mavi göl, cennet internet cafe, roma dondurma gibi mekanları olan (piyasa yerlerdir bu arada) manisanın en güzel ilçesi.bizim ev sosyal tesislerine çıkıp şehri kuşbakışı izleyebilirsiniz.güzel günlerim geçmiştir, bak hüzünlendim yine!
gitmediğim zaman özlemiyle tutuştuğum,gittikten sonraki 2 gün içinde sıkıntının tavana vurduğu,yine de her köşesinde anım olan ve asla vazgeçemeyeceğim memleketimdir.
sevgi yolu ile kurudere caddesi ile ünlü manisa'nın en güzel ilçesi.senelerce gitmekten bıkmadığım, gidince de yapacak bişey bulamadığım akraba ziyaretleri roma dondurmacısı kenan evren parkı kurşunlu kamplıcaları derken yine de epey eğlendiğim yer.
rastgele tuşuna basınca bir anda sol framede karşıma çıkan, sabah sabah beni mutlu eden, hatıralarımı canlandıran, dört aydır gitmediğim, içinde başta ailem olmak üzere birçok sevdiğim insanı barındıran memleketim
izmir'e 88 km, manisa'ya 55 km uzaklıktaki manisa ilçesidir.
son yıllarda büyük gelişim göstermiştir. jeotermal ısıtma sistemi kullanılmaktadır. hava kirliliği azami miktara inmiştir.
bozdağ'ın eteğinde kuruludur. 12 km uzaklıkta antik sardis kenti bulunur. (sart) sardis lidyalıların başkentidir.
"şiir ikindileri" isminde gelenekselleşmiş bir edebiyat faaliyetinin düzenlendiği ilçedir. senede iki defa yazar ve şairleri ağırlar.
seçim sonrası halkın sokaklara döküldüğü ve konvoy düzenlediği nadir şehirlerden olarak gazete haberlerine taşınmıştır. (zafer keskiner'in yeniden belediye başkanı seçilmesi) hatta kent meydanındaki havuzda gençler halay çekmiştir o gece.
iklimi sıcaktır, sebze-meyve yetiştirmeye müsaittir. bu yüzden bu ilçede hayat pahalılığı yoktur. kar yağdığında herkes bu anı kaçırmamak için fotoğraf çekmeye koşar. (çünkü senede 1 kez kar yağar, bazen hiç yağmaz ve maksimum karın yerde kalma süresi 3 gündür)
suyunun tadı çok güzeldir. yakınındaki kaplıca sebebiyle şişe suyu kalitesindeki su şehir şebekesine verilmektedir.
odun köfte'si meşhurdur. köfteye özellğini katan şey sıcak sıcak sofraya getirilip maşa ile coss diye şişten sıyırıp tabağa koyarak servis edilmesidir.
belediye binasının mimarisi ile ünlüdür. bu binanın dünyada sadece 2 tane olduğu açıklanmıştır.
hala ayrı kaldığım kısa sürelerde bile gözümde tüten fakat son zamanlarda teksasa dönen, artık 3. sayfa haberlerinde adana'dan gelen haberlerden daha çok haberin gelmeye başladığı ilginç memleketim..
şu sıralar belediye işçilerinin yaptığı grev nedeniyle sokakları tabiri caizse b.k götüren ilçemiz. ilginç olan seçimlere çok kısa bir süre kalmasına rağman chpli belediye'nin grevi bitirmeye yönelik adım atmaması.
Izmir-Ankara (E 96) karayolu ve izmir-Uşak-Afyon demiryolu üzerindedir. Manisa il merkezine 71 km ve izmir il merkezine yaklaşık 90 km uzaklıkta bulunan salihli nin ilçe nüfusu 2000 yılı sayımına göre 83.137 olup, kasaba ve köyleriyle birlikte 150.000 i bulmaktadır ve manisa ilinin nüfus bakımından en büyük ilçesidir.
Yöre tarihinin çok eskilere dayandığı, baraj gölü yakınlarındaki Sindel ve Çarıklar köylerinin civarında bulunan fosil ayak izlerinden anlaşılmaktaysa da, bilinen en eski önemli yerleşim merkezi, Salihli nin 7 km kadar batısında yer alan Sardes tir. M.Ö. 547 yılına kadar Lidya toprakları olan bölge, bu tarihte Perslerin eline geçmiş ve M.Ö. 334 yılına kadar Pers yönetiminde kalmıştır. Bu tarihten sonra sırayla Makedonya, Bergama, Roma ve Bizans egemenliğinde kalan yöre, 1300 lerin başında Saruhanoğulları nın, 1400 de Osmanlı imparatorluğu nun yönetimine giren Sart, Aydın Sancağı na bağlı bir kaza olmuştur.
O tarihlerde Sart Kazası na bağlı bir köy olan ve Veled-i Salih (Salihoğlu) adıyla anılan şimdiki ilçe merkezinin, zaman içinde Sart a oranla daha hızlı bir gelişim göstererek 18. yüzyıl başlarında kasaba, 1872 de ise Saruhan Sancağı na bağlı kaza olduğu belgelerden anlaşılıyor. 1927 yılında Saruhan Sancağı nın adının değiştirilmesinden sonra Manisa ya bağlı en büyük ilçelerden biri durumunda olan Salihli, 24 Haziran 1920 5 Eylül 1922 tarihleri arasında işgal altında kalmıştır.
yüzölçümü 1302 km², rakımı ise 125 metre olan ilçenin ekonomisi, kasaba köylerindeki verimli toprakları nedeniyle tarım ve tarıma dayalı ticaret ve sanayi ağırlıklıdır. başlıca yetiştirilen tarım ürünleri: çekirdeksiz üzüm, buğday, arpa, pamuk, tütün ve mısırdır.
ayrıca tuğla ve kiremit başta olmak üzere pek çoğu "anayasa kitapçığı" krizine kurban gitmiş; 32 adet tuğla ve kiremit fabrikası, 2 adet un fabrikasi, 2 adet valeks fabrikası, 10 adet pamuk çırçır fabrikası, 2 adet üzüm işleme tesisi, 1 adet yem fabrikası, 1 adet tüp fabrikası,1 adet salça fabrikası, 2 adet zeytinyağı fabrikası, 2 adet meşrubat fabrikası, 1 adet su şişeleme fabrikası, 1 adet maden suyu fabrikası ve 1 adet zımpara taşı fabrikası bulunmaktadır.
ilçe topraklarında tuğla, kiremit hammaddesi içeren yatakları ile altın ve uranyum içeren cevher yatakları da vardır. Yeraltı zenginliklerinden maden suyu kaynakları, sıcak su kaynakları, kaplıca turizmi açısından yöresel önem taşır.
büyük bir beş yıldızlı otel inşaatının hali hazırda devam ettiği ve sıcak su kaynaklarının turizme dönüştürülmeye çalışıldığı Kurşunlu Kaplıcaları; romatizmal hastalıklar, siyatik, lumbago, kireçlenmelerde,nevrid, nevralji gibi hastalıklarda, kırık çıkık sekeleri, çeşitli cilt hastalıklarında, bazı kadın hastalıklarında, böbrek rahatsızlıkları ile taş ve kum dökümünde yarar sağlamaktadır.
ilçe merkezindeki nüfus ise çoğunlukla memur ve emekli ağırlıklıdır. sessiz, sakin, huzurlu bir kenttir ve bu bakımdan deniz kenarında bir sayfiye yeri havası vardır.
çağdaş, medeni, aydın görüşlü ve atatürkçü bir demografik yapıya sahip olan ilçedeki siyasi temayül genelde sol partilerden yanadır.
yazları çok sıcak olduğundan ilçe halkının "ah şu memleketin bide denizi oluvereydi dadından yinmezdi valla" şeklinde bir klişesi de mevcuttur.
insan memleketni anlatmaya doyamıyor vallahi..uzun lafın kısası yaşanılası bir yerdir işte.
Her seçim dönemi il olacak rivayetlerinin dolaştığı memleketim.
Ama sıradan bir plakayı kabul etmez çeşitli düşünceler vardır:
1-il olursak plakamız 45 olsun Manisa değiştirsin. Manisayı bugünlerine biz getirdik,
2-il olursak plakamız 100 olsun temiz olsun,
3-il olursak plakamız 0 olsun ilk biz olalım.
türkiye nin en güzel ilçesidir.hatta çoğu ilden daha gelişmiş ve güzeldir.akhisarla yarışırlar.ömrümün ilk beş yılı burada geçmiştir.çeşmelerinden kaynak suyu akar.lokantalarda şişe su satmak yasaktır.bir lokantaya oturduğunuzda önünüze surahiyle mis gibi salihli suyu gelir.bitince bir daha getirirler.salihliyi salihli yapan kişi zafer keskiner dir.sağolsun
izmir'den 90 km uzaklıkta bulunan, 100000'i aşan nüfusuyla hiçbir kanun hükmünde kararnameye gerek duymadan adeta başlı başına bir il olmuş manisa ilçesi.
şimdi efendim, şahsımın da hala haftanın 5 gününü geçirdiği bu güzide ilçemizle ilgili bazı bilgiler verelim, gezelim görelim tadında ;
- suyu güzeldir evet. ancak ilçenin her yöresinde aynı kalitede su bulamazsınız. kaplıca çevresi nemalanmaktadır bu güzel sudan genellikle. kalan kesimlerde bildiğin musluk suyu. izmir'dekinden farkı olmayan şebeke suyu.
- plakalar, "45 sa" diye başlar. mazallah, bir araç ilçe dışındansa ay gibi parlar kurudere caddesinde. *
- bu güzide memleketimizin her yanı üzüm bağlarıyla doludur efendim. son sayıma göre 72 adet köyü vardır bu ilçenin. bu köylerde bağcılıkla uğraşmayanı dövüyorlar sanırım, zira hangi köylüyü görsem ucundan kıyısından bir bağ işine girmiştir. hani öyle ki, kirazı meşhur diye geldim üzümü meşhur çıktı, o derece.
- kurudere caddesinden gerisi yalandır yalnız, onu söyliyeyim. çınarlı, atatürk caddeleri falan da var ama hayat kuruderede burda hacı. kenan evren parkı'na kadar yorulma hiç, zaten o kadar yol gidersen de kipa'ya gir de bir soluklan derim ben. hatta git otoparkında go-kart falan yap. **
- yollarında trafik kuralı namına sadece kırmızı ışığa uyulan bir memlekettir kendisi aynı zamanda. onun nedeni de şehirdeki ışıkların %90'ında kamera bulunması ve polislerimizin kamera başından şakır şakır ceza kesme kabiliyetlerinin üst düzeyde olmasıdır. kırmızı ışık dışında, geçiş üstünlüğüymüş, sollama kurallarıymış falan hikaye. dikkat et de iki tane motorsikletli velet takılmasın peşine.
- en güzel özelliği, insanları çağdaş ve ilericidir salihli'nin. ki izmir'den kalkıp gelen şahsımı en çok şaşırtan özelliği de bu olmuştur aslında. denizden uzaklaştıkça kafaların örümcek bağlama oranındaki hızlı artış burada pek işlemiyor efendim. hatta ters işlemiş. e güzel.
- toprağı müthiş verimlidir. hani derler ya ne eksen çıkar diye. aynı o hesap. toprağın altında altın, uranyum , jeotermal ısı kaynakları ne ararsan var. toprağın üstünde de binbir çeşit meyve sebze yetişiyor. bereketli vesselam.
- ve son olarak, ne yapıp edin, salihli'ye bir de allahdiyen'e çıkıp da bakın. kanınızdaki alkol alma isteğini artırırsa -ki genelde artırır- hiç karşı koymayın, koyverin gitsin derim ben. nacizane.
işte, güzel mi değil mi siz karar verin artık. anlatması benden.