akvaryumcuların en çok rağbet ettiği balık türüdür. Zira kolay üremesi ve anne doğurduktan sonra yavruları ağzına alması ile yetiştirmeye çok elverişlidir. annenin tehlike anında balıkları tekrar ağzına alıp, tehlike geçince ağzından çıkarması ise görülmeye değer bir hadisedir.
her akvaryum sahibi mutlaa bu balıklardan beslemek ister. altın sarısı rengi ve akvaryumdaki palyançoluğu* ile gönüllerde taht kurar. hakkında yüzlerce makale bulunan bu balıkların akvaryum içerisinde çok iyi bir taklit özelliği vardır. sürekli balıklar ile şakalaşırlar ve onların taklitlerini yaparlar. kendinden boyut ve yaş olarak büyük balıkların taklitlerini yaparken hayatta kalmayıda öğrenirler. hastalandığı zaman, ilaç vermek için birinci gün yakalamaya çalışırken çok uğraşırsınız, ikinci gün daha az zorlar sizi. daha sonraki günlerde ise ilaç verceğinizin farkına vardığında hiç zorluk çıkarmadan yakalamanızı sağlar.
en dayanıklı akvaryum balıklarından biridir. akvaryum suyu çok kirli olsa dahi çok fazla etkilenmez. ama suyu sık sık değiştirmekte fayda vardır. zira daha sağlıklı bir balığa sahip olursunuz. köpek balıklarının yanı sıra malawi gölü çiklitleriyle birlikte de yaşayabilir. ancak, üretimi yapılmak isteniyorsa tek tür beslemek daha iyidir. balıkların daha çabuk üremesi sağlanabilir bu şekilde. balıkla ilgili diğer bilgiler ise şöyle;
latince adı: labidochromis caeruleus
habitatı ve anavatanı: malawi gölü'nün bol kayalık kesimleri.
beslenme biçimi: hem etçil hem otçul.
davranış biçimi: barışçıl.
kendi türlerine davranışı: orta derecede agresif.
yüzme seviyesi: dip ve orta seviye.
cinsiyet ayrımı: genelde erkeklerin dorsal, pelvic ve anal yüzgeçlerinde geniş siyah bir hattın olması erkek balığı nitelese de kesin ayrım için anüs ve ventral açıklığa bakılır. anüs ve ventral açıklık aynı boyda ise erkektir. eğer ventral açıklık anüsten büyükse dişidir.
üreme: dişiler yaklaşık 20 gün ağızda kuluçka yaparlar. erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir.
Yeni başlayanların vazgeçilmezidir. Genelde akvaryumcuya gidilir küçücük akvaryuma bi hevesle bunun sarısından, mavisinden, beyazından vs vs.. alınır, pek muhterem akvaryumcu amcamızda buduruma itiraz etmez doldurur sonra akvaryuma koyulur küçücük akvaryumda hayvanlar birbirinin yüzgecini kuyruğunu didikler doğuran balıkların yavrularını yerler sonra bu çaylak akvaristimize bi ilham gelir başta yapması gerekeni sona atmıştır aylarını kaybetmiştir öğrenirki o alvaryumda okadar tür olmaz sonra diğer renkler akvaryumcuya geri döner bizim sarılar tek kalır ve akvaryumda yavru patlaması yaşanır kolu komşuya üçer beşer dağıtırlır.
akvaryum hobisine yeni başlayacak olanların kesinlikle ilk tercih edeceği tür olmalıdır sarı prenses.
(amerikan zebra da olabilir). çünkü kendisi zor ve amatör koşullara oldukça dayanıklı, yavruluğundan 3-5 ay sonra üreyebilecek derecede akvaryum ortamına alışkın bir türdür.
her Akvarist beslediği balığın yavrulamasını görmek ister, işte sarı prenses de bunun için biçilmiş kaftandır.
latince adı labidochromis caeruleus olan sarı prenses, lügatta hem etçil hem otçul olarak beslenebilir yazsa da otçul ağırlıklıdır. yağlı discus yemleri* balığı hasta belli bir süre sonra eder. sera flora ve tetra phyll bunlar için salata niyetine en güzel diyetidir. renklerinin daha canlı gözükmesi için Dainichi Color FX falan da kullanılabilinir ama zaruri değildir.
akvaryumumda yunus, sarı prenses, mavi prenses var fakat 1 haftadır sarı prenseslerde kuyruk erimesi başladı diğerlerinde şükür sorun yok.
antibiyotik tedavisi yapıldı, bakteri ilacı eklenti fakat erimeye devam ediliyor.
pekte dayanıklı tür değillerdir.
çiklit türlerinin en sempatiklerinden, gayet dayanıklı( işyerinin bakımsız akvaryumundaki çiklet türlerinin hepsinde bir bozukluk hatta ölümler olmasına rağmen bunlar üremeye devam ediyorlar), gayet hareketli ve diğer çiklitlere göre çok düşük seviyede agresif olan bir balıktır. hem etçil hem otçuldur ancak bitkisel yemi asla ihmal etmeyin. bunun yanında canlı yem de candır. zamanında bakmaktan sıkıldığım 10 tane zebra(danio) balığımı bunların akvaryuma attım 5 dakika sonra zebralar yarı yarıya azalmışlardı öyle de eti severler.
Avcı bir balık türü olmasına rağmen su an akvaryumumda 3 tane bulundurduğum ve karakterinin fazlada sert olmadığını gozlemledigim bir balık türü. Taklit yeteneklerinin olduğunu ve balık Türleri arasinda en şakacı balık olduğunu yeni öğreniyorum.
Yavrularını çıkarmasina 2 gün kalan balığım. Dikkatli bakanlar balığın ağzında ki yavrunun merak dolu bakışlarını görebilirler heheh. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1232605/+
Cüce Vatozla beraber yaşayabilen balık. Lakin önce vatoz akvaryumda olsun, sonradan prensesi akvaryuma koyun diyorlar. Vatoza vurmasın, didiklemesin diye. Vatozun cikletle aynı boy olması lazım en kötü. Vatoz daha da büyük olabilir. Vatozsuz bir akvaryum düşünemem çünkü tam bir cam silici ve çöp öğütücü. Onun haricinde sarı prensesler sandığınız kadar uslu balıklar değiller. Vatozu günlerce rahatsız ettiler ama sonunda artık alıştılar ve huzur içinde geçinip gidiyorlar. Vatozun olduğu akvaryuma tuz atmayın, vatoz ölür. Su sıcaklığı için 26 derece iyidir. Balıklarınızı en az beş dk izleyin arada. Size bir mesaj veriyorlar mı bir bakın. Check etmek iyidir. Konuşamazlar ama hareketleri anlatıt size. Mesela daha önce sakin olan prensesim çok hareketlenmeye başladı. Sanki bir yerden kaçar gibi hızlı, dönüp duran bir hareket. Sonra suyun kirlendiğini farkettim ve 1/3 su değişimi yaptım amonyak seviyesi düşsün diye. Sonra prenses rahatladı. Bakması keyifli, güzel yüzlü balıklar. Aktaracaklarım şimdilik bu kadar.
Yaklaşık birkaç yıl önce otuz kırk adet balığı akvaryumda besleyip büyütmüş birisi olarak verebilecegim tek tavsiye balıkların suyunu devamlı değiştirmeyin, yem vakitlerini geciktirmeyin. Onun dışında büyüyorlar sıkıntı olmuyor.