kılıçdaroğlu nun hülya avşar ile ilgili sözlerinden sonra ortaya çıkan durum. ayrıca bütün dünya da sanatçılığın böyle algılandı ve bilindiği yönünde iddalı sözleri var:
"Hülya Avşar kim efendim? Sanatçı mı? Sanatçılığı tartışılır. Kimse kusura bakmasın, yalakadan sanatçı olmaz. Herkes bunu böyle bilmek zorundadır. Sanatçı dik durur, aykırı insandır. Gücün karşısında sanatçı eğilmez. Gücün karşısında eğilen kişiye de sanatçı denmez. Sadece bizim ülkemizde değil, bütün dünyanın ortak söylemidir bu. Sanatçı dik durur, rüzgara karşı yürür, aykırıdır, aykırılığın uyumudur sanat. Bunu böyle bilmemiz gerekiyor."
Sürünün içinde sürü ile gitmek yerine ileriyi görebilen bir "aydın" olarak gerekiyorsa tam aksi istikamete gidebilmelidir.
Tabii her sanatcı bir aydın değildir.
Sanatçı sürü düzenine ve mantığına karşı çıkan insandır. Kılıçdaroğlu'nun tanımlaması doğru fakat bu sanatçının belli bir siyasi ideoloji savunucusu olmasını gerektirmez yani onu değil beni savunmalısın benim ideolojim sanatı ve özgürlüğü savunur derseniz yine bir esaretten söz edersiniz.
Gerçek sanatçı tanımlaması söz konusu olduğunda aklıma hep Picasso nun bu eseri, onu oluşturduğu atmosfer-askeri vesayet, alman işbirlikçileri ve kanlı bir iç savaş - gelir.
Çıkarlar uğruna yok edilen bir kasabanın resmedilişi.
Gerçek bir sanatçı aykırı olmak zorundadır çünkü onu aykırı yapan sanatçı olmasıdır. Üretebilmesi gerekir. Hülya AVŞAR'a aktör veya şarkıcı diyebilirsin ama sanatçı kesinlikle değildir.
konunun bir ucundan yakalarsak kılıçdaroğlu haklıdır zira hülya avşar sanatçı değildir. sanatçı yalaka olur olmaz o sanatçıyla değil kişinin omurgasıyla alakalıdır ama herkese sanatçı demekte gerçek sanatçılara yapılan ayıptır.
aykırı olmalıdır. bu aykırılık herkesten farklı olma anlamındadır. yani sözde farklılık değil. herkesin gördüğünü görmeyip farklı yönlerini keşfetmeli. koyun gibi gocuklu celepin peşine takılmamalıdır.
para aşkı ile yanan müteahhit,
hep aynı şeyleri yapan bakkal,
ibadet ile kafayı bozan,
menfaat için her şeyi yapan memurdan bir yaratıcılık bir farlılık beklenmeyeceği için ondan sanatçı da olmaz.
sanatçıya göre değişen bir durumdur. yaptığı eylem, katıldığı etkinlik vs bir sanatçının aykırılığını ölçmeye yardımcı olabilir. aykırılık var olan sisteme, olana bitene kısacası her şeye antipati beslemekle gerçekleşir (kısmen). sanatçı olunabilir fakat aykırı olmak güven özveri ve tecrübe ister. göt ister göt. kuşum aydın bir sanatçı mıdır? arto? fatih ürek? bunlar akla gelenler. ilk olarak akla gelenler. bunlar sanatçı mıdır? sanatçılarsa neden bir aykırılık söz konusu değil. veya serdar ortaç, hadise, hande yener. günümüz pop şarkıcılarının birçoğunu örnek verebilir buna. yazılarını, bestelerini, yorumlarını ve geçmişini bu günlere saygıyla andığımız anacağımız ahmet kaya sanatçı mıdır? eğer sanatçı ise aykırı idi bu adam. hemde en alasından aykırı. buyurun size aykırı sanatçılar listesinin küçük bir kısmı
`Ahmed Arif
`Ahmet Kaya
`Ahmet Say
ilkay Akkaya
Alper Taş
Arif Oruç
Arkadaş Zekai Özger
Asım Bezirci
Attilâ ilhan
Aydemir Güler
Aydın Erten
Aydın Çubukçu
Bekir Karayel (siyasetçi)
Bilgesu Erenus
Behice Boran
Cem Eroğul
Cem Karaca
Cemal Süreya
Cihan Alptekin
Deniz Gezmiş
Doğan Avcıoğlu
Doğan Tarkan
Doğu Perinçek
Dursun Karataş
Ecevit Şanlı
Enver Gökçe
Erdal Eren
Erol Bilbilik
Ertuğrul Karakaya
Ethem Nejat
Fatma Nudiye Yalçın
Ferit ilsever
Fikri Sönmez
Fulya Gürses
Gökçe Fırat Çulhaoğlu
Gün Zileli
Yılmaz Güney
Harun Karadeniz
Hasan Yalçın
Hayri Kozanoğlu
Hıdır Aslan
Hikmet Kıvılcımlı
Hrant Dink
Hüseyin Cevahir
Hüseyin inan
Kadir Cangızbay
Kemal Okuyan
Korkut Boratav
Levent Üzümcü
Mahir Çayan
Mahmut Dikerdem
Roni Margulies
Mehmet Ali Aybar
Mehmet Fatih Öktülmüş
Merdan Yanardağ
Metin Altıok
Metin Çulhaoğlu
Mihri Belli
Uğur Mumcu
Mustafa Suphi
Nasuh Mitap
Aziz Nesin
Nihat Behram
Niyazi Aydın
Nâzım Hikmet
Ragıp Zarakolu
Sadun Aren
Sarp Kuray
Sevim Belli
Sinan Cemgil
Sinan Kukul
Sungur Savran
Suphi Karaman
Tayfun Er
Taylan Özgür
Ufuk Uras
Ulaş Bardakçı
Uğur Hüküm
Veysel Güney
Yalçın Küçük
Yusuf Küpeli
Zekeriya Sertel
Zeki Ökten
Çetin Altan
Sırrı Süreyya Önder
idris Küçükömer
ilhan Selçuk
ilyas Has
ismail Beşikçi
ismail Bilen (siyasetçi)
Şefik Hüsnü
Şirin Cemgil
Sanatçı icra ettiği branşta doğuştan bir yeteneğe sahiptir. (sonradan para ile kazanılmamış) hayat görüşünü ve savunduğu ideolojiyi icra ettiği sanat eserleri ile insanlarla paylaşandır. Sanatçılar genel insan kitlesine göre daha duyarlı olduklarından onların göremedi bir çok şeyi öngörebilir ve başka açılardan bakabilir. Bu durum onları haliyle aykırı yapar.