ışık kirliliği içinde yaşayan modern kent insanının farkına varamadığı, yine modern kent hayatına hapsolmamış ve kentin ışık karmaşasından uzakta yaşayanlara seyir zevki yaşatacak kadar parlak yıldızlar kümesi.
Sarmal galaksi olarak adlandirilan. içinde dunya'mizinda bulunduğu sayısız yildiz ve gezegeni barındıran gökadanın adi. Andromeda gökadası ile olan kaçınılmaz bulusmasina doğru gitmektedir.
güneş sistemi'ni de barındıran gökada. samanyolu yaklaşık 200 milyar yıldız içerir. 100.000 ışık yılı çapı olan samanyolu galaksisi yaklaşık 1.000 ışık yılı kalınlığındadır. nedense çöl ve vadilerde daha net görülüyor gerçekten ilginç.
içerisinde yaşadığımız galaksinin bir ucundan diğer ucu tamı tamına 100.000 ışık yılı uzunluğundadır.
1 ışık huzmesinin saniyede 300.000 kilometre yol aldığını biliyoruz. bu da demek oluyor ki, ışık hızı ile yolculuk yapacak olursak samanyolunun en uzak iki ucunu 100.000 yılda kat ederiz. ışık hızı ile 100.000 yıl.
ayrıca samanyolunda tahmini olarak 400 milyar yıldız olduğu düşünülüyor ve bu 400 milyar yıldızın yaşam barındırma özelliği bakımından sayısı da 17 milyar.
Samanyolu, içinde Güneş Sistemi'nin de bulunduğu gök adadır. Yerel Küme'nin bir parçası olan çubuklu sarmal türde bir gök adadır. Gözlemlenebilir Evren'deki milyarlarca gök adadan sadece bir tanesidiiçinde 200 milyardan fazla yıldız olan ortasında novatik bir karadelik olan orta ölçekli bir galaksidir. bilim adamlarına göre 6 milyar yıl önce 2 farklı galaksinin çarpışması sonucu meydana gelmiştir.Galaksi adının kökeni, eski Yunancada bizim galaksimizi belirtmek üzere kullanılan sütlü, süt gibi, sütsü anlamlarına gelen galaxias sözcüğü ya da "süt dairesi" anlamındaki kyklos galaktikos terimidir.
milyonlarca yıldızdan oluşan galaksi. galaksi içindeki konumumuzdan bakıldığında, samanyolu uzun vee parlak bir sis bulutu gibi görünür. ayrıca güneşten 2,6 milyon kat daha büyük bir kara delik vardır.
Büyüklüğü muazzam boyutlarda olan gökadamız. Yine de evrende ki bir çok galaksi yanında küçük kalmaktadır. M81 galaksisi ortalama olarak kendi galaksimizden 60 kat daha büyüktür. Büyüklüğü ve muazzamlığını anlatabilmek için astrofizikçiler şu örneği vermektedir. Galaksimizi Amerika kıtası olarak düşünürsek, güneş sistemimiz Amerika kıtasının her hangi bir yerindeki nokta olarak görünecektir.
çapı 100k ışık yılı kalınlığı ise 1k ışık yılıdır. içinde bulundurduğu yıldız sayısı 350milyon kadardır(gezegenler hariç).güneş sistemine uzaklığı 1.300 ışık yılıdır.güneş'imizin samanyolun'da tam yörüngeyi bitirmesi 220milyon yıl olarak hesaplanmıştır. bu galaksiye en yakın galaksi andromeda'dır.
evrendeki toz zerreciklerinden birisi. dünyanın, bu galaksi içinde toz zerreciği boyutunda olduğunu söylememe gerek yok heralde.
bu galaksinin benzerinden evrende milyarlarca olması da ayrı bi konu. yani sözü özü insanlar, şu an mikroskopla baktığın yerde zar zor gördüğün canlılardan bile küçük bu galakside. evreni hesaba katmıyorum daha. o küçüklüğün trilyonlarca küçülmüş halisin. al sana insan işte. al sana günlük dertler. neden?
samanyolu Galaksimiz kendi çevresindeki bir dönüşünü 230 milyon yılda tamamlar.Galaksimiz, doğumundan bu güne kadar 52 kez dönmüştür.güneş sistemiz samanyolunun dış kenarına yakın bir yerde bulunur sanırsam.