saltanat

entry29 galeri0
    1.
  1. tarih kitaplarında 1 kasım 1922 yazar ama şöyle de bir durum vardır saltanatla yönetilen osmanlıda kanuni sultan süleyman 48 yıl tahtta kalmıştır ve saltanatla yönetilmeyen türkiye cumhuriyetindeki süleyman ise 50 sene koltuktan inmemiştir.benzerleri için bülent, erbakan örnekleri öne sürülebilir.
    6 ...
  2. 2.
  3. padişahın bir ülke üzerinde hüküm sürmesi, devleti idare etmesi.
    0 ...
  4. 2.
  5. 1 kasın 1922 de kaldırılan olgu.
    1 ...
  6. 3.
  7. 4.
  8. sultanlik ile surdurulen yonetim bicimi. belli seylerin tek hukumdari olmasi.
    1 ...
  9. 5.
  10. 6.
  11. cahil halk için en iyi yönetim biçimi. padişah çıkar "biz süper bir devletiz." der. halk padişahım çok yaşa der. kimse birşey sormaz. sorarsa da yaşamaz.
    böyle birşeydir saltanat. ha buna özlem duyan var mı...çok var.
    1 ...
  12. 7.
  13. bugün için gerici bir durum olan iktidarın ''faşist'' bir yönetim tarafından sürekliliğinin kazanılması ve halkın sorgulama eleştirme yönetime dahil olma hakkının elinden alınması gibi... bunu isteyenler varmı ...
    çok...

    tıpkı kocasının kendisini dövmesinden zevk alana feşitist kadınlar gibi bu düzende yaşamak istiyorlar ...
    yazık ....
    0 ...
  14. 8.
  15. aklı başında, beyninin çalışan kısmının küçücük bir bölümünü dahi yaşadığı dünyanın gerçeklerline yöneltebilmiş ve bu gerçekler ışığında edindiği bilgileri yönetiliş biçimini yorumlamaya kanalize etmiş her insan bilir ki saltanat kainatın en iğrenç, en tahkir edici yönetim biçimidir. neden?

    çünkü belli bir otoritenin emri altında yaşadığı için insanlar silik birer nesne olmaktan kendilerini asla kurtaramazlar. otoritenin keyfi tutumları karşısında üzerine düşeni yaparak hayatiyetini devam ettirebilen halkın birinci ödevi sadık birer kul ve sorgusuz tabi olma zorunluluğuna riayet etmektir. saltanat rejimlerinde insanlar düşüncelerini rahat ifade edemezler, edebilseler bile bunun cezasını hem ağır hem de oldukça hızlı öderler. onlara düşen, sultan herşeyi bilir demekten başkası değildir; zira bunun aksini ifa edenler devletin bölünmez bütünlüğüne halel getirmekle beraber halk arasında ayrılık tohumları ekmiş olabilirler.

    bu rejimlerin önemli özelliklerinden biri de halkın büyük bir çoğunluğunun emeğinin küçük ama mutlu bir azınlığın cebine akıyor olmasıdır. gelir dağılımı öylesine adaletsizcedir ki bakınca ya gülersiniz ya da ağlarsınız. kimisi ekmek bulabilmek için çöpleri karıştırırken kimisi bitmeyen bir lale devri sürer.

    mesela vergi uygulaması alım gücüne göre uygulanmaz; kişiler ya da gruplar arasındaki gelir farkı gözetilmeksizin biçimlendirilir.

    hukuk diye birşey de yoktur. bir bayansanız ve örtünemkten yana karar almanıza sebep olacak bir yaşam biçimini tercih etmişseniz bütün yasalar ve bütün yasacılar hukuku size karşı kullanmaktan hiç utanmazlar. hukuk, tatlı çalan çocuğu hapse tıkarken trilytonları götüren zengini en muteber mevkilerine taşır.

    adı üstünde saltanat.. milletin söz söylemeye ne kadar hakkı olabilir ki? konuşamayan milletle sürekli emreden devletin arası da hep açıktır. bu açıktan faydalananlar ise cumhuriyet vurgusuyla resmi ideolojinin nimetlerinden faydalanmayı bir tür saltanat düşmanlığı addedenler olur.

    bu dangoz rejim, farklılıklardan da nefret eder haliyle.. giyim kuşamdan dinlenecek müziğe kadar sosyal hayatın her anına karışır. hatta bir müddet sanat müziğini yasaklar, yerine ikame ettiği klasik batı müziğiyle ortaya çıkarmaya çalıştığı türk ruhundaki zenginliği bir türlü gerçek hayata yönlendiremez ve sonra bu saçma adımdan vazgeçer.

    karakteri itibariyle paranoyak olduğu için her türlü biraraya gelişi devlete karşı isyan sebebi sayar. ev basar, ifade alır, gözaltı sürecinde insan öldürür, güvenlik adı altında insanların imajına göre vatan hainliği icad eder.

    bu rejimin en mutlu insanı ya ondan yana olan ya da ağzını en iyi kapatan olur.

    çok şükür saltanatı yıkıp cumhuriyet olduk. ya bunu beceremeseydik?
    1 ...
  16. 9.
  17. meclisi dolduran işe yaramaz ve beceriksiz milletvekillerini gördükçe kesinlikle daha başarılı bulduğum yönetim sistemi.
    0 ...
  18. 10.
  19. Bir ülkenin belirli bir hanedana mensup hükümdarlar tarafından yönetilmesi.
    1 ...
  20. 11.
  21. 12.
  22. binlerce senelik, köklü bir yönetim şekli. sultan çocukluğundan itibaren bir hükümdar olmak üzere yetiştirilir. zaten soylu bir aileden geldiği için ne kendinin, ne de çevresinin ceplerini doldurma derdi yoktur. halkını bir babanın çocuklarını koruduğu gibi korumaya çalışır. demokrasi rejiminde ise milletvekili, bakan veya başbakan seçimle başa gelene kadar ne yöneticilik konusunda eğitilmiştir, ne de tecrübesi vardır. kendini de çevresini de ihya etmeye ve kasasını mümkün olduğunca doldurmaya çalışır.
    1 ...
  23. 13.
  24. tenhasında kalıyordum rüzgarın
    fırtınaya komşu, güneşe uzak
    ay desen yüz çevirmiş benden
    kaç bin sene evvel zerdüşt'ten

    namımda yok, üstelik kimsesizim
    lakap takmaya kalkmayın, bozarım
    adım hüsnü, adım cemil sanmayın
    dedim ya gözüm bir adsız kahramanım

    atım da yok avradım da
    çoluk çocuğa da karışamadım
    karıştığım tek şey belaydı benim
    en iyisinin, en büyüğünün, en kralının

    yol bilmem, iz bilmem, dalarım
    ne kervan geçer, ne ayak sesleri
    padişahlar huylanır seyrimden
    bir garip saltanattır ve ben hükümdarım
    olmasın istemiyorum bir halkım
    çekemem onları hep kafa ütülerler
    olur olmaz yerde dertlenir deli başım
    alamam karşıma kimseleri, korkarım
    nah! korkarım ulan deyyuslar, burdayım.

    sadık yahşi
    0 ...
  25. 9.
  26. Bir de bunu kaldirdigi halde olene kadar ulkeyi yoneterek ironinin dibine vuranlaR vardir. Saltanat padisah demek degildir tek adamin ulkede hukum surmesi demektir.
    1 ...
  27. 10.
  28. Çok keyifli bir şey olsa gerek.
    0 ...
  29. 11.
  30. türkiyenin ihtiyacı olandır. ülkemizde göreve gelen siyasiler tez elden keseyi doldurmaya çalışıyor. biz ülkenin tapusunu verelim bir aileye. bu herifler kimsesizlerden kendilerine bürokrat üst düzey yöneticisi yetiştirsin. bizde artık "başa geçipte yemeyen mi var", "yiyor ama çalışıyor" cümlelerinden kurtulalım. başa geçirdiğimiz aile belki adam akıllı sahiplenir ülkeyi de 4 senelik cebini doldurma maratonlarında gözü menfaatinden başka hiçbir şeyi görmeyen siyasilerden kurtuluruz.
    0 ...
  31. 12.
  32. gerek diğer sosyal medyalarda gerekse sözlükte kimsenin dikkatini çekmemiş, kaliteli türkçe popa bir örnek olarak verilebilecek güzellikte murat dalkılıç şarkısıdır. sözleri de şöyledir;

    Bak bize bir var bir yokmuş eskiden
    Nasıl da idareten yaşıyormuşuz ayrı ayrı telden
    Sen bana ben sana tuzaklar sermeden
    Kalbe zeval vermeden yaşayamaz olduk aşkı
    Sözler tutulmadı kalpler sınıfta kaldı
    Yeniden başlasak hayırlısı mı bilmem
    Yüzde kaç olur hata payı
    Zaman kaybedince hakkımız yanmış

    Aslında hiç öyle kolay olmadı
    Ağlaya ağlaya gözyaşı kalmadı
    Fikri firar akıl senden başkasını almadı
    Ne gençlik çağının hovardalıkları
    Ne yazın kalpteki kıpırdanışı
    Şu bendeki saltanatı kaldıran olmadı.
    1 ...
  33. 13.
  34. günümüzde farklı yollardan devam eden bir keyif aracı. evet.
    1 ...
  35. 14.
  36. Babadan oğula geçen yönetim şekli. Bu yüzden deli de manyak da 7 yaşındaki çocuk da ülke yöntemiştir. Neyse ki kaldırılmıştır. 1 kasım 1922de.
    0 ...
  37. 15.
  38. babadan oğula geçen. oğlum büyüsün, yazarlığımı ona devredeceğim. tabi bunu değil, ekşi sözlük yazarlığımı. açık ve net.
    1 ...
  39. 22.
  40. sultanlık. yeni sistem. osmanlı'da var olam sistem.
    1 ...
  41. 23.
  42. 24.
  43. yok artık ismet.

    mehdiyet de mehdilik olmalı o zaman..
    2 ...
  44. 25.
  45. bu sözlük bana çok şey katıyor şüphesiz saltanatın sultanlık olduğunu öğrendim çok gerekli bilgi sjsj..
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük