iyi bir eleştirici, şaheserler arasında kendi ruhunun serüvenlerini anlatır. nesnel sanat olmadığı gibi nesnel eleştiri de yoktur. eserine kendisinden başka bir şey koymakla övünenler çok aldatıcı bir kuruntunun kurbanıdırlar. gerçek şudur ki insan hiçbir zaman kendinin dışına çıkamaz. en büyük belalarımızdan biridir bu. göğü, yeri bir dakika için olsun, bir sineğin düzeylere ayrılmış gözüyle görebilmek veya doğayı bir orangutanın kaba ve basit beyniyle algılayabilmek için neler vermezdik. ama bizim için imkân yoktur buna. tresias gibi hem erkek olmak, hem de bir kadın olmuş olmayı hatırlamak bize vergi değil. sürekli bir hapishanede gibi kendi benliğimizin içine kapatılmışız… eleştirici açıkça şöyle demelidir: efendiler! size shakespeare, racine, pascal veya goethe ile ilgili olarak kendimden söz edeceğim.
orada ne var? ne görüyorsunuz? sorularına yanıt aranır.
- bu hangi sanat formudur? (resim, özgün baskı, yontu, seramik gibi)
- ana tema nedir? resimde neler oluyor?
- hangi çizgiler sanat yapıtında etkin görünüyor? (düz, eğri, diğerler)
- hangi şekiller sanat yapıtında etkin görünüyor? (geometrik, organik, her ikisi de)
b) çözümleme:
sanat yapıtı nasıl oluşturulmuştır? nasıl yapılmıştır?
sanatçılar bir sanat yapıtını daha ilgi çekici bir şekle sokmak için, çizgileri renkleri ve örüntüleri tekrarlar; bunlar arasın da ilişkiler kurarlar buna kompozisyon yani düzenleme denir.
bu resim nasıl düzenlenmiş? (simetrik, üçgen, dikey, dairesel, kesişen) saydan kağıt kullanarak resmin akış yönünü bbulabilirsiniz.
- renkler nasıl düzenlenmiştir? renklerde açık renkler mi, koyu renkler mi yoksa her ikisi birden mi baskın görünüyor? renkler parlak mı?
- uzam nasıl düzenlenmiştir? birbirini örten biçimde, üç boyutlu mu, her ikisi mi? ön plan, orta plan ve arka planı bulunuz.
- ışık ve renk değerleri nasıl düzenlenmiş? (gölgeleme yok, hafif gölgeleme, koyu ile derinlik fikirlerinin sağlanması, fazla zıtlık gibi)
- yapıt heykel ise, hafif yoksa ağır bir görünümü mü var? boş alanları var mı? iç bükey ya da dış bükey yüzeyleri var mı, ya da her ikiside mi var?
- sanatçı bu resmi hangi teknikle yapmış? (çizgi, boya, kolaj, oyma ya da diğer)
- ne çeşit gereçler kullanılmış? (kil, ağaç, yağ, diğer)
- fırça darbeleri nasıl? (geniş, dağınık, ince, karışık)
c) yorumlama:
sanat yapıtının teması nedir? ne demek istemektedir? yorumlama başlı başına anlam ya da anlam çıkarma sürecidir. bu süreç kimi özellikler içerir; duygusal bağlantılar, simgeler, çağdaş ve tarihsel anlam ve yorumu kapsar.
kişisel duygusal bağlantılar anlamı geliştirmek için öenmlidir. renkler sizi duygusal açıdan nasıl etkiliyor? kendinizi mutlu, üzgün ya da başka bir etki altında hissediyormusunuz?
dokunduğunuz zaman yapıtın yüzeyinden neye benzer bir hiz algılıyorsunuz?
yapıt:
- ne gibi bir ses veriyor?
- ne gibi bir tat veriyor?
- nasıl kokuyor?
- bu çalışmaya bir başlık bulun?
- hangi simgeleri görüyorsunuz?
- simge ve işaretler arasında ki fark nedir?
- renkler neyi simgeliyor?
- bu çalışma bugün insanlara neyi ifade ediyor?
- o zaman neyi demek istemiş? (sanat tarihi)
d) yargılama:
niçin güzel?
bir sanat eserini beğenip beğenmemeniz önemli değildir, önemli olan bu sanat yapıtının neden ünlü olduğunu anlamanızdır.
e) kuram:
bu sanat mıdır?
bir sanat kuramı, nesnelerin ya da olayların neden sanat olarak kabul edildiğini açıklama çalışmasıdır.