sanat hem toplum için, hem de sanat için olmalıdır. bunu soyut resimleri, sürrealist sanat eserlerini görünce anlayabilirsiniz. daha doğrusu anlayamayabilirsiniz. ortada saçma salak bir şekil veya renk bulanıklığı var ve sanatçının yorumu "sanatçı burada 'içinde oluşan hezeyanların ruhunu nasıl mutlulukla doldururken benliğin kendini yerler altına alması'nı işlemiş ve oldukça başarılı olmuştur." şeklinde olacaktır. oysa ki ortada sadece iki renk karışımı, 0-5 yaş arası bir çocuğun oluşturduğu bir şey var. bu mudur sanat? ben, kalkıp da sanat yerler altına alınacak kadar, sakız kadar değersiz hale gelsin, demiyorum. ortasını bulsalar daha iyi olur. hem halkın içinden geçen duyguları somut bir halde görebileceğini, hem de sanatın hala üstün, korunması gereken bir değer olabileceğini düşünüyorum.
Liseler arası münazara yarışmasının değişmez sorunsalı. Sözlüğe taşınmış. yazarlar bu başlıktan sonra sanat için soyunurmusun diyerek edebiyat parçalayacaklar. (!)
bulunduğumuz edebiyat olan yeni edebiyat döneminde sanat sanat içindir anlayışı çoğunluktadır. istisna olarak Candan Erçetin örnek verilebilir toplumla ilgili şarkıları bulunmaktadır.
Tiyatroda Sansür, "Ahlaka Mugayir" Diziler ve Başbakandan inciler
"SANAT iÇiN SANAT MI, TOPLUM iÇiN SANAT MI?"
sinan karasu http://mimesis-dergi.org/...r-ve-basbakandan-inciler/
bir parça:
istanbul Büyükşehir Belediyesinin Şehir Tiyatrolarına sansür ve balans ayarı girişimi, başbakan Erdoğan'ın konuşmaları (yaftalamaları) ve dizilerin "ahlaka mugayir", "Türk aile yapısı"na zararlı niteliği vb. propagandasıyla birleşince, kamuoyunda bir süredir sanatın toplumsal işlevine ilişkin bir tartışma yürütülmeye başladı. Bu tartışma "sanat için sanat mı, toplum için sanat mı?" ikiliği etrafında çok eskilere dayansa da, tartışmadaki tarafların konumlanışları bakımından ilginç bir hal almıştır.
Öncelikle, tartışmanın gerek tarihsel gerek güncel açıdan kendi terimleri olduğunu ve gerek başbakanın gerekse de onunla aynı tarafta yer alan sağcı, muhafazakâr, popülist, devletçi vb. kesimlerin bu ince çizgiyi istismar ettiklerini söylemek gerekiyor.
Örneğin başbakan Erdoğan tiyatro yönetmeliğini meşrulaştırmaya çalışırken "toplum için sanat" demekte ve "bunlar sanatı toplum için yapmazlar, sanatı sanat için yaparlar" diye "dekadanlık eleştirisi" yapmaktadır! Veya Türkiye'deki en aykırı dizi olan ve "Türk aile yapısı"nı ve "Türkiye'nin nadide kurumları"nı rencide ettiği iddia edilen Behzat Ç.'nin sosyalist senaristi Emrah Serbes, televizyondaki "dizi" tartışmasında, mealen, "ben sanatımı yaparım, gerisi beni ilgilendirmez" derken, karşısındaki muhafazakâr popülistler (AKP'li vekilinden "psikolog"una kadar) sanatın toplumu eğitmesi, topluma yararlı olması gerektiğini savunmaktadır! Sağcıların ayrı telden çalarken, solcuların sanatın toplumsal işlevlerinden bahsetmesi gerekmez mi?!
Kuşkusuz öyle. Bunun neden böyle görünmediğini ise "sanat için sanat mı, toplum için sanat mı?" (bundan sonra, SiS-TiS?) tartışmasının köklerine ve bu tartışmanın kapitalizmin gelişim tarihiyle ilişkisine odaklanarak anlayabiliriz.
--spoiler--
Sanat için Sanat mı?
Halk için Sanat mı?
Elbette sanat için sanat...
Halkın korkuları,baskıları,endişeleri sanattan olabildiğine uzak olmadığı sürece,sanat özgürleşemez...
Yaşasın özgür sanat..
...Yaşasın özgür sanatçılarr... --spoiler--
sanat önce sanatçının kendisi içindir. sanatçı zanaati konusunda kendini tatmin etmeden toplum veya sanata etki edemez. daha açıklayıcı olmak için ihtiyaçlar hiyerarşisinden yola çıkarsak en üst kademede kişinin kendini aşma (kendini gerçekleştirme) ihtiyacını görüyoruz. bu gereksinimini karşılamadan bahsi geçen topluma veya sanata katkıda bulunması beklenemez.
Sanat sanatçının eseridir, topluma mesaj verme kaygısı ile yapılacak sanatın sanat olduğu şüphelidir. toplum sanatı pek iplemediğinden, sanat sanat içindir.
sanat sanatçıya göre sanat; topluma göre toplum içindir. değişmez bir kanıdır. doğrusu da budur. sanatçı sanat için olduğunu düşünmeli ki kalitesinden taviz vermesin; toplum ise sanat eserinin kendisi için icra edildiğini bilmeli ve sahip çıkmalıdır.
ne sanat içindir ne toplum için... kabarmış bir ego ve para içindir...
zevktir, yetenektir... yapanın amacı ise popülerlik ve paradır..
parasız sanat yapanın sanatını yerler. artık böyle herşeyden önce sanat para içindir para...