folon ile beraber souvent ve yamore adlı şarkılarının da tek kelimesini anlamasam da duymak istediklerimi söylediğini düşündüren malili yanık ses. ama bambara dili ve edebiyatı mezunu arkadaşlar varsa özelden irtibata geçebilirler tabiki.
malili sanatçı. albinodur kendisi.
en kalite şarkısı olarak folon'u gösterebilirim. tomorrow da dinlenesi şarkılarındandır. folon için bir yerde "acının dili yoktur bu şarkıda bunu anlıyorsunuz" denmişti, doğrudur.
doğduğu ülkede albino hastalarının lanetli olduğuna inanıldığından annesi tarafından saklanarak büyütülmüştür. etnik müziğin önemli seslerinden biri, insanın içini cız ettiren müziklerin sahibidir. ciddi şekilde yara verir. en bilinen şarkısı folon isimli eseridir.
ilk defa yabancı bir kültürün müziğini bu denli bana hızlı benimsetmiş afrikalı müzisyen. ali filminin müziği olan tomorrow adlı parçası tek kelimeyle harika.
yamore, tomorrow parçaları tek kelimeyle muhteşemdir.. albino bir zenci olması da ironik ve son derece düşündürücüdür insanlık namına... siyahla beyaz bir bütün olmuştur onda...
ceseria evora ile düet yaptıkları yamore isimli parçası ile tanıdığım sanatçı. albino hastasıdır.
"Bilirsiniz, Tanrı tüm nimetlerini bir kişiye vermez. Bana da pigmentasyon vermedi ve iyi bir görüş... Fakat bana da ufak bir şeyler verdi. Yamore gibi.. Yamore sihirsel bir biçimde geldi. Sadece öyle... Gitarımı elime aldım ve melodiyi çalmaya başladım. O melodiyi üç gündür arıyordum. Ah! Mutluydum. O aradığım şeydi. Mutluluk yarına ait değil. O bir varsayım değil. Mutluluk burada ve şimdi başlar..." Salif Keita
muhammed ali' nin hayatının anlatıldığı ali filmin en unutulmaz sahnelerine şarkıları ile katkıda bulunmuştur.
&feature=related
izlerken duvardaki resimlere dikkat ediniz. halkının muhammed ali' ye verdiği değeri orada görebilirsiniz. insanı gaza getiren bir şarkı olarak tomorrow un sözleri;
tomorrow,
only tomorrow
sajo jon te i fe,
ousmane ko ka bir fe ka bi
fe koniete ka le te sigi
sajo jon te i fe malienw
ko ko u bir fe ko u bir fe ko ni e te ko ulu te sigi
mogo ma taa folo kanaa
saya ma son nene ma an sayakera nene balidi
tomorrow,
only tomorrow
sajo see you tomorrow (refrain)
sajo jon te i fe fatoumata
ko o ka bir fe ka bir fe kono ete ka le te sigi
sajo jon te i fe bâoumou
ko ka bir fe ka bir fe ko ni ete ka le te sigi
mogomataa folo kanaa say mason nenema an mogo mataa folo kanaa
saya mason nenema an saya kera nenebali ye
tomorrow see you tomorrow,
sajo see you tomorrow
Gezegenemizin her coğrafyasındaki insanları sevmek için bir neden bulabiliriz. Mesela ben Mali'lileri sevmek için bir neden buldum bile:
salif keita ve Folon şarkısı.
malili soylu bir aileden gelip albino olmasından dolayı dışlanıp şarkıcı olmaya karar veren şarkılarında ayağa kalk afrika gibi toplumsal mesajlar veren sanatçı.
nedense hep kitaro'yla beraber anarım salif keita'yı. gözümün önüne şöyle bir sahne geliyor. dünyanın herhangi bir yerinde, sonbaharın yaprakları savurduğu serin bir gecede, ormanın içinde bir kulübe. ikisi bir araya gelmişler. kayıt cihazları, etnik ve modern envai enstrüman genişçe odayı yarım kalmış kadehler ve nota kağıtlarıyla paylaşıyor. odanın havasında belli belirsiz bir pipo tütünü kokusu. hararetle konuşuyorlar. hayattan, zenginlik,fakirlik,güzellik ve çirkinlik algılarından, sonu bitmeyen savaşlardan,adaletsizliklerden,memleketlerindeki en güzel kuşun ötüşünden, kanat çırpışından,sevdikleri ama çok sevdikleri kadınlardan. onlar da marin marais'in söylediği noktaya gelmişler. hiçlikten geldikleri için hiçliğin müziğini yapmışlar. ne mutlu hiç birşey olanlara.
Farklı doğdu hele ki bu kadar farklı olanın dışlandığı bir kabile de işi zordu yılmadı acıyı en güzel nasıl anlatabilirim dedi kendi kendine sonra içini döktü şarkılara notalara sonra yüzümü döktüm ben de o şarkılara notalara ne denirki acı evrensel dili yok folon yamore tomorow şarkılarından en bilinenleri pardon acılarından.