Fedai taşı.Oyunda iki tarafda sadece bu taştan bir tane olucak ve vezir gibi istediği yönde istediği kadar gidebilicek.Asıl ne işe yara konusuna gelince eğer rakibinizin bir sonraki hamlesi sizin taşı yemekse yiyeceği taşa Fedai taşını çapraz-yan-düz bir şekilde önü açık olacak şekilde getirmek.Böylece taşınız yenilirce yenilen taş eski yerine geri döner ve rakibin hamlesi geri alınır.
Kilometre taşı: bu taş tüm taşların yaptığı hamleleri yapabilir bunu sadece vezir ve şah alabilir. E aristokrat bi taş farz oldu.
Şah hatun: Şahın yanından ayrılmaz sah hamlelerini iki kare şeklinde yapar. (Her başarılı erkegin yaninda bir kadın vardir. Manevi değerlerimize sahip çıkalım. )
Okçu: piyonlarin hepsi ilk karesini boşaltınca hamle yapabilir max üç karelik çapraz ve düz gitme hakkı vardır.
Turan(hilal,kurt Kapanı) taşı: arada iki taş kalacak sekilde "c" çizerek hareket eder. Oyun hizlanir.
satranca yöresel tatlar katalim. Mübarek dominos pizzaya döndü.
bir inşaat mühendisi olarak '' t '' gibi iki ileri, bir geri ve birer de yana gidebilecek ''t'' taşı misali. uluslararası satranç federasyonu öneriyi kabul ettikten sonra isim için yeniden biraraya gelinebilir. belki tavşan olabilir. ama elbette bu bir isim. üzerinde konuşulabilir.
Okçu. Modern savaşlara kadar her savaşta kullanılan okçuların bir tür savaş oyunu olarak adlandırabileceğimiz satranç sporunda da olması gerekmetedir. En azından fille adı değiştirilmelidir.
bu taş siyah-beyazdır, kartal gibi duruşu var. uçarak hamle yapar, fil, vezir ve şahı tepeleyebilir.
aslan, kanarya ve hamsi taşı varsa ,onları da tabii.
Filin yerine elf tasi. Piyonlarin arasina cuceler. Bi mage farz oldu, vezirin yani basina saray buyucusu. Bir adet ejderha oyun basinda verilsin ama vezirlerin ikiside oyundan ciktiginda oyuna alinsin, ortaligin a'sina koysun.