Arkeolojik bilimler, sanat tarihi, kültürel miras yönetimi, müzecilik gibi farklı bilim dallarını birleştiren bir eğitim sunan bir lisans bölümü. Ülkemizde gerektiği itibari maalesef görememiştir.
sanat tarihi eğitimi almak mı?
babanın parası varsa okursun, hele ki bu ülkede yaşıyorsan.
yok, ya...
para okumak için değil de okuduktan sonra kendini iştigal alanında geliştirmek ve yaşam-geçimini sağlamak, evlenme, çocuk sahibi olma ve ailenin geleceği için vb için babanın parası varsa sanat tarihi okursun.
tabi ki sanat tarihi eğitimi için aile çevre olarak kaliteli bir altyapınız olmalı.
zevk sahibi olmalısınız.
ortaokula başlarken en az 1-2 müzik enstrümanı çalıyor, liseyi bitirdiğinizde 2 dil biliyor, dünya klasiklerini okumuş, tarihe merak sarmış, edebiyat açısından mürekkep yalamış, en azından ülkenizde tarihi eserleri-bölgeleri-müzeleri gezmiş, bilgiyi sorgulayan (yalnızca bu bilgi doğru mu yanlış mı çözümü ne diye değil, bu bilgi neden nasıl ortaya çıkmış diye parçalara ayırmak; analitik düşünme yetisi) kendini yetiştirmiş birey olmalısınız.
ondan sonra sanat tarihi okuyun.
eğer böyle bir bilgi birikim alt yapınız yoksa sanat tarihi okumakla 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununu kapsamında bir müze de müdür veya müze de bir creative (creative derken; şu eser şu dönemde bu eser bu dönemde şunu şurada bunu burada sergileyelim diyen) biri değil de, yukarıda ki özellikler sizde yoksa anca müzede bekleyen bekçi polis güvenlik görevlisi olursunuz.
sanat tarihi okumak, kişi de para zeka zevk ve elitizm yoksa...
neyse, daha fazla yazmaya gerek yok. zaten bu ülkede tarihi yapıları eserlerin restorasyonuna, sanat-sanatçılara bakınca...
boşver ya, "lafın tamımı aptala anlatılır" diyelim de noktalayalım.
''çok boş bölüm'' diye atıp tutan insanların çoğunun sanatla ilgisi olmuyor yani sırf okumak için bu bölümü okuyan insanlar genelde böyle şeyler söylüyor.
bu bölümü cidden iyi bir şekilde, severek okursanız iyi yerlere gelirsiniz.
Felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih, arkeoloji, edebiyat, müzik gibi dalların beslendiği ve dallardan beslendiği , okuması puanını almak kadar kolay olmayan bölüm.
Hayata dair bir çok okumayı barındırır. Hissedebilene .
Mağaralardan günümüze hatta geleceğe kadar olan sanatın, sanatçının ve sanatseverlerin tarihi. Diğer bir deyişle müzede yatıya kalmak isteyen küçük bir kız çocuğunun üniversite tercih döneminde bu hayalini gerçeğe aktardığı bölümü.
Evet küçükken hayallerimden biri müzede yatıya kalmaktı. Bayılırdım müzelere, sergilere, sanata... Hâlâ seviyorum. Her öğrenci gibi dersleri sevdiğim söylenemez ama müzelere aşığım. Bu yüzden seçtim bu bölümü. Tek şikayetim dersler insanı dumur ediyor. Epeyce...
ilk çağ uygarlıkları var, islam sanatı var, türk sanatı var, bizans sanatı var ve batı sanatı var.
ana başlıklar bunlardır.
ayrıca antik yunan ve antik roma ağırlıklıdır. ancak diğer medeniyetlerin antik kısmında da bilgi vardır.
ayrıca mimari aşırı derecede ağırlıklıdır.
bide resim heykel ve mimari demek sınırlı el sanatları gibi bir alana da bulaşıyor( genelde dersleri seçmelidir) bu alan öyle küçük bir alan değildir.
sanat tarihi ne diye sorsak karolenj, otto, romanesk, gotik, rönesans, barok ve modern sanat diyecek adamları dikkate almayın. bunlar sadece avrupa sanatının konularıdır.
bizans sanatında böyle bir şey yoktur.
islam sanatı bile muhammeden başlar halifeliği, emevi, abbasi, gibi büyük devletleri ve küçük devletleri içine katar.
bizans zaten kendi içinde erken dönem, ikonoklazma, orta dönem, latin istilası ve geç dönem olarak ayrılır. (1000 yıllık bir dönemdir yani hemen hemen )
türk sanatına gelince ise selcuklu( büyük, anadolu) osmanlı gibi dev devletleri ayrıntılı olarak alır artı orta asya devletlerini de içine katarlar.
yani sanat tarihi sadece modern sanatla görmek, üç beş rönesans ressamını ezberlemek olarak görmek sınırlı müfredatında ulaşmadığı yerler antik afrika, çin, hindistan, mayalar, aztekler, inkalar gibi sınırlı alandır. bunun dışında her konuya hemen hemen değinmek gibi bir doyumsuzlukları vardır.
ha ne gerek vardır orasını bilemeyiz ama batı tipi yada batı ağırlıklı bir eğitim anlayışı yoktur. hatta bizans bile doğunun medeniyetidir dersek doğu aşırı derecede ağırlıklıdır denebilir.
mezunu olduğum iş bulmanın neredeyse imkansız olduğu bölüm. bölümümüzü birincilikle bitiren kız kpssden 82 puan alıp simit sarayına garson olarak atandı.
bizans sanatı dersi hakkında acil bir şekilde yardıma ihtiyacım olan bölüm. özellikle ravenna apollinare in nova ve ravenna apollinare in classe kiliseleri hakkında.
çok çok önemli bir bölüm olduğunu hala iddia ediyorum ama ders çalışacağınıza ve kendinize güveniyorsanız okuyun. 2. seneme giriyorum ve ilk senemde iki yarı dönemden toplam 11 tane alttan dersim var (aslında bir tane de seçmeli etti 12) beni bu sene tekrardan sınava sokacak maalesef bölüm onu gösteriyor.
Dokuz Eylül'de Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okurken aldığım derslerden biri. Culture and Values adında muhteşem bir kitap ile işlemişti dersi canım hocam Hakan Dibel.
bolca çizim yapılmayan ve insanlığın gelişimini öğrenmek için sanat metoduyla coğrafya, sosyoloji, psikoloji, tarih gibi bilimlerin topyekün eğitimi verilen bilim dalı.
bu ülkede ilk tercih yazarak kazandığınızda "neden doktorluk yazmadın" diye kızabilen ebeveyniniz -ki sözel bir bölümle nasıl bir doktorluk bağı kurulur burası hayretlik bölümdür- veyahut nereyi kazandığını sorup da söylediğinizde burun kıvıran insanlarınız olduğu sürece alt kategoride kalacak bölümdür.
severek yazarsanız ve bitirirseniz, gerçekten kaliteli, düşünmeyi bilen, özeleştiri yapabilen ve objektif kalabilen bir birey olursunuz.
sonrası mı?
o da sizin becerinize kalmış.
maalesef ki kızsanız akademik olarak bir yerlere gelmeniz daha kolay. erkekseniz mümkünse ticarete atılın ve aldığınız bilgileri kullanın.
gençlerin yaratıcılıklarını öldürmeyi amaçlamış sikimsonik ders. lan şu derse harcayacağınız zamanı azcık latinceye,italyancaya filan ayırın. sonra gidin kütüphaneye fra angelico,masaccio,el greco filan kasın. inan çok daha faydasını görürsün. ilerde paran olur louvre filan gidersin ortam yaparsın.
Okuduğum ve sürekli kendimden geçtiğim bölüm. Mimar Sinan G.S.Ü.'deki eğitiminin sahiden çok iyi olduğunu yeni yeni kavradığım daldır. Beni savaşsız bir tarihe götürerek zamanın ruhundan kurtarmış, her gün dua almaktadır .