salman rushdie

    1.
  1. şeytan ayetleri isimli bir kitap yazmış, bu nedenle Müslüman çevreden tehditler ve yoğun eleştiriler almış, bu yüzden batının kanatları altına alınıp, korunan aslında Hintli yazar.
    4 ...
  2. 2.
  3. urduca ve inglizce konuşan müslüman bir ailenin oğlu olarak bağımsızlıktan iki ay önce, 1947'de bombay'da doğdu..1988 yılında şeytan ayetleri kitabı ile whitbread ödülünü kazansa da müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap hindistan ve güney afrika'da yasaklandıktan sonra ayetullah humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.. 2004-2006 yılları arasında pen'in başkanlığını üstlenen yazar, uzun yıllar öldürülmek riskine karşılık yer altında yaşadıktan sonra, new york'a yerleşmiştir..
    3 ...
  4. 36.
  5. New York'ta bir etkinlikte konuşma yaparken Bıçaklı saldırıya uğrayan yazar.

    (bkz: hoşgörü dini)
    2 ...
  6. 7.
  7. an itibari ile ingiltere´de sovalye ünvani almis kisidir.
    2 ...
  8. 10.
  9. tabularimi yiktim geliyorum diyen yazar.
    (bkz: satanic verses)
    1 ...
  10. 17.
  11. sadece tek bir kitabını okusam da beni yarattığı büyü ve gerçek arasında dolanan dünyasıyla etkileyen yazar. cümlelerle dans ediyor, kelimeleri eğip büküyor. top sakallı alnı açık gözlüklü bir adam, üzerinde rengarenk bir elbise, elinde tahta kaşıkla bir kazanı karıştırıyor. baharatlar, çiçekler, hayvan ve insan uzuvları, farklı farklı duygular serpiştiriyor içine ve hindistan oluveriyor kazanın içindeki sıvı. öyle bir amcamız işte, geceyarısı çocuklarını bitirdikten sonra onu hep bir büyücü olarak hayal ettim, ancak bir büyücü kelimelere renkler kazandırabilir, hem başını döndürüp hem de okuyucuyu en son durakta memnuniyetle indirebilir. Ölene kadar sürecek olan ölüm fetvasına inat o cesur kitaplar yazmaya devam etsin. şeytan ayetlerini türkçe okuyamamaksa hala üzer beni.
    2 ...
  12. 8.
  13. 1989 yılında çıkardığı şeytan ayetleri kitabından sonra ayetullah humeyni tarafından ölüm fetvası verilmiş yazardır. ingilterede kraliçe tarafından şövalye ilan edilen 300 kişiden biri olmuştur en son.
    1 ...
  14. 6.
  15. 'Şeytan Ayetleri' adlı kitabı ile Müslüman dünyasının tepkileriyle karşılaşan ve hakkında ölüm fetvası verilen Hindistan asıllı yazar Salman Rüşdi'ye (Rushdie), yaşamakta olduğu ingiltere'de Kraliçe Elizabeth II tarafından şövalyelik unvanı verildi. Hakkında çıkarılan ölüm fetvasından dolayı yıllarca kaçak yaşamak zorunda kalan Salman Rüşdi'ye şövaliyelik unvanı verildiği ,dün Londra'daki Buckhingam Sarayı tarafından açıklandı.
    Unvan için Rüşdi, 'Bu ödülü almak beni heyecanlandırdı. Eserlerimin böyle ödüllendirilmesinden dolayı minnettarım' diye konuştu. Bazı edebiyatçılar tarafından 20. yüzyıl sonunun en büyük romancıları arasında gösterilen Salman Rüşdi'nin 13 eseri, ona çeşitli ödüller kazandırdı. Özellikle 1981'de yazılan ve Rüşdi'nin en iyi eseri olarak gösterilen 'Gece Yarısı Çocukları', yazara birçok ödül kazandırmıştı. Salman Rüşdi'nin 'Şeytan Ayetleri' adlı kitabının yayımlanması ardından, iran islam Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni, 'Şeytan Ayetleri'nin islam'a hakaret ettiğini belirterek, 14 Şubat 1989'da ünlü yazarın öldürülmesi için fetva çıkarmıştı. Böylece Müslümanlar tarafından öldürülme tehlikesiyle baş başa kalan yazar, saklanarak yaşamaya başlamıştı. Ancak uluslararası baskılar üzerine, 1998'de iran Hükümeti ölüm fetvasını geri çekmişti. Hindistan'ın Bombay kentinde, 19 Haziran 1947'de doğan Hint asıllı ingiliz yazar ve romancı Salman Rüşdi'nin romanlarının çoğu Hindistan'ı konu alıyor. Mit ve fantaziyi gerçeklikle iç içe geçiren bir anlatım tarzıyla bilinen Rüşdi, yine ingiltere'nin en önemli edebiyat ödüllerinden Booker Ödülü'nün sahibi oldu. Cambridge'de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı 'Grimus' (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, 'Geceyarısı Çocukları' (Metis, 2000) romanıyla (1981 Booker, 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan'da aynı akıbete uğrayan 'Utanç' (Metis, 2005) izledi. Nikaragua anılarını aktardığı 'The Jaguar Smile'ın (1987, Jaguar Gülüşü, Pencere, 1989) ardından yazdığı 'The Satanic Verses' (1988, Şeytan Ayetleri) ile 1988 Whitbread Ödülü'nü kazandıysa da, Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan ve Güney Afrika'da yasaklanması ardından iran islam Devrimi Lideri Ayetullah Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.*
    1 ...
  16. 13.
  17. 1989 yılında yazdığı şeytan ayetleri romanından sonra başına 3 milyon dolar ödül konmuş yazar. kitap güney afrika, pakistan, suudi arabistan, mısır, somali, bangladeş, sudan, malezya, endonezya ve katarda yasaklanmıştır. iran ingiltere ile ilişkileri geliştirmek adına rüşdi hakkında fetvayı kaldırsada radikal gruplar pek takmamıştır bu kararı.

    eserleri
    ------------
    (bkz: grimus)
    (bkz: gece yarısı çocukları)
    (bkz: utanç)
    (bkz: jaguar gülüşü bir nikaragua yolculuğu)
    (bkz: şeytan ayetleri)
    (bkz: harun ve hikayeler denizi)
    (bkz: hayali vatanlar makale ve eleştiriler)
    (bkz: doğu batı)
    (bkz: mağribinin son iç çekişi)
    (bkz: ayakların altındaki toprak)
    (bkz: öfke)
    (bkz: soytarı şalimar)
    1 ...
  18. 11.
  19. geceyarısı çocukları gibi bol ödüllü, büyülü gerçeklik akımından etkiler taşıyan masalsı ve sürükleyici kitabın yazarı.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük