günümüzde minimalizm-kubizm dolaylarından, varoluşçu ayaklarda hayat bulmaya çalışan yönetmenlerin sığındığı yapmacık filmlerdir.
'spor futbolu' kadar saçma bir tanımlamadır. abicim sinema sanatsa (ki öyle diye geçiyor), filmlerin hepsi sanattır. yok ben daha entellektüelim havalarındaysan haberin olsun tutmuyor o maya.
tutarsızlıklarını şuradan anlayabiliriz. kendi filmlerine bu tanımlamayı yapan kişilerden birinin filminde *oynayan 6 kişiyle konuştum filmle ilgili. hepsi de birbirinden alakasız şeyler söylediler. daha kendi oyuncularına hikayeyi tam olarak anlatamamış kişilerin sanat yaptıklarını iddia etmeleri çok komik.
Edit: arkadaşlar entry girerken kişiler üzerinden değilde entryler üzerinden gidersek iyi olur. çünkü kişileri bilmek biraz zor olabilir*.
sanat filmi kanımca yanlış anlaşılmaktadır. içinde aksiyon olmayan yada fazla izleyici toplamayan her film için sanat filmi etiketi yapıştırılmaktadır. başarısız oldum kimse filmimi izlemedi demek yerine sanat filmi yaptım kimse anlamadı demek yeni modadır. insanlar hayatın içinden birşeyler bulmak için sinemaya giderler. karanlık iç mekan çekimleri, uzun sessizlik sahneleri, boşluğa bakan acılı yüzler hayattan kopuk yönetmenin iç karartıcı yorumundan ibarettir.anlaşılmaz olmak sanat değildir.
Filmler amacına göre ikiye ayrılır; gişe filmi ve sanat filmi. Sanat filminin nihai amacı gişede başarı yakalamak değildir. Estetik kaygısı güder, Sanatsal ögeler taşır. Çoğunda diyalog azdır, sessizlik hakimdir. Güzel/yakışıklı ya da tanınmış oyunculara gerek duymaz. Genellikle düşük bütçeyle çekilir. Mutlu son vb klişelerle izleyiciyi kandırmaz, gerçekler olduğu gibi aktarılır. izleyiciyi sorgulamaya sevk eder. Bu yüzden bu tarz filmler Belli bir kitleye hitap eder.
sinema bir sanattır; fakat her film bir sanat eseri değildir.
''Sanat Filmi'' söylemi bir çok açıdan sıkıntılı bir deyiş bence. Sadece sinemada değil bir çok alanda karşımıza çıkan kategorize etme, etiketleme çabası bunda etken sanki. Konu etmede kolaylık sağlarken aynı noktada hatalı tanımlara ve tartışmalara neden oluyor. Ayrıca sanat olduğu ön kabulü de var. Bırakalım buna izleyen karar versin. Sanat filmi demektense, örneğin; beğendiğiniz ve bu doğrultuda estetik kaygı taşıdığını düşündüğünüz bir filme ''Abi film gerçekten bir sanat eseri olmuş'' demek daha doğru gibi. Öznel bir söylem olur fakat sanatın da herkesin uzlaşacağı bir tanımını yapmak zor bir olay zaten. Eğitimini almamış, işin sadece izleyip keyif alma kısmında biri olarak görüşüm bu doğrultuda. Mutfağında olup bu işten para kazanan kesimin bakışı elbet farklı olacaktır.
Hem zaten Sanatın süzgeci zamandır; zamanın yıpratıcı etkisinden sıyrılıp gelecekte de taze kalamayan eserlere sanat denilemez.
kısaca şöyle tanımlıyorum; felsefeci, felsefe tarihi hakkında akadmeik bilgisi olan ve daha önce üretilmiş düşünceleri ve yaşamış düşünürleri öğrencilerine aktaran veya daha yalın bir dille kitlelere aktarandır. filozof ise felsefe tarihine özgün katkı yapandır, felsefe tarihini inceler ve yaratıcı bir sentez yapar veya özgün bir kitap yazar. işte sanat filmi yapmayan yönetmenler felsefeciler gibidir, sanat filmi yapanlar ise filozof. sanat filmi, sinemaya yeni bir şey katan yapıttır. aynen nuri bilge ceylan'ın yaptığı gibi. ve acıdır ama genelde zaman geçtikten sonra kitleler tarafından daha çok sevilir. çünkü zamanının ötesindedir.
ek: sanat filmi=sanat eseri , diğer sinema filmleri=zanaat demek daha kısa ve öz oldu sanki. özneler için de şöyle diyim: sanat filmi yapan yönetmen=sanatçı, yapmayan yönetmen=zanaatkar.
tanım:güzel yurdumun yanlış anladığı filmdir.
türkiye için örnek senaryo:
sigaranı yakarsın, etrafta kar soğuk vardır. üzerindeki paltonun yakasını kaldırır yürümeye başlarsın. ara sıra durup uzaklara bakarsın. (bu aralığa sağlam fotoğraf kareleri girebilir) on-onbeş dakika yürürsün. ne hikmetse ağzındaki sigara bitmek bilmez. yolun sonunda sahil vardır, durup denize bakarsın. on dakika mal mal denize baktıktan sonra film biter. the end
ülkemizde 'hiçbirşey anlamadım' filmleri olarak düşünülür. genelde halk böyle düşünür, film sessiz, çok fazla diyalog olmayan bir filmse birde böyle düşünürler.
genelde sinemayla alakadar olmayan insanlarin begenmeyecegine emin oldugumuz filmlerdir bunlar. hollywood için de pek geçerli olan bir kavram değildir, genel de avrupa sineması için geçerlidir bu. ülkemizde de festivallerde çok sık duyduğumuz bir tanımdır sanat filmi. zaten sinema da yedinci sanat değilmidirki.