yasal sar değeri, "uluslararası iyonize olmayan radyasyondan korunma komisyonu" (icnirp) ve elektrik ve elektronik mühendisleri enstitüsü (ieee) tarafından farklı olarak belirlenmiştir.
ieee için 1 gram vücut dokusu üzerinde 1.6 w/kg sar limiti yasal görülmüşken icnirp için 10 gram vücut dokusu üzerinde 2 w/kg sar limiti yasaldır. bizde icnirp' nin değeri (10 gramda 2 w/kg) yasal kabul edilir.
günümüzde markalar 1 w/kg' ın altına çok rahat düşüyorlar. yani düşük sar değerli model çeşidi bol. kendi kullandığım telefonla da karşılaştırınca bu değerler bana biraz yüksek geldi.
Çift hatlı telefonlar ya da çift anten teknolojisi kullanan(özellikle Huawei) telefonlarda durum farklıdır. Orada yazan maksimum değerlerdir ve siz telefonu tek hatlı kullandığınızda o sar değerine kesinlikle ulaşmayacaktır. Aynı şekilde çift anten telefonunun çekim gücü çok düştüğü zaman ikinci antenin devreye girmesiyle sar değeri artar fakat normal kullanımda o değere ulaşmaz. Göz önünde bulundurmak gerekir. Replika telefonlarda uçmuştur kullanmayın sakın abartmıyorum çükünüz düşer.
Telefon alınırken kesinlikle ilk sıraya konulması gereken değerdir. Genellikle insanlar bilgisayar ve televizyonun yaydığı radyasyondan çekinir fakat telefonunki bunlardan daha fazladır ve her zaman yanımızda taşıdığımız bir alet. Bu işin standardizisyonuyla uğraşan kurumların getirdiği kıstaslara göre avrupada 1,5 amerikada 2 değeri altında olmalı sar (ya da tam tersi, hangisi hangisiydi hatırlamıyorum) ama bu kurumların markalar karşısında baskı altında olduğunu unutmayalım. Telefonunuzun sar değeri kesinlikle 1'in altında olsun. Nacizane tavsiyem kafa ve sar değerleri 0,7'nin altında olan telefon görürseniz, kaçırmayın yapışın. internette yaptığım okumalar ve dinlemelere göre, yüksek sar değerine maruz kalma beyin tümörüne varacak derecede ciddi zararlar verebiliyor. Kılavuzlarda gösterilen sar değerlerinin maksimum olduğunu, telefonun verilen değere wifi vb. açıkken, çift sim kart takılabiliyorsa, her ikiside takılıyken ve çekme zorluğu yaşadığı bir ortamda ulaşabileceğini aklımızdan çıkarmayalım.
Not : Telefonlar cebinizdeyken farklı, konuşurken farklı sar değeri veriyor. Bazı firmalar çakallık yapıp sar değerlerinden düşük olanı yazıyor internete, yükseğini yazmıyor. örneğin bla bla modeli vücut sar değeri 0.30, fakat telefonu satın alıp, kullanım kılavuzuna baktığınızda bir de bakıyorsunuz ki kafa sar değeri diye bir şey de var ve 1,40!
bu sar değeri listesine en son telefonlarda ulaşabileceğimiz bir kaynak var mı arkadaşlar. ben çok önemsiyorum bu konuyu ve benim gibi önemseyen arkadaşlar inceleyebilirler.
uzun süre cepte taşımayla bacakta ağrıyı hissetmenize neden olacak değerdir. zamanında galaxy s2 almadan önce araştırmıştım, 0.33 gibi bir değeri vardı sanırım. şimdi ki telefonlara bakıyorum 0.5 den aşağı değer yok.
günümüzde akıllı telefon piyasasında önemli bir parametre olarak adı geçmese de, ne olduğu ve insan vücüdunu nasıl etkilediğini öğrenilince dikkate değer bir kıstas olduğu anlaşılabilir.
telefon alırken sadece ekranına, kamerasına, hafızasına vs. bakmayın. zira telefonunuzun yayacağı radyasyonun size vereceği zararlar şunlardır;
KISA VADELi ZARARLARI (24 saat):
Görüş alanında daralma.
Kalp rahatsızlıkları.
Kalp pilinin bozulma riski.
Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski
Yoğun stres ve yorgunluk hissi.
Kalıcı işitme bozuklukları.
Konsantrasyon ve dikkat bozulması.
Embriyo gelişiminin zarar görmesi.
Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma
Kadınlarda düşük riskinin artması.
işitmede geçici aksaklıklar oluşması.
Kan hücrelerinin bozulması.
Bas ağrıları ve sersemleme
Bağışıklık sisteminin bozulması.
UZUN VADELi ZARARLARI (10 yıl):
Yüksek tansiyon.
Genetik yapının bozulması.
Sperm sayısının azalması.
Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri.
Cilt kanseri.
Kan beyin bariyerinin zedelenmesi.
değerlere bakıldığında piyasadaki en pahalı telefonları sunan htc, blackberry ve iphone gibi markaların aslında en yüksek sar değerine ulaştığı görülüyor. daha çok para ödeyerek daha fazla kanser tehlikesi satın alıyor olmak tüketiciler için kötü bir sürpriz olsa gerek.
edit: eğer sayfalar açılmaz ise http://www.ewg.org/cellphone-radiation sayfasından herhangi bir telefonu seçip açılan sayfada sağda "Find Your Phones Radiation Level" yazan arama kutusuna telefonun markasını girerek arama yapınız.