Balzac, Stendhal, Dickens, Flaubert, Zola, Maupassant, Tolstoy gibi yazarlar savunmuş ve hak ettiği değeri görmüştür.bizde savunan yazarlar ise kominist diye şiflenip sürülmüş, sansürlenmiş, hapis yatmıştır.
her şeyde olması gerektiği gibi; burada da halkın düşünülmesi baz alınarak, toplumsal gerçeklik alanına yönelinip, halkın çekincelerinin dile getirilmesi gerekir.
herkese hitap eden bir sanat bayağıdır. sanat toplumundan çıkıp sanatsallığına ulaşmalıdır; toplumun gerçeklerini baz alarak toplumun göremediği ve anlayamayacağı bir biçimde var olmalıdır. eğer böyle olmasaydı toplumlarda sorun diye bir şey de olmazdı ve sanat popülizmden ibaret kalırdı.
sanat kesinlikle sanat için olmalıdır. toplum seviyor diye en kötü arabesk ve pop örneklerini dinledik durduk yıllarca. sanatçı her şeyden önce entellektüel olarak toplumun önünde olmalı, hiç olmazsa gerisinde olmamalıdır. toplum ayak uydursun sanatçıya o kaliteyi anlamaya çalışsın.
-Ayşe bak müzik ne kadar güzel.
+ay ne kadar da klasik müzik dinleyen bir erkek.
-Selin şu resime bakar mısın? Hayallerin yıkımı ne kadar sürrealist bir çalışma ile anlatılmış. Gerçekten bravo.
+ne kadar da bacak omuza yapacak bir erkek.
-filmi beğenmedim çıkalım tuğçe.
+nasıl da çabuk sıkılan piç bir erkek, ne kadar da erken boşalacak bir erkek.
Özet: ekşicilerde erken boşalma var bence ahahahah.
Sanat, sanat icindir diyen su osmanlilar bile idrak edememistir; yazdiklarini ust zumreden okuyacak tek bi toplum ferdinin olmadiginda bile sanatin kendi basina bir sike yaramayacagini. Bir tutturmuslar sanat sanat icindir turkusudur gidiyor.
En son ne zaman eleştirilmemiş, hakkında tek bir yorum dahi olmayan bir kitabı okuduk? Herkesin konuştuğu filmler haricinde bir filmi izledik? Gözlerimizi kapayıp bir opera bestesini hissedebildik, bizde hissettirdiklerini anlayabildik? Cevap hiçbir zaman ise sanat sanat içindir diye atıp tutmayın. Toplum olarak sanata bakışımız begenilen ve estetik kaygıları olandan yana olmuştur her zaman.
Kısaca sanat toplum için var bu yüzyılda. Bir de toplum sanatı var ama onun konumuzla bi ilgisi yok sanırım.
Sanati amac ya da arac olarak gorme dusuncesine gore ayirmalyiz. arac olarak goren icin sanat toplum icindir sanatci toplum icin egitici olur . amac olarak goren icin sanat sanat icindir sanatci gelmis gecmis tum insanlik surecinde hatirlanip yer edinebilmis (dikkat etmek gerekirse yer edinebilmis kelimesi kullaniyorum ) bir birey olur . sonucta misyonlar farkli ama her ikiside saygiyi ve evrensel olarak sevgiyi hak eder.