gelelim hayatımda kullandığım en efsane akıllı telefona. hazır ilham gelmişken, ve zaman bulmuşken yazayım dedim. birdaha zor oluyor çünkü.
not: bu entry çok uzun olabilir. uzun entry okumak istemeyenler, ve başlıkla ilgilenmeyenler entryi bu andan itibaren okumaya devam etmesinler. zira yıllardır tecrübelerime dayanarak gireceğim entrynin kısa olmasını bekleyemezsiniz.
bu telefonu, 2015 nisan ayında, aldığım mağazanın görevlisinin bana önermesiyle ve çok fazla övmesiyle aldım. tabiki o zamanlarda, telefon özellikleri bilmemney bilgimiz yok. alın bunu pişman olmazsınız falan filan diyor. hakikatten de dediği kadar var. telefonu mağazada ilk elime aldığımda zaten, telefon beni al beni al diye bağırıyor sanki. o kadar güzel ve şık bir tasarımı vardı ki.. eline aldığın itibaren, premium hissiyatını fazlasıyla veriyordu. zaten özel üretimdi. neyse bu kısmı fazla uzatmayalım. aldık.
tasarım
bu telefona, note 4'ün küçük versiyonu desek yanlış olmaz. zira note 4'ün tasarımına çok çok banzemektedir. samsung'un ilk metal çerçeveli telefonu idi. arka kapak hariç tüm kısımlar alüminyum ile kaplı. telefonu özel hissettiren en büyük nedende buydu zaten. metal çerçeveli ilk samsung telefonu lan bu. elbette özel hissettirecek.
sağlamlık
s6, s7, note 9-10 falan bilmem. ama samsung galaxy alpha, hayatımda kullandığım en sağlam akıllı telefon. 4 yıldır telefonun başına gelmeyen kalmadı. yere zaten kaç kere düşürdüm, saymadım. 2 kere suya düştü, ikisinde de pirinç ile kurtuldu. sağa sola çarptı, tık demedi. ulan çalışırken çöpe bile düşürmüşlüğüm var. sil, temizle ve bitsin. bir akıllı telefonun, bu derece sağlam olmasına yıllardır şaşıyorum. tabikide bu sağlamlığın nedeni, telefonun premium olarak üretilmesi olabilir. gerçekten üst düzey işçilik ve malzeme kalitesi bulunuyor. arka kapağı plastik malzemeden yapılsa da, kaliteli bir plastik olduğunu düşünüyorum. aynı zamanda esnek. hatta arada sırada canım sıkılınca kapağı çıkarıp sağa sola yukarı aşağı falan sert bir şekilde bükerim, hiç bir kere bile kırılıpta değiştirdiğimi hatırlamıyorum : )
yazılım
android 4.4.4 kit kat ile gelmişti. o zamanların en yeni işletim sistemiydi. diğer kit kat sahibi samsung akıllı telefonlarından farklıydı. yepyeni bir touch wiz arayüzüne kavuşmuş, görsellik olarak da çok şık bir hal almıştı. malesef, yine her samsung telefonların kaderinde olduğu gibi, bu telefonda da samsung'un s*kindirik ve bir o kadar işe yaramaz uygulamaları bulunuyordu. (onu root ile hallettik gerçi. hşş çaktırmayın : ) sonra çok geçmeden, android 5.0 lolipop güncellemesi de aldı. bu güncellemede görsellik baştan aşağı değişmişti. performans adına iyileştirmeler yapılmış, pil kullanımı daha kontrollü bir hal almaya başlamıştı. fakat üzücü bir şey her ne kadar söylemek istemesem de malesef gerçek olduğu için söylemek zorundayım. zamanı geldiğinde, android 6.0 marsmallow güncellemesi alacağı duyurulduktan kısa bir süre sonra, samsung tarafından dul karı çocuğu gibi bir kenara bırakılıp bu güncellemeden yoksun bırakılmıştı.. ulan senin ruh sağlığına sıçayım ben. bana göre yaptığın en iyi akıllı telefona böyle bir şerefsizliği yapmayacaktın. o andan itibaren zaten telefon birdaha hiçbir güncelleme almadı. performans ve güvenlik güncellemeleri almasını beklemiştim, onları da almadı.
performans
o dönemde telefon, her ne kadar amiral gemisi olarak tanıtılmasa da, piyasadaki bir çok amiral gemisine, ve aynı zamanda s ve note serisine de ciddi bir rakip olmuştu. tabikiide asıl çıkarılma amacı olan iphone 6 ile de rakipti. (işlemcisine falan detaylı olarak girmek isterim ama, aranızda donanım bilgisi olmayan kişilerde vardır illaki. o yüzden de girmemek daha mantıklı. sonuçta bir insan, bu tip bilgiler edinme zorunluluğunda değil.) içindeki işlemci, samsung'un kendi üretimi olan ''exynos'' idi. piyasaki en yeni ve en performanslı işlemcilerden biri idi. hatta performans testlerinde ise, snapdragon işlemcilere göre daha seri çalıştığı da anlaşılmıştır. o dönemdeki, piyasaki tüm ağır oyunları oynatıyordu. sosyal medya performasını zaten söylemeye gerek yok. özellikle facebook konusunda. o yıllarda, akıllı telefonlarda facebook kullanmak tam bir kâbustu zaten. bırak oyunları falan şimdi : ) bu işlemciye eşlik eden 2gb ram bulunmakta. bu zamanlarda az gibi dursa da, o yıllarda rakibi yoktu. aynı zamanda 32gb hafızası bulunan telefonda, o yıllarda ve günümüzde de halen çok yaşanan yer sıkınıtısını asla yaşamıyordum. kısacası performansı çok çok iyi bir akıllı telefon. (günümüzde bile halen düşük ayarlarda sıkıntısız pubg mobile oynatabiliyor)
pil performansı
1860 mah kapasitede pili bulunan, belkide bu telefonun en büyük kanayan yaralarından biri. insanları en çok tepki vermesini sağlayan neden ise, bu kadar güçlü bir donanıma g*t gibi bir pil koymaları. telefonun aşırı inceliğinden midir, ya da iphone 6 ya tam rakip olsun diye mi böyle birşey yaptılar bilmiyorum. ama pil kapasitesi hakikatten azdı. hem de o zamanlarda akıllı telefon teknolojisi yeni yeni gelişirken. güç tasarrufu bulunan, ve işlemcisinin düşük nanometreli olmasından dolayı az pil tüketse de, maalesef günü zar zor kurtarıyordu. gün boyunca genelde güç tasarrufu modundasın, donanımı kısıtlıyor, ekran ışığını kısıyor vs vs kesinlikle bu kadar güzel ve güçlü bir telefondan tam verim alamıyordum. ama olsun, telefon o kadar güzel ki, kötü pil performasını görmezden gelebilmiştim.
ekran
4.7 inch gibi minik bir ekrana ve 720p hd bir ekrana sahiptir. (boyutları iphone6 ile tıpatıp aynı) 312ppi renk yoğunluğuna ve süper amoled teknolojisine sahip olan bir telefondur. ekranı ışıl ışıl. renk yoğunluğu gayet tatmin eden, parıl parıl parlayan bir ekranı var. gerçekten elinize aldığınızda, birşeyler izlediğinizde, veya da ne bileyim oyun falan oynadığınızda kaliteyi net bir şekilde anlayabilirsiniz. ekranı da benim için son derece tatmin ediciydi.
son sözlerimize yavaş yavaş gelirken, kamera performansından bahsetmezsek olmaz. 13mp arka, 2.3mp ön kameraya sahiptir. ön kamera için pek fazla iyi şeyler söylemeyeceğim. zira düşük ışıkta, b*ktan bile daha kötü fotoğraflar çıkarabiliyor. ama normal ışıkta gayet yeterli bir kamera. ve kendince de makyajlıyor, fotoğrafı tekrardan işliyor, daha güzel görünmesini sağlıyor. bu iyi bir özellik. arka kamerasına gelirsek, gerçekten çok çok üst seviyede bir arka kamerası var bana göre. hatta arka kamerasını çok iyi bulduğum için, sırf fotoğraf makinası olarak bile kullanmak istediğim oluyor bazen. kameranın bulunduğu yerden de belli oluyor zaten, güçlü lenslerle desteklenmiş. tam anlamıyla muazzam bir kamera. diyecek kelime yok. aynı zamanda 4k video çekme özelliği bulunuyor. o yıllarda 4k video çeken başka akıllı telefon hatırlamıyorum. bu devirde bile giriş segment telefonlarda bulunmuyor bu özellik. arka kamera konusunda da çok fazla başarılı olan bir akıllı telefondur kendileri.
mobil ağlar
o yıllarda daha yeni yeni 4g geliyorken, ve çıkış yılında bir çok cihazda bulunmamasına rağmen 4g özelliği bulunuyordu. 4g özellği bulunduğu içinde, doğal olarak 4.5g de desteklemekte. cat 6 gibi devasa bir modeme sahip olan telefonun, ileride 5g destekleyeceği de düşünülüyor. günümüzde bile, cat6 modeme sahip olmayan akıllı telefonlar var. bu konuda da, günümüzde bile halen üzmeyen bir cihaz.
son olarak pazarlama stratejisi
apple gibi büyük bir firmayı, sadece donanım ile geçemeyeceğini anlayan samsung, çareyi
galaxy alpha'da buluyor. ekranı ufak olsun, tasarımı şık ve metal olsun, performansı yüksek olsun ele avuca gelsinde iphone 6'ya rakip olsun falan. şansına tüküreyim ki, iphone6'dan itibaren de telefonun tasarımı baştan aşağı değişti. tasarım ve ram dışında pek bir fark göremedim ama. galaxy alpha çıkışının ardından, fiyat ve pilden dolayı çok fazla tepki alan telefon maalesef insanlar tarafından çok fazla tercih edilmedi. zaten samsung'da bazı şeylerin farkındaydı. s ve note serisine ciddi bir rakip olmuştu. satışlarını etkilememesi içinde, galaxy alpha'nın üretimini durdurup, daha düşük modellerden devam etme kararı aldı. (j serisi ve a serisi) 1800-1900 tl arasında değişen fiyatı ile de gerçekten cep yakan bir akıllı telefondu kendileri. tabikide fiyatının bu kadar yüksek olmasının altında, üst düzey donanımı ve inanılmaz kaliteli sağlam bir metal çerçeveye sahip olmasıydı.
ek notlar;
telefonda parmak izi okuyucusu bulunmakta. şahsen bu özelliği kullanmadığım için bahsetmedim.
telefon micro sd kart desteklemiyor. hiçbir şekilde micro sd kart (hafıza kartı) takılamıyor. şahsen buna da pek ihtiyacım olmadığı için bahsetmedim. 32gb neyinize yetmiyor?
benim için samsung galaxy alpha tamamen bunlardan ibaret. halen daha kutusunda sakladığım telefonla tam 4 yıl geçirdim. root, rom vs de attım. bunları inkar edemem. 4 yıl boyunca telefonu dolu dolu kullandım. halen çalışıyor. halen sağlam. ama artık kullanılamaz halde. işlemcisi hafızası halen yeterli, ama pil gerçekten artık hiç yeterli değil. günümüzde uygulamalar ve oyunların gelişmesiyle, düşük pil kapasiteli telefonda yüksek pil tüketimi kaçınılmaz oluyor.
bu entryi sonuna kadar okuyan bordo berelilere sonsuz teşekkürler.
ekran çözünürlüğü düşük, kamerası rezalet, bataryası ufacık, dizaynı iphone'un 2 sene önceki halinin çakması, içindeki işletim sistemi dandik android, fiyatı da 1.700tl - 1.800tl aralığında.
ve buna para verip "iphone 6'ya o para verilir mi yeaa" diyen samsung fanları var. allah ıslah etsin...
samsungun yeni kazığı. telefonun fiyatı 800 tl olsaydı bu kadar eleştirilmezdi. o
batarya tam bir facia , 720p ekranda o islemciye o batarya... nasıl bir mantık lan bu?