sanayi devrimi yerini finans devrimine bırakması

entry6 galeri0
    1.
  1. paradan para kazanmak devrinin artık geçerli olduğunun bir söylemi.

    fonlar, faizler, forex sistemi, borsa bu durumun kanıtlayıcılarıdır. sanayi sektörü artan maliyetler, pazarlamanın zorluğu, tekel oluşturan büyük şirketler gibi nedenlerle, nispeten daha kolay olan finans sektörüne kaymaktadır.

    finans sektörünü bu bağlamda geleceğin ve bu zamanın en kolay para kazanma yolu olarak görebiliriz.
    1 ...
  2. 2.
  3. kaçınılmaz olanın gerçekleşmesidir bu, insanoğlu'nun en büyük icadı olan paradan yine para kazanmayı icad etmesinin getirisidir. sanayi devrimi sürecinde zaten kimin nerede neyi üreteceği tayin edilmişti. doğal olarak ağır-sanayi yatırımları, ki bir ülkenin kalkınmasında en temel rolü oynarlar, sanayi devrimini gerçekleştirip yine bilimsel buluşları yapan devletler tarafından gerçekleştirildi. kısa bir örnekle, türkiye'nin milyonlarca gömlek satarak bir boeing uçak alması veya onbinlerce kilo domates satarak bir savaş gemisi edinmesi gibi. ağır sanayi hamlelerini yapmak büyük yatırımlar gerektirir, siz bugün araba üretip satabilirsiniz ancak ürettiğiniz araba dışarıdan aldığınız parçaların montajıyla elde ediliyorsa ülke ekonomisine katma değeri üretim açısından sıfırdır.

    peki finans devriminden geçtiğimiz şu günlerde ne oluyor? türkiye ekonomisinin temel verilerine bakmak yeterli olur. bir tarafta köklü finans kurumlarına ve bunların işleyişini kolaylaştıracak sisteme ve hukuk'a sahip, bankacılık kültürünü oturtmuş ülkeler var iken diğer tarafta kendi bankalarını satan, dahası hortumlayanlara hak ettiği cezayı veremeyip salıveren hukuk anlayışına sahip ülkeler görürüz. yine somut üretimden uzaklaşıp sanal yatırımlara kayan bir yapı vardır devrimini tamamlayamayan ülkelerde. en son açıklanan en büyük 500 şirket listesinde bu gerçek apaçık sırıtmakta; ilk 500 şirketin faaliyet dışı gelirleri bir önceki yıla göre %26'dan %35'e çıkmış. yani sevgili şirketlerimiz bir yandan düşen kurla beraber yaptıkları dış borçlanmaların etkisiyle karlarını arttırmışlar, bir yandan da üretimden karlarını arttırmak yerine paradan para kazanma yoluna gitmişler. sadece bu kadar değil, yine katma değer'in yaratıldığı üretim sektörü küçülürken hizmet sektörü'nün toplam gelir içindeki payı hızla artmış ve artmaya devam edecek. ne de olsa artık üretimin öldüğü, paranın hizmet sektöründen kazanıldığı zokası bir kez yutturulmuştur. türkiye'nin diğer dezavantajı da mevcut ekonomik durumun ve ekonomi politikalarının üretimi desteklemek yerine kösteklemesidir. siz bir yandan dış borcunuzu arttırmaya devam edersiniz, bankalarınızı ve en değerli şirketlerinizi* satarsınız, üretim yapmaya ve istihdam yaratmaya çalışanın önünü kesersiniz, cari açığınızı finanse eden sıcak parayı yüksek faiz-düşük kur ikilisiyle ülkede tutmaya çalışırsınız, borsanın çoğunluğu yabancıların kontrolüne girer, eli güçlenen yabancı meclisinizden istediği yasayı çıkartır hatta temsil ettiği ülke sizden siyasi taleplerde bulunur; ve sonunda gün gelir adamın biri masaya bir kitap fırlatır*, her şey tuzla buz olur.
    düzeltme:imla
    1 ...
  4. 3.
  5. emperyalizmin evrim sürecinde kuyruğundan başlayarak kendisi yemesidir aslında.
    0 ...
  6. 4.
  7. kapitalizmin entropisidir. para karın doyURMAZ. yenilmez içilmez giyilmez . EN ÇOK SOSYALiSTLER SEVMELi bu durumu. koca sovyetlerin yapamadığını kağıttan bol sıfırlı banknotlar yapacak.
    0 ...
  8. 5.
  9. artık fonlama hiçbir boka yarmayacak . bütün fonlar iflasa yakın.

    çünkü hemen hemen her ülke kamu borçlanmasında sınıra ulaştı. hatta geri ödememe riski olan ülke çok.

    ab içinde şimdiden 3 ülke patladı. bütün o güzelim aptal fonlar batıyor.
    0 ...
  10. 6.
  11. tarıma dayalı ekonomik sistemlerden sanayiye dayalı üretim sistemine geçilmesi gibi sanayiye dayalı üretim sisteminden bilgi çağına geçilmesini yaşıyoruz. artık bilgi işçileri çalışıyor.

    iyi bir tarım devleti, iyi bir sanayi devleti olabiliyor, iyi bir sanayi devleti olabilen bilgi çağına geçebiliyor. sanayi devrimini başlamadan özelleştirmelerle bitiren türkiye cumhuriyeti gibi devletler, gelişmekte olan ülkeler vasfıyla gelişmeye çalışıyor çağlar atlanırken.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük