her türlü insanın bolca bulunduğu helede yaz gelince bir başka güzel olan çiftliğiyle atakumuyla vazgeçilmez olan değeri ancak samsundan ayrıldıktan sonra farkedilen memleketim. yazdan yaza görüyoruz artık...
Samsun Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümüne dahil bir il.
Samsun 2007 verilerine göre 1.305.678'lik toplam nüfusuyla, Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş ilidir. Bölgenin en büyük ulaşım, eğitim, sağlık ve ticaret ağına sahiptir.il plaka kodu 55'tir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı'nı 19 Mayıs 1919'da burada başlatmıştır.
Herşeyiyle kendi kendine yeten çeşitliliğin en fazla olduğu (dağ-tepe, ova, deniz, liman, balıkçılık, tahıl, bağ-bahçe, kuş cenneti, kıyıda karadeniz iç kesimde karasal iklimi, güzel kızlar, uzun sahiller, ilk insanların Tekkeköy mağaralarında yaşadığı, deveci armutu ve kafkasya sülünün ana vatanı, Atatürk'ün bu ulaşım kolaylığı için seçtiği şehir, Türkiye'nin iki büyük ırmağının içinden aktığı ve bu iki ırmağın arasına kurulmuş çok bereketli ve konumu çok güzel tek şehir.) Karadenizin tek büyük şehiridir Samsun kızlarının %75'inin güzel olduğu %25'inin öyle böyle insanı öldürecek kadar güzel olduğu bir şehir. Ayrıca Atatürk'ün şehri...
karadenizin en sempatik ve en yaşanılası şehirlerinden biridir. fazla kargaşası, gürültüsü olmaz genelde, kendi halinde huzurlu bir şehirdir. karadeniz de yaşanmak isteniyorsa kesinlikle göz ardı edilmeden değerlendirilebilecek bir şehirdir. yüksek bir yerinden sahilini ve gün batımını izlemek çok keyiflidir. pidesi çok ünlüdür ve çok güzeldir, gidildiği zaman kilo alma garantisi verir.
sokakları dardır. kaldırımlarında üç kişi yanyana yürüyemezsiniz. istiklal caddesine çiftlik caddesi demekte ısrar ederler. insanları pek bir artisttir. ters bakımlık değildir. kızları ise şımarıktır.
ömürümün yarısını geçirdim tüm arkadaşlarım ailem ve akrabalarımın oldugu şehir.(dertledin bir sigara yakayayım) özlenilen bir şehir ama gittigimde 3. günde nedense sıkılıp dönmek istedigim yer. nerden giderseniz her adımı bir şekilde denize çıkacak yerdir. yapılacak pek birşey yok gibi görünsede istiklal caddesinde iki tur atmak, 56 lar da bir bardak çay içmek sıkılınca sahil kenarına inmek farklılık olsun diye atakum tarafına gitmek denize girmek için taflan kısmına gitmek degişmez gibi geliyor bana. 3 senedir gidemedim ve özledigim kurtuluş savaşı şehri.
bir hafta kaldığınızda sizi sıkıntıdan öldüren, ama uzak kaldığınızda dönmek için can attığınız şehir.
sakinliği, yüksek suç oranı, kozmopolit yapısı, kirli havası, apaçileri, süper döneri, rezalet kentleşmesiyle süperdir. kendini yavaştan sevdirir, sonra sıkar. samsun, vakit geçirmek için birlikte olduğunuz bir sevgili gibidir, birliktelik çok uzarsa boğar, çok kısa sürerse üzer.
yolarına (bkz: hafif raylı sistem) döşenen şehir. bildiğin koca bir şantiye. samsun'a gelmek isteyenlerin yanlarında (bkz: baret)lerini de getirmeleri önemle rica olunur.
nedense aklıma ilk olarak çift lavaş tavuk döneri getiren şehirdir. bu şehirde tavuk döner çılgınlığı yaşanmaktadır. öğrenci olarak gidersiniz ve kısa sürede bu akıma kapılırsınız. haliyle öğrenciliğinizin büyük kısmı kabız olarak geçer.
bugün şehidi, Kahraman Teğmen, Samsun'un öz çocuğu, Karadeniz'in özçocuğu AHmet Altunoğlu'nu onbinlerce kişiyle ebedi istirahatgahına uğurlamıştır. Öncelikle Türk insanının sonrasında ise Karadeniz insanının Teröre, teröriste, sözde milletvekili teröriste tahammülü kalmadığını göstermiştir bu uğurlama.