Sanat ne sanat içindir ne de toplum için. Sanat, takipçisi (izleyicisi, dinleyicisi, okuyucusu) içindir. Takipçisi, bir sanat çevresi için ise sanat içindir. Toplum içinse toplum içindir.
sanat, yaşadığımız dünyanın güzelliğini kavrayabilmemiz için yine doğasını taklit ederek insanlara güzel şeyler anlatmaya çalıştığımız araçlardan sadece bir tanesidir.
Sanatçı, sanatı toplum veya sanat için değil, kendisini tatmin etmek için yapar. Ama sanatçılar tarafından üretilen eserler, gelecekteki sanatçılara da ilham kaynağı olduğu için ortaya çıkartılan her sanat eseri sanatı besler. Aynı durum sanat eserlerinin topluma etkisiyle de bağdaştırılabilir. Sonuç olarak sanatçının amacı yaptığı işten zevk almaktır ama ürettiği ürün hem sanat için hem de toplum için önemlidir.
sanat elbette toplum içindir. sanat sanat içindir diyenler altına açıklama yazmak zorunda kalırlar. sanatçı burda şunu anlatmış şurda bunu kastetmiştir vb. sonra çıkıp veryansın ederler, sanata ve sanatçıya değer verilmiyor. sen toplumsal faydayı sanatınla, sanatçı kişiliğinle gözetmek zorundasın. toplumsal bilinci artıracaksın ki toplumda sana verdiği değeri artırsın, sanatın kıymetini bilsin. sadece sanat yetmez sanattan anlayan toplumda gerekli.
Sanat, ne sanat ne de toplum için.
Sanat yaşam için insan için. insanın tanrı ile yarıştığı tek şey sanat.. Tanrı bir insanı yaratır ama başka bir insanın o insana verdiği hüzün ile tanrının verdiği güzelliği ressam tuval de en güzel yansıtır.
Yanardağ eteklerinde donmuş lav akıntısı ve orada açmış bir çiçek hepsi tanrının bir hikmeti ama bu güzellik bir fotoğraf ya da bir film karesinde bize sanatçılar gösterir.
Akıl ve ruh özlem beceri hepsi tanrının bir nimeti ama sanatçı bununla bir melodi şarkı ile ya sizi sevindirir ya da efkarlandırır.
Sanatçıların yaptıkları da tanrının nimeti diyebilirsiniz, bu size kalmış ama eline saz almak ile silah almak tanrının bir hikmeti olsa neden cennet ve cehennem var?
Eline silah alıp öldüren "Tanrım, senin hikmetin böyle kaderim böyle olsun dedin, beni neden cehennem de yakacaksın? Bana kalsa ben silah değil saz tutan biri olurdum. Adaletsizlik senin ruhun mu?" derse yaratıcı ne der?
sanat diyince insanların aklına çok az şey geliyor bu yüzden böyle bir tartışma çıkıyor. oysa sanat dallarına bakarsak ilk fikiri destekleyen şeyler de bulabiliriz ikinci fikiri destekleyen şeyler de.
bu tartışmanın kesin net bir cevabı olmadığı için her yorum kişiseldir. ve en doğru cevap kişi sanatı hangisi olarak görüyorsa sanat o kişi için o anlamdadir demek.