plaka kodu elli beş, en meşhur caddelerinden biri elli altılar caddesi olan şehrimin ağzıdır.
bilindiği gibi uzun "e" harfi meşhurdur, ağza yaya yaya söyleriz ama bütün e harfleri uzatılmaz. örneğin "televizyon, beş" kelimesinin telaffuzu normal yapılırken "elli, renkli, benzin, benzer, emre, cennet, zengin" gibi birçok sözcükte farklılık görülür. abartıldığı gibi "ea" şeklinde söylenmez. örneğin, "benzer" kelimesindeki ilk hecedeki "e" harfi, ikinci hecedeki "e" harfi gibi kullanılır."cennet" kelimesinde ise ilk "e" garipleşir. "ealli beaş" şeklinde bir şey yoktur.
"az" ve "daa" sıkça kullanılır. ikisinin de türkçe'de eş anlamlısı yok sanırım. ikisi de istek amaçlı, ünlem gibi kullanılır. sanılanın aksine her cümleye "daa" eklenmez.
"az bi gel daa" çok sık kullanılır.
"anne su getir daa"
"az rahat dur"
"az bak az bak"
"az bi sal daa" gibi...
"ahmet böyle dedi daa" gibi bir şey yoktur.
"onu nereden buldun daa" gibi bir şey de yoktur.
"saat altı olsun da ondan sonra başlarız." cümlesindeki "de/da"yı yukarıdaki "daa" ile karıştırmamak gerekir.
bir de "la" şeklinde konuşma şekli vardır. istanbulun nezih semtlerinde kızlar bile kullanmaya başladı. bu da demek oluyor ki yakında "da" şekli de kullanıma açılacaktır.
bir samsunluyu tanımanın en kolay yoludur. örneğin bir kişinin konuşmasında ne kadar çok az ve da kelimesi geçiyorsa bilin ki o samsunludur.
az gel da, az gidelim da, hadi da gibi. yalnız trabzon rize bölgelerinin aksine daa fazla uzamaz. uzamaya gidecekken yarıda kesilir. bir de e harfi genelde ea şeklinde okunur. ealli gibi.
not: samsun'da iken pek sıkıntı olmaz, ama şehirdışı yapınca hemen 'aa samsunlusun di mi sen' damgasını yiyorsunuz.
not2: (bkz: ağız ve şive)