samsun' da esentepe adlı mevkide, bu mevsime buz gibi soğuk esen havası ve sürekli yağan yağmurlarıyla ünlü, öyle ki soğuktan kulaklarda yara yapan, her gün 3500 metre koşulan okuldur. güzel manzarası ve merkeze yakın oluşuyla iyidir.
doktor, diş hekimi, eczacı, fizik tedavi ve rehabilitasyon, psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun olanların 1 ay acemilik yapıp kıtalarına dağıldığı askeri okul.
öncelikle #21755355 nolu entrimde acemi birliğim olduğunu belirtmiş, dönüşte kapsamlı bir yazı yazacağımı söylemiştim. akabinde entriyi editleyerek dönemedim demiştim. evet acemi olarak gittiğim samsun'da kurada yine aynı kışlayı çekmem sonucu usta birliğimi de samsun'da yaptım. sözün özü anlatacak çook şeyim var.
öncelikle burası görüp görebileceğiniz en rahat acemi birliklerinden birisidir deyip detaylara giriyorum.
bilindiği üzere burada doktor, eczacı, diş hekimi, psikolog, pdr ve diğer sağlık sınıfları eğitim alıyor. dönemin yoğunluğuna göre 2 ya da 3 bölük oluşturuluyor. doktorlar bir bölük, eczacı ve diş hekimleri bir bölük, sağlık sınıfı ve psikologlar bir bölük olmak üzere. ancak kimin hangi bölük olacağı değişiyor rotasyon sistemi var. diyeceksiniz ne farkeder kim hangi bölük olursa olsun öyle değil işte 1. ve 2. bölük ana binada kalırken 3. bölük ana binanın 300-400 metre uzağındaki barakalarda kalıyor. baraka deyince öyle dandik bişey değil amerikanların zamanından vidasını bile amerikadan getirerek yaptıkları gayet sağlam binalar. onun haricinde kendi acemilik yaptığım bölük diye söylemiyorum 3. bölük komutanı ve takım komutanı dünyanın en tatlı, en hoş sohbet adamları. 1. ve 2. bölük komutanları yeni değiştiği için onlar hakkında görüş bildirecemeceğim.
askerlik şubenizden sülüsünüzü aldığınızda orada bir birliğe son katılış tarihi ve saati yazar. saat genel olarak 14:00'dır. ancek isterseniz gece 23:59 da gelin bişey olmaz ha biraz fırça yersiniz orası ayrı ama yinede içeri alırlar sizi. ilk olarak kapıdan girince ziyaretçi parkına alınırsınız burada katılış defterlerine isimler kaydedilir, çantalarınız aranır, aşı olmak isteyip istemediğiniz sorulur ve sizi gruplandırırlar. ilk 3-5 gün bölükler kurulana kadar başka bir deyişle katılışlar tamamlanana kadar sizin içtimalardaki sıranız bu gruptaki sıranızdır. gruplar 15-20 kişiden oluşur genel olarak. bir grup katılışını tamamladıktan sonra genellikle grup içinde ki en yaşlı kişi grup sorumlusu seçilir ve koğuşlara doğru yola çıkarsınız. ve genellikle koğuşlara doğru giderken revirin önünden geçerken katılış muayeneleriniz yapılır. muayene dediysek öyle soyunma falan yok doktor sorar ciddi bir rahatsızlığın var mı, ameliyat oldun mu, alerjin var mı, devamlı kullanman gereken ilacın var mı,kötü bir alışkanlığın var mı vs. sizde beyan edersiniz olur biter. eğer ciddi bir durum varsa samsundaki hastanelere yönlendirilip tedavi olmanız sağlanır. daha sonra koğuşlara yerleşip giyinmeye gidersiniz. (koğuşlarda kalan kişi sayısında daha sonra toplam sayıya göre artma azalma olabilir.) ayrıca koğuşlarda herkes kendi bölüğündeki adamlarla kalır. ve kapıdan girişte önünüzde arkadanızdaki adamlarla aynı odaya düşersiniz. sonra giyindirmeye geçilir demiştik yine grup halinde giyindirme binasına gidersiniz burda ayak numaranız sorulur mesela 43 numara giyiyorsanız sivilde size 44 numara bot verilir yani aman büyük söyleyim ayağımı vurmasın diye büyük söylemeyin zaten kendileri ayarlıyor. sonra yine boy-kilonuza göre kamuflaj verilir. palaska, spor ayakkabısı, çorap, atlet, eşofman, tişört, şort, havlu, tıraş köpüğü, tıraş bıçağı, banyo jileti, künye gibi diğer eşyalarınız da burada verilir. ama nedendir bilinmez sadece ufacık, içine ayakkabı ve eşofmandan başka bişey sığmayan spor çantası verilir. demem odur ki giderken yanınızda büyük bir boş valiz götürün. malzeme alımı tamamlandıkta sonra odalarınıza giyinmeye gidersiniz ilk giyinme acemilikten dolayı yaklaşık yarım saat sürer. botun ipliğini doğru taktım mı? palaskanın yönü doğru mu gibi şeylerle uğraşırsınız çünkü.
not: entrye zaman zaman eklemeler yapacağım konu uzun olduğu için tek seferde yazamadım *