sanatın sanat olduğuna toplum karar verdiğine göre sanat toplum içindir. sanatçı da toplumun bir parçası ayrıca. sanat sanat içindir diyenler topluma kendini anlatamamış beceriksizlerdir.
Sanat bireyin kendisi içindir. Aslında sanatçı toplumu pek siklemez. Sanatçı bencil ve uludur. Ama geriye kalan eserler topluma benzediği için değerlenir ancak. Sanatçı kendisini tatmin etme arzusunu bir çaba ile yapmak isterse bu sefer belki " sanat sanat için " olur.
Sanat sanat içindir. Sanat insan eğitemez.
sanat toplumsal, kişisel veya herhangi başka bir sorundan ziyade estetik olanı ve iyiyi yaratmak için vardır.
Zekilerin zeki oldukları için topluma borcu var mıdır. Dindarsanız ve tanrı bana bu donanımı bir nedenle verdi diyorsanız toplumla ilgili bir misyonunuz olur. ilminin zekatını vermek vs.
sanat biriciklikliği gerektirdiğinden gerekçelendirmeler aranabilmesine karşın gene bu gerekçelendirmeler belirsizlikle karşı karşıya kalmaktadır.kendi içine kapalı aygıtlarda içinlik aranmaz.
sanat herhangi bir şey için değildir...bir şey için olursa o sanat değil, propaganda olur.
günümüz sanat anlayışı tamamen ikinci cümlede söylediğim gibi...
ayrıca bir kişinin oturup ben sanat yapacağım diye bir şey üretmeye çalışması çok samimiyetsiz bence...bi mesaj ya da estetik kaygısına gerek yok abi sen içinden geleni yap, onun ne olduğu çok önemli değil, kavramlardan kurtulun, idealar evreninin de berkeleyin de allah belasını versin, artık daha realist ve nesnel çalışmalar görmek istiyoruz duyun sesimizi, göstergelere metaforlara boğmayın lan bizi çıkarın lan bizi burdan..
sanat ne sanat için, ne toplum için yapılır. sanat evvela insanın kendisi için yapılır. çünkü ortaya çıkan eser (ya da şey diyelim) insanın içine sinmiyorsa, o eserden ne sanata, ne de topluma katkı beklenir.