sanal kişilik ve reel kişilik konusudur. çoğu insana göre ikisi farklı olabilir ve insanlar bunlara göre davranabilir. fakat sanal kişilik de reel kişiliğin bir parçasıdır. ayrı düşünülmemelidir. örneğin sanal kişilikte olmak istediğin kişiyi canlandırdığında bu gerçek karakterin hayallerini taşır. böylelikle kişi sanalda ne ise gerçekte de odur. çünkü sanalda herhangi bir baskı yoktur; fikirleri dolayısıyla yargılansa dahi sonuçta ismi bir nickname veya sanal bir isim olduğundan dolayı kişiler bunun reel ile alakası yok demektedir. fakat bilinmeyen şu ki sanal kişiliği reel kişilikten ayırmak çift karakterli olmak ile yakından alakalıdır ki hiç kimse karakter bozukluğu yaşamak istemez.
internet insan hayatına girdiğinden beri sürekli kimliği fazla ortaya çıkarma veya kimliği gizleme gibi ihtiyaçlar doğmuştur. fakat bu sanal kişiliği ayrı görmeyi gerektirmez. sanal kişilik olmak istenilen kişi ; baskı altındaki düşünceler veya herhangi bir karakter zayıflığı sonucunda gerçek kişiliğin önüne geçebilir. burada sanal-reel ayrımı yaparken '' ben sanalda böyleyim yaa reelde hiç böyle değilimdir '' şeklinde cümleler de kurulabilmektedir. fakat gerçek kişilik burada sanal kişiliğe baskın gelemezse iş kişilik bölünmesine veya karakter değişmesine neden olabilir. onun için bu ayrımı yaparken sanal kişiliğin gerçek kişiliği tamamen yansıtması unutulmamalıdır.
hemen hemen her gerçek kişinin sanal kişiliği daha yakışıklı ya da güzel, daha kültürlü, daha entelektüel, daha bilgili, daha efendi, daha saygılı vb. meşhur bir sözü uyarlamak gerekirse; 'hayalinizdeki ruhlara nickname bulup bu benim diyorsunuz'.
birbirinden tamamen farklı olabilir, bir insan sanalda yapmak isteyip yapamadıklarını yapmış gibi anlatırsa davranış bozukluğu başlamış demektir, zamanla gerçek hayatta yeni tanıştığı insanlara aynı şekilde davranacaktır.