insanı her yönden geliştiren, entelektüel seviyenizi fazlaca arttıran, farklı bakış açılarına sahip olmanızı sağlayan bölümdür. insanlarda bitirince ne olacağım korkusu var ancak mezun olduktan sonra o birikimle illaki bir yerlere kayacaksınızdır. orada ki eğitimi doğru kullanın yeter.
istanbul üniversite'sinde 2 sene yan dal yaptığım bölüm. öncelikle şunu söyliyim eğer ilginiz varsa bu bölüm sizin için dünyanın en keyifli bölümüdür, ilginiz yoksa da dünyanın en gereksiz bölümüdür.
bölümde dersler genelde "avrupa sanatı ve doğu sanatı" olarak ikiye ayrılıyor. daha sonra da bunlar kendi içinde kronolojik sıralamaya göre "modern sanat, orta çağ sanatı, prehistorik sanat." gibi bölümlere ayrılıyor. bölüm size genel olarak bir sanat eserini yorumlarken dikkat etmeniz gereken noktaları ve temel sanat akımlarının altında yatan düşünceleri kavramanızı hedefliyor. eğer bu alana gerçekten ilginiz var ancak "ben mezun olduktan sonra ne iş yapacağım peki." diye düşünüyorsanız benim gibi yan dal şeklinde okuyabilirsiniz. zira üniversite hayatımdaki en zevk alarak, koşa koşa girdiğim dersler bu bölüm dersleriydi. ilginiz yoksa da "puanım yetiyor bir gireyim bakayım nasıl bir bölümmüş." diye sakın başlamayın.
sosyoloji, psikoloji,siyaset, tarih gibi pek çok alanla dolaylı ya da doğrudan ilişkisi bulunan, zor bir disiplindir. konuya hakim olmanız için pek çok şeyi bilmeniz gerekir. çok büyük bir genel kültür deryasıdır.
lakin, mezun öğrencilerine soru olarak
- öğretmen olabiliyor musunuz siz? layık görülür.
Mağaralardan günümüze hatta geleceğe kadar olan sanatın, sanatçının ve sanatseverlerin tarihi. Diğer bir deyişle müzede yatıya kalmak isteyen küçük bir kız çocuğunun üniversite tercih döneminde bu hayalini gerçeğe aktardığı bölümü.
Evet küçükken hayallerimden biri müzede yatıya kalmaktı. Bayılırdım müzelere, sergilere, sanata... Hâlâ seviyorum. Her öğrenci gibi dersleri sevdiğim söylenemez ama müzelere aşığım. Bu yüzden seçtim bu bölümü. Tek şikayetim dersler insanı dumur ediyor. Epeyce...
sanat tarihinin görevi, yalnızca geçmiş uygarlıkların sanat eserlerindeki güzellikleri arayıp bulmak değil; bu eserler arasında toplumsal, tarihsel değerler yansıtan karakterleri tespit etmektir. biçimsel olarak sanat tarihi; bir sanat eserinin, sanatçının ve eserle ilgili öteki bilgilerin incelenmesidir. *