tespit reaktörü çetin altan'ın şanına yakışmayan sözü(ymüş).* 'x anlayan içindir' diyerek sayısız tespitin beli bükülebilir, laf uzatılabilir, özgün olmayan şeyler yeniymiş gibi sunulabilir. eeee! mevcut olanla olması gereken arasındaki farkı gözetmeden sanat üstüne konuşmak nafile. biri der ki, 'çoğunluk için yazıyorum'; biri der ki, 'seçkin azınlık için yazıyorum'; biri der ki, 'isyanım var ulan, yazıyorum işte'... uzatmaya ne hacet. özüyle sanatsal yaratının alıcısı insandır. propagandif, nonfigüratif, kübik, empresyonist vs. vs. olsun, sanatçının gerçeklikle olan ilişkisinin, estetik algısının-kavrayışının tezahürüdür bunlar. velhasıl sanat insan içindir.
Türkiye'deki en temel sorunlardan bir tanesinin belkemiği olan gerçek. Kim ne derse desin son yıllarda opera, bale ve klasik müzik gibi sanat dalları neredeyse kasten ikinci plana atılmakta, anlamayanların adam yerine konulup görüşlerinin sorulmasından dolayı basitleştirilmekte ve dışlanmaktadır.
Kendini her zaman ayrı bir yere koyarak, halktan üstün olduğunu düşünen belirli bir kesimin bunda payı yüksektir o ayrı. Yine de sanattan anlamayan çoğunluk sanatın kalitesini halen aşağı çekmekte.
ben sanat yaptım diyerek sıçtığı boku alıp sergiye getiren kişilerin arkasına sığındıkları görüştür. bunlar gibi olanlar anlar ancak o boktaki sanatsal değeri. biz de bir boktan anlamayız.
o kadar ikinci dünya savasi öncesi istanbul apartmanlari gibi insanlarin arasinda bulunuyordu ki kulaklarinda wagner'in die walkure ezgileri yükselmekteydi. kusur benim imzamdir diyen kişinin sözlerini de kulaklarina küpe yapiyor mükkemeli değil estetiği ariyordu. bu da elbettre mesakkatli ve hicranli yoldu.
ikiniciyi anlamaniz daha kolaydir yalniz püf noktalari arastirmak gereklidir.
kolay kacalim ve süsleme sanati yapmayalim söyle kara kuru birşey alintilayalim;
Günlük hayatta pek işine yaramazdım, evde, Gülseren Hanım’ın. Ellerim iyi kötü kalem tutmaktan gayri pek bir işe yaramaz. Çıkardığım elbiseyi gardroba, pabuçlarımı vestiyerdeki raflara, banyodaki ufak tefek eşyamı yerli yerine koymayı hiç ihmal etmem.
– Akşam sana ne pişireyim? istediğin, canının çektiği bir şeyler varsa, n’olur söylesene! Ben bilemiyorum artık, derdi.
bu örneklerden istifaden hepsi sanattir. anlamadiğimiz birşeye böyle sanatin içine ederim denmez. anlamaya calisir.
eninde sonunda bu sanat olayi siniflandiramaz. insan insana benzemez sanat eseri de birbirine benzemez. ama bir takım mevzuatcilarlar bu işi fabrikasyona dökmek için ve de bu kolaylarina geldikleri için kıstaslar uydururlar.
bu suretle anlamlari carpitmayalim ve az ya da cok herşeyin sanatsal değeri kaliciği ile ölcüldüğünü unutmayalim.
Sanat onu hazmedebilen,tınısını, harfini,rengini,dizesini içini algılayabilen önyargısız insanlar içindir.
Art niyetsiz sadece olması gibi düşünerek hareket eden insanlar içindir.