Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir. Salmonella türleri hareketlidir, hidrojen sülfür üretirler. 1984 yılında rajneeshee dini tarikatı oregon kentindeki restoranlara salmonella bulaştırmış, 751 kişinin hastalanmasına yol açmıştır. tabii olayda kimse ölmemiştir. evet.
Özellikle çiftlik hayvanlarında yaygın bakteri.
Öyle illet ki hayvan kesilmiş bile olsa hasta et sağlıklı hayvanın etini zehirlemeye devam ediyor, emzirdiği hayvanları zehirliyor. Kesildiği bıçakla temas eden başka gıdaları zehirliyor.
çubuk şekilli, gram negatif boyanan, besinlerde, suda, bağırsakta bulunabilen seçici olmayan bir bakteri cinsidir. Laktoz negatif H2s pozitiftir. Kauffman White sınıflandırılması ile yüzey antijenlerine göre sınıflandırılabilirler. O K ve h antijenleri bulunur. dayanıklılıkları ortalamadır. Patojenik ya da fakültatif patojenik olabilirler.
S. typhisuis S. gallinarum
S. abotysequi S.abortusovis S.abortusbovis
S. enteritidis
veteriner hekimlik için önemli patojenik türleridir.
Daha çok yaygın olarak bulunan salmonella etkenleri, adlarını amerikalı bakteriyolog Salmon'dan almıştır.
Enterobacteriaceae familyasının genel özelliklerini taşıyan salmonella'lar, Gram negatif, kısa ve küçük çomaklar tarzındadır.
Salmonella'lar, sporsuz ve kapsülsüz olup, S.pullorum ve S.gallinorum hariç hareketlidirler.
yumurtayı çiğ olarak tüketme gafletinde bulunursanız bünyenizi ele geçirip her türlü işkenceyi çektirebilecek pislikteki mikrop. diyareden * tut da ölüme kadar.
kanatlı hayvanlarda her zaman olan hastalık. Bu hastalığın tedavisi mümkün değildir sadece pasif duruma getirilir. Özellikle güvercin besleyenler bu hastalıktan çok çeker. Eğer evcil hayvan besliyorsanız hayvanlarınızın ayakları hayvan pisliğine basmamasına dikkat ediniz. Ayrıca evcilinizin ayakları uzun süre su da kalmamalı.
salmonella, tifo ve paratifo gibi hastalıklara yolaçabilen bir gram-negatif enterobakteri türüdür. Gıda zehirlenmelerine de yolaçar. amerikali patalog daniel elmer salmon' a ithafen bu bakteri türüne Salmonella ismi verilmiştir.
özellikle havaların sıcak olduğu yaz aylarında ülkemizde ve dünyada çokça rastlanan zehirlenmelere yol açan bir bakteridir. salmonella bakterisi daha çok çiftlik hayvanlarında özellikle kümes hayvanlarında görülür. bakteriler esas olarak bağırsakta bulunur. bağırsağında salmonella bakterisi bulunan kanatlıların yumurtasında da bu bakteri mevcuttur.
mutfağa alınan et, tavuk, yumurta ve pastörize edilmemiş süt gibi yiyecekler ile mutfağa girer. sosis, salam, sucuk gibi kıyma etten yapılan yiyeceklerde bulunabilir. her türlü yumurta kabuğunda bulunabilir. özellikle karasinek, böcekler, kuşlar ve evcil hayvanların ayaklarında, tüylerinde, bağırsaklarında bulunur. bu hayvanların mutfağa girmesi ile bakteri buraya taşınmış olur.
ayrıca ismi diğer patojen bakterilerden farklı olarak (escherichia coli, bacillus cereus, staphyloccocus aureus *) masallardaki prenses isimlerine benzemesi nedeniyle bazı kişiler bu ismi kuş, kedi gibi bilimum hayvanata koymaktadır.