bir futbol sahasında mevkisi rakip yarı sahadaki yarım dairenin* merkezi olan oyuncu. yanında sağhaf ve solhaf oyuncuları bulunur.
ancak modern futbolda 3 ileri uç oyuncusu fazla lüks kaçtığı için santrfor diğer 2 arkadaşının gerisine monte edilerek fw veya st özelliğini kaybetmiş cma niteliği kazanmıştır.
bir futbol takımında, eni ilerdeki oyuncudur. temel görevi gol atmak olup futbolu rakip kale alanı çizgisi ile orta yuvarlak arasında oynar.uzun boylu ve yapılıysa rakip korner kullanırken kendi ceza alanının içine kadar gelebilir. top rakipteyken defansa pres yapmak ve topu olumlu kullanmalarını engellemek de bir diğer görevidir. eğer çok yönlü ve yetenekleri fazla olan bir oyuncu değilse ilerde tek başına bırakmak takımın zararına olup yanında "forvet" tipi bir oyuncuyla kullanılmalıdır. Hakan Şükür, Ümit Karan, Semih Şentürk, Tanju Çolak gibi oyuncular örnek olarak gösterilebilir.
Santrafor, futbolda oyunuların sahadaki mevkilerine göre verilen isimlerden birisidir.Santrafor gol atma amacında olan ve orta sahanın ilerisinde görev yapan futbolculara verilen isimdir. Türkiye'de yıllardır aynı anlama geldiği sanılan forvet ve santrafor tamamen birbirinden farklı kavramlardır. Şöyle ki: Santrafor, uzun boylu olan golcülerdir. Çok fazla top ile oynamak zorunda değillerdir.Yani santrafor forvetin hemen önünde görev yapan oyuncudur.
Son vuruşları,güçlü oluşları, hava hakimiyetleri ön plandadır. Şota Arveladze, Hakan Şükür, Eto'o, Fernando Torres, Didier Drogba, Fatih Tekke, Pascal Nouma, Nihat Kahveci, Ertuğrul Sağlam, Eusebio, Ronaldo, John Carew, Milan Baros ve Edin Deko bilindik santrafor tipi oyunculardandır.
futbolda her zaman deplasmanda oynayan futbolcudur.
bu mevkinin futbolcusu teoride dokuz kaplan gücünde olmalıdır ama pratikte bir tane de yeter.
bu arada illa gol atacak diye birşey yoktur. ilerde takımı komple hucuma çıkaracak kadar top tutsun ve aldığı topları hatasız diğer arkadaşlarına aktarsın yeterlidir.
makbulü ise geldim mi affetmeyen çatalı ezberlemiş olandır.