sarı, kırmızı, yeşil renkler osmanlılarda da devlet törenlerinde, devlet nişanlarında, resmî törenlerde yoğun olarak kullanmıştır. osmanlı padişahlarının kırmızı kaftan giymeleri, zaman zaman da sarı çizme kullanmaları bir gelenekti. yavuz sultan selimin 1516da ridaniye savaşına giderken ve savaş alanında kırmızı kaftan giyip beline kırmızı kemer takıp ayağına da sarı çizme giydiği tarihî belgelerden anlaşılmaktadır. osmanlı padişahlarında kırmızı kaftan giymek hükümranlık alâmeti olarak kabul edilmekteydi.
günümüzde, türkmen-yörüklerin kullandığı cepken, entari, potur, dizlik, çorap, çarık ve başlarına bağladıkları poçuları bu renklerle boyanmaktadır. bu renkler ayrıca tarihte kurulmuş. türk devletlerinin bayraklarında da kullanılmıştır.
bağımsızlık mücadelesi veren esir türk illerinin kurtuluş mücadelelerinde bu renkler bayraklara, kıyafetlere yansıtılmıştır. doğu türkistan dâvasının ulu savaşçısı, görklü lideri, büyük alpereni rahmetli isa yusuf alptekinin, 94 yıllık ömrü boyunca uçmağa varıncaya kadar sırtından çıkarmadığı çapanının renkleri de sarı, kırmızı, yeşilden mürekkepti. doğu türkistan göçmenler vakfı 2. başkanı arslan alptekin, bu renklerin orta asya steplerinde yaşayan türk topluluklarının sosyo-kültürel ve günlük hayatlarında yoğun olarak kullanıldığını ifade ederek: sarı, kırmızı, yeşil renkleri türk kızlarımızın el işlerinde, kıyafetlerinde, bindallılarında, düğün, toy, şölen yeri süslemelerinde görebiliriz. kırmızı: şehit kanlarını, yeşil: tabiatı (doğayı), sarı: bereketi, beyaz: barışı, mavi ise gökyüzünü, göktürklüğü ifade eder demektedir.
sarı kırmızı yeşil renklerini terörün simgesi haline getirmeye çalışan bir takım ibneye kapak olması sebebiyle bazılarının her ne hikmetse bir yerleri tutuşmuş bulunuyor. "sarı kırmızı yeşil türk rengidir" cümlesi kendine mal etmeye çalışan pkk ya kapaktır. onların 30 yıldır kendilerine mal etmeyi çalıştığı renkleri türkler ezelden beri kullanmaktadır. dediğimi anlamayanlara linkide verdim ki okusun anlasın diye. ama 2 satırı okumaya mecali olmayan bünyeler ne de kolay eksiye basabiliyorlar. (bkz: ybsgçk)