Elbette toplum içindir. Toplum için olmayan bir şey yoktur ki, sanat olsun. Ama sanatın toplum için olması ne demek. Yani sanat, toplumun sorunlarını ele alsın, bunları halletsin, sonuçlarını halka bildirsin öyle mi. Bunu pek kabul etmiyorum. Çünkü sanatın işi, sadece kendi diliyle ilgi uyandırmak ve yol göstermek. Sanatın görevi, halkın problemlerini çözmek değil, insanları aydınlatmaktır.
Sanat sanatçının mastürbasyonu, dışa attırımı ve toplumun bundan anlam çıkarma olayıdır. Yaptığım resim ya da heykel tamamen benim iç dünyamı yansıtırken nasıl toplum için olabilir ki? Sanat eseri, yaşadığı çağın izlerini taşıması dışında toplum için, alınan hazdan başka birşey değildir.
Dünyanın en büyük sanat eserlerinden biri sayılan mona lisa'nın topluma ne gibi bir etkisi olmuştur, söyleyebilir misiniz? ancak bu tabloyu yapan kişinin teknoloji ve sanatı birleştirmesi sonucu, muazzam faydalar sağlanmıştır.
sanatçı sanat eserini sadece dışa vurum ya da ego tatmini için yapar. Ancak sanatciyi toplumsal faydada kullanabilmek toplumlara ve ihtiyaçlarına endekslidir.
Tabi ki sanat içindir.
sanatı topluma indirgemektense toplumu sanata angaje etmek gerekir.
Şüphesiz filozoflar toplumdan daha farklı, daha ileri görüşlü oldukları için filozof olmuşlardır.
Toplum için olan sanatın toplumun gelişimine hiçbir faydası yoktur.
Bence daha çok toplum içindir. Havalı sözlere gerek yok. Tanrı bile muhteşem sanatını bize göstermek için bizi yaratmış. bir insan toplum tarafından takdir edilmek için, sanatının ileriye taşınacağını düşündüğü için sanat yapıyor. Öyle üstün bir amaca hizmet için değil. Toplum içindir, o kadar.
Sanat para içindir. Ticari kaygılar neyi gerektiriyorsa o. satış serbest. Gerekirse en ahlaksız biçimde. Yeter ki para getirsin. Emperyalist dünyada kapitalizmin sanatı satın alıp kullanmadığını ve sömürmediğini zannetmek en hafif tabirle saflıktır. Sanat yada toplum için öyle mi? Boşversenize, insanı güldürmeyin..