve birkaç taktik daha defans yapma rakibin saldırırsa sen daha fazla saldır.çünkü satrançta defansı düşünmek her zaman kaybettirir.acemi olmayan biriyle oynuyorsan veziri oyuna geç sok.adamın öenmli taşlarını açmaza almaya bak.dha fazla varda neyse.
yıllar önce(4 yıl önce) katıldığım liseler arası satranç turnuvasında mazhar kutay yargıcı adında bir çocuk vardı çocuk zaten her sene birinci oluyordu ben de kendi lisemde birinci olup yarışmaya götürülmüştüm ama o varken zaten şansım yoktu... mazhar sesimi duyuyorsan sen bir dahisin inanılmaz yeteneksin bunu unutma... ayrıca yeni öğrenenlere de tavsiyeler verecek olursam ne kadar çok oynarsan o kadar ilerlersin. profesyonellik düşünülüyorsa da ciddi anlamda günde en az 1-2 saat ayrılmalı tabii.
at oyun başında fil oyun sonunda etkilidir. iyi oyuncu olduğunda ya da oyunu sona taşıyabilen bir oyuncuysan at fil takası yapabilirsin. önce amatörce oyna biraz taş hamleleriyle haşır neşir ol. sonraysa ister kitaptan ister internetten değişik çatalları mat yollarını falan öğren. ondan sonra ise artık teorik olarak bak olaya. yani açılışlara çalış. şahsen favori açılışım (bkz: kuzey gamibiti) dir.
bir hamleyi yaparken uc hamle sonrasini dusunmeniz, o ihtimalleri hesaplamanizin hizli olmasi gerek. zihninizi hiza alistirin. buda cok oynamakla cok tecrubeyle olur. coban matini ogrenin . taslar tahtanin heryerine yayilsin ki rakibin hareket alani kisitlansin.
temel prensipleri öğrendikten sonra açılışa değil oyun ortası ve taktik üzerine çalışın. çok kaliteli soru kitapları var, hem oldukça eğlenceli olur sizin için. taktik yeteneğinizi doğrudan artıracaktır.
nicel olarak fazla açılış bilmekten ziyade her iki renk için iki-üç açılış ve daha önemlisi pozisyon çalışmak daha faydalı. pozisyon bilince bilmediğiniz açılışları yorumlamak mümkün olacaktır.
gerçekten belli seviye kat ettiğinizi düşündüğünüzde artık oyun sonu çalışabilirsiniz, ama uyarmak lazım: çalışması en zor ve en sıkıcı kısmıdır.
yok kitap alın yok taktik çalışın vay efendim test çözün diyenlere aldırış etmesinler. oynayabildikleri kadar farklı kişiyle oynasınlar. satranç oynanarak öğrenilir.
Rok olayını iyi öğrenin. Sonra geri al deyince işin içinden hiç çıkamıyorsunuz. Ayrıca rok iyi bir şeydir ama olmazsa olmaz değildir. ille rok yapacağım derken şahın önünü amcık gibi açmayın.