ülkeye iyi işler yapan herkesi alkışlayan biri olarak bir yetkilinin ağzından duyduğum üzücü düşüştür.
yetkili de benim kadar üzülmüş ve içim kan ağlıyor demiştir.
aslında sanayinin içinde olan herkes bunu farkediyor. detaylara gerek yok. ülkesini seven biri olarak tekrar hatırlatmakta fayda var.
hizmet, turizm, inşaat, emlak büyüyor iyi güzel de bunların çoğu hazır, allah vergisi değerleri kullanarak büyüyor.
sanayi de allah vergisi değerleri kullanarakbüyür ama bunlar dağ, tepe, deniz güneş, boğaz manzarasını kullanmaz. zeka, bilgi, beceri gibi geliştirilebilen ve insanın katkıda bulunacağı değerlerle gelişir.
he sanayi gelişmezse ne olur yunanistan oluruz bu kadar basit.
ab bu ülkede sanayiye değil de turizme, yola çevre güzelliğine kredi verdi destekledi. bizde de bu sektörlerin gelişiyor olması ama sanayinin onlardan geri kalması dikkat edilmesi gereken bir durum.
çevreme bakıyorum, kent merkezleri süper bakımlı, hızlı trenler, köprüler peşpeşe tamamlanıyor. iyi güzelde yerli otomobil ne oldu. alt tarafı 5 milyara bakıyor.
yapılan güzel işleri alkışlıyorum ama sanayi bakanımızın adını daha çok duymak istiyoruz. ulaştırma, imar iskan, enerji bakanlarımızın adını duyuyoruz. hatta ulaştırma bakanını hakkaten alkışlıyoruz sadece thy deki gelişme bile alkışlanasıdır.
bundan sonra ki günlerde sanayi bakanımızın da adı sık sık gündeme gelsin.
desin ki 2 sene sonra yerli oto yollarda, 3 sene sonra yerli uçak havada.
dünya türkün itici gücüne muhtaç çabuk olalım sayın büyüklerim.
not: her türlü eleştiriye göğüs gererim ama ülkemin daha iyi olması amacı ile yazılmıştır.
devlette devlet diyorum. özel sektör sanayiye önem vermiyor veya piyasa şartlarından dolayı bu işlere giremiyorsa en büyük sermaye sahibi devlet bu işlere el atmalıdır.
bir yerli oto markası, 3 tane entegre sanayi makinası fabrikasıve bir yerli uçak markası bu iş için yeterlidir.
avrupa ve amerika da koca koca bankalar devletleştiriliyor. kompleks yapmaya gerek yok. kara geçip sanayi iyice haeketlendiğinde özelleştirilir.
avrupa ülkelerinde de görünen kimi zaman bilincli bir politika kimi zaman ekonomik plansizliklar ve etkenler nedeniyle üc büyük koldan hizmet ve finans büyürken üretimin kücülmesi durumudur. Ancak ekonomiyi finans ve hizmet sektörü agirlikli büyütmek her zaman risklidir en belirgin örnek ingiltere ekonomisi olup sanayinin atasi ingilterede sanayi hizmet ve finans sektörlerinin arkasina düsmüs ve ekonominin kirilganligi artmistir. Maalesef ingiltere bunu yanlis da olsa bilincli politikalari ile kendisi istemisken türkiye ayni duruma bilincsizce sürüklenmis durumdadir. Cin in ve uzakdogunun sanayi hamleleri asyayi önceki yüzyilin kudretli avrupasinin rolüne yakinlastirmistir. Güclü sanayinin en belirgin tezahürü siyasal kudreti de beraberinde getirmesidir.