içimde bir ukteydi hep, ulan derdim biraz sanatla ilgileneyim hadi oda olmadı bari bilgim olsun kültürüm falan artsın. neyse ki okuyup kültürlü biri olacağız artık.
hıı tabi da vinci's demons izleyince daha bir gaza geldim itiraf etmek gerek.
insanı her yönden geliştiren, entelektüel seviyenizi fazlaca arttıran, farklı bakış açılarına sahip olmanızı sağlayan bölümdür. insanlarda bitirince ne olacağım korkusu var ancak mezun olduktan sonra o birikimle illaki bir yerlere kayacaksınızdır. orada ki eğitimi doğru kullanın yeter.
avrupa'da özellikle italya'da popüler bir bilimdir. bunda -tabiki- benito mussolininin payı büyüktür. rahmetli çok severdi bu işleri, denyolar arkasında durmadı bilemediler kıymetini.
Alman Birliğinin kurucusu olan Otto Von Bismarck diyor ki: "Birinci nesil kurar, ikinci nesil yönetir, üçüncü nesil sanat tarihi okur!"
Şimdi müsaadenizle birkaç tane soru sorabilir miyim?
Biz neredeyiz? Sanat tarihi ile aramız nasıl?
Birbirimizi yemeye ne zaman ara vereceğiz? Acaba şu anda sanat tarihi okuyabilecek seviyeye gelebildik mi? Kaçıncı nesiliz? Veya da daha kaç nesil bekleyeceğiz?
istanbul üniversite'sinde 2 sene yan dal yaptığım bölüm. öncelikle şunu söyliyim eğer ilginiz varsa bu bölüm sizin için dünyanın en keyifli bölümüdür, ilginiz yoksa da dünyanın en gereksiz bölümüdür.
bölümde dersler genelde "avrupa sanatı ve doğu sanatı" olarak ikiye ayrılıyor. daha sonra da bunlar kendi içinde kronolojik sıralamaya göre "modern sanat, orta çağ sanatı, prehistorik sanat." gibi bölümlere ayrılıyor. bölüm size genel olarak bir sanat eserini yorumlarken dikkat etmeniz gereken noktaları ve temel sanat akımlarının altında yatan düşünceleri kavramanızı hedefliyor. eğer bu alana gerçekten ilginiz var ancak "ben mezun olduktan sonra ne iş yapacağım peki." diye düşünüyorsanız benim gibi yan dal şeklinde okuyabilirsiniz. zira üniversite hayatımdaki en zevk alarak, koşa koşa girdiğim dersler bu bölüm dersleriydi. ilginiz yoksa da "puanım yetiyor bir gireyim bakayım nasıl bir bölümmüş." diye sakın başlamayın.
Sanat tarihi, insanlığın tarihidir der selçuk mülayim. Her sanat yapıtı icra edildiği dönemin izlerini ve icra eden ustanın hislerini yansıtır. Günümüz türkiye' sinde ise sanat tarihi yeterli saygınlığı görmemektedir. Hiç unutmuyorum. Bir taşra müzesinde envanter çalışması yaparken gelen ingiliz arkeolog sanat tarihi öğrencisi olduğumu duyunca bana kraliçe muamelesi yapmıştı. O gazla gidiyoruz işte.
geçen yıl mezunlarına (üç üniversite buna dahil sadece)ilkkez formasyon vermiş, bu yıl da liselerde seçmeli dersten mecburi derse geçeceği söylenen bölümdür.
bu sene uludağ üniversitesinde kazandığım bölümdür. sanat tarihi mezunu öğrencilerin görüşleri aşırı olumsuz olsa da bölüm hakkındaki düşüncelerim değişmemiş ve şevkim kırılmamıştır.
fen edebiyat fakültelerine bağlı bölüm ismidir. son değişikliklerle formasyon alınması durumunda öğretmenlik yapabilmektedirler. teknik çizim gibi dersler alınması durumunda mezunları arkeolojik kazılarda görev alabilmektedir .
sosyoloji, psikoloji,siyaset, tarih gibi pek çok alanla dolaylı ya da doğrudan ilişkisi bulunan, zor bir disiplindir. konuya hakim olmanız için pek çok şeyi bilmeniz gerekir. çok büyük bir genel kültür deryasıdır.
lakin, mezun öğrencilerine soru olarak
- öğretmen olabiliyor musunuz siz? layık görülür.
sanatın tarihsel evrimini inceleyen bir akademik disiplin olarak sanat tarihi 19. yüzyıl almanya'sında ortaya çıkar. almanya'daki ilk sanat tarihi kürsüsü berlin üniversitesinde 1844 yılında kuruldu. 20. yüzyıl içinde tüm dünya üniversiteleri bu alanda eğitim ve araştırmalara başladılar. bilimsel bir disiplin olarak çok geç ortaya çıkmakla birlikte, daha antikite'de bile sanatın tarihiyle ilgilenildiği bilinir.