samandağ

entry66 galeri2
    15.
  1. özgürlük ve dayanışma partisini seçerek en doğru olanı yapmış, gerçek anlamda büyük düşünmüş ilçedir. tebrikler.
    5 ...
  2. 14.
  3. 13.
  4. gönülden tebrik ettiğimiz aydın bir ilçedir.
    9 ...
  5. 12.
  6. yaptıkları seçimle insanın yüzünü güldüren, yüreğini sevinçle dolduran aynı ilin sınırları içinde yaşamaktan mutluluk duyduğum insanların bulunduğu ilçe. *
    3 ...
  7. 11.
  8. üniversite yıllarında onlarca samandağ' lıyla tanışmış olmamdan mıdır nedir bilinmez ama dostluğa çok önem veren, dostu için canını verebilecek insanların çıktığı ilçedir. hayat tecrübesi göstermiştir ki buradan bir tane bile kaypak adam çıkmaz.
    6 ...
  9. 11.
  10. "yeni bir terzi fikri mi doğuyor?" düşüncelerinin alıp yürüdüğü hatay ilçesi.
    1 ...
  11. 10.
  12. hatay'ın denize kıyısı olan ilçesidir. antakyaya yarım saat mesafededir. ayrıca da emre aydın'ın git* adlı şarkısının klibinin çekildiği yerdir.
    0 ...
  13. 9.
  14. 29 mart yerel seçimlerinde özgürlük ve dayanışma partisi adayı mithat nehir'in kazandığı ilçedir. chp'nin ilçede yaptığı yolsuzluklara tokat inmiştir. işte budur hacı ağlıyorum biliyor musun?
    3 ...
  15. 8.
  16. asi dizisinin çekimlerinin yapıldığı ilçe. *
    0 ...
  17. 7.
  18. bütün ilçede zaten 1-2 tane bulunan trafik lambalarını kimsenin sallamadığı, feodal anarşizmin hüküm sürdüğü hatay ilçesi. ilçe erkekleri zekidir, büyük kısmı mutlaka üniversiteyi kazanır, kalanların bir çoğu da arap ülkelerine çalışmaya gider. güzel et yemekleri vardır ve çok ucuzdur. etnik yapısı karışıktır ama nusayri denilen arap-alevi vatandaşlar çoğunluktadır. arap-hristiyan, ermeni ve sünni türkler diğer gruplardır.
    5 ...
  19. 6.
  20. asi nehri'nin akdeniz'e döküldüğü noktada oluşmuş deltada kuruludur. bağlı belediye sayısı 13, köy sayısı 31; ilçe merkezi nüfusu 39.000 küsür, bağlı belde ve köylerle birlikte nüfusu 106.754'tür.

    samandağ'ın eski adı, seleucia pieria'dır*. makedonyalı büyük iskender'in fetihlerinden sonra, iskender'in komutanlarından biri olan seleucus nicator * tarafından kurulmuştur* ve adını kurucu hanedandan alır.

    iskender'in ölümünden hemen sonra imparatorluğu parçalara ayrılmış ve haleflerden biri lübnan, filistin ve suriye'yi de içine alan selevkos imparatorluğu olmuştur. ancak bu imparatorluğun topraklarında birçok "seleucia" kurulmuştu *.

    efsanelere göre, adını nicator'un babası antiochus'dan alan antakya'nın ilk yeri seleucia pieria idi. ancak, hasta babası için zeus'a adak adayan nicator, rahiplerin isteği üzerine başkenti bugünkü antakya'ya taşımış.

    seleucia pieria, helenistik dönemde antakya'nın akdeniz'e açılan çok önemli bir limanı haline geldi. sonraki dönemlerde, gerek hıristiyanlığın yayılmasında gerek 11.yüzyılda başlayan haçlı seferleri'nde filistin ve kudüs'e giden yolda bir aktarma limanı olarak kullanıldı. seleucia'nın kalıntıları bugün samandağ'a birkaç kilometre uzaklıkta deniz kıyısındaki cevlik mevkiindedir. uzunluğu 1 kilometreden fazla olan ünlü titus vespasiyanus tüneli de buradadır.

    samandağ'ın 1948'de değiştirilen ve halk arasında halen kullanılmakta olan eski resmi adı süveydiye'dir. *

    günümüzde balıkçılık ve yoğun şekilde tarım yapılan bir ilçedir. akdeniz kıyısında, cevlik mevkiinden başlayan güneye doğru uzanan kumsalı 17 km'dir. dünyanın en uzun ikinci dogal kumsalıdır. ilçe, antakya'ya ve yayladağı'na asfalt yollarla bağlantılıdır. samandağ kumsalları, nesli tehlikede olan chelonia mydas * ve koruma altına alınmış caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının önemli bir yumurtlama-üreme alanlarından biridir.

    türkiye'nin tek ermeni köyü olan vakıflı köyü de bu ilceye baglıdır. halkının büyük cogunlugu nusayri olmasına ragmen hristyanı, ermenisi, sunnisi bu topraklarda yüzyıllardır kardesce yasamaktadır. dörtyol agzında karsılıklı olarak bir adet ermeni kilisesi, bir adet hrıstyan kilisesi, bir adet cami ve bir de ziyaret adı verilen türbe bulunmaktadır. insanlar ibadetlerini bu mekanlarda karsılıklı olarak yapmaktadır. bu yüzden her milletin bayramı ortak bir sekilde kutlanır.

    hızır aleyhisselam türbesi de sahil kenarında deniz adı verilen tatil köyünde bulunur. bayramlarda tüm ilce halkı tarafından ziyaret edien bu mekanda adakalar kesilir, dualar okunur. * *
    1 ...
  21. 5.
  22. Kent merkezinde hızır aleyhisselam türbesi * bulunur. hızır aleyhisselam ile Hz. musanın o noktada buluştuğuna inanılır. rivayete göre yakınında bulunduğu deniz her sabah türbenin içine kadar girer ve orayı temizlermiş.
    Halkın büyük çoğunluğu nusayrilerden* oluşur.
    3 ...
  23. 4.
  24. Dünyada Ermenistan dışında nüfusunun tamamı ermenilerden oluşan tek yerleşim yeri olan Vakıflı köyü buraya bağlıdır.
    2 ...
  25. 3.
  26. sahil bölgesine tümden deniz denen zengin memleket.
    (bkz: çevlik)
    1 ...
  27. 2.
  28. arapça lehçesi üzerine türk dili kullanan enteresan yaradılışlı insanların ikamet ettiği memleket.
    7 ...
  29. 1.
© 2025 uludağ sözlük