kimi zaman şirin görünmek için, kimi zaman bildiklerini çaktırmamak için, kimi zaman da salaklık yapmaktan korkup kontrollü bir salaklıkla gerçek salaklığını örtbas etmek için kişinin yaptığı bir çeşit rol.
sevgilisi salak diye ona daha aşık olan er kişiler mevcut nihayetinde.
kocası mangalı üstüne yıkmasın diye muazzam yetenekli olduğu mangal işini, eline yüzüne bulaştıran kadınlar da var, bile isteye.
ve sürekli kendi salaklıklarını anlatıp onlara gülen, kendisiyle barışık havasında gezinen korkaklar bir de...
salağa yatmak için sebep bol; siz amacınızı seçin yeter.
cevap vermek istemediğin soruya nasıl ya da efendim diye cevap vermek ve cevaptan önce ıhı diye bir ses çıkartmak gün içerisinde sık sık karşılaşılan salağa yatış şeklidir.
suç teşkil eden bir olay\olgu anlaşıldığında yapılır. işe yaramayacağını bildiği halde genelde erkekler yapar. sonunda kabul edip özür diler ve kız affeder...evet böyle olur.
bugün saatlerin 1 saat ileri alınmış olması vesilesiyle 1 saat fazla uyudum.aslında bunu planlamıştım bir gün öncesinden, ben bu durumu kullanıp -aaa öylemiymiş, bilmiyordum-modunda salağa yatarım demiştim.ama sonrasında vazgeçip doğru saatte gitmeye karar vermiştim.gel gör ki salağa yatmaya gerek kalmadı.
suratım asıktı hep bugün, içimde bir sıkıntı, bir eksiklik, tarif edemediğim bir duygu vardı. belki de kaç aydır hiç tatil yapmadığımdandır dedim,salağa yattım.
gün boyu uyuz uyuz iş yapıp günün geçmesini bekledim.Bi ara teyzenin biri 50 kuruş için çakallık yaptı.ben de bunu anladığımı ona çaktırmadan salağa yattım.
akşam üzeri hava güzeldi,çıktım yürüdüm 1 saat.yürürken düşündüm hayat ne güzel görünüyor kuşlar böcekler vs.peki ben neden mutlu olamıyorum?bu olmamışlık duygusu neden?belki de dedim yediklerime dikkat etmeliyim, spor yapmalıyım vücudum daha çok endorfin salgılamalı,psikolojik değil,kimyasal bir durum olmalı bu dedim.ve evet yine salağa yattım.
bugün salak olabilmeyi istedim,1 gün ara verebilmeyi bilmeye, anlamaya.insanın kendini iyi tanıması galiba çok da iyi bir şey değil.
bilip de bilmemezlikten gelmek de denebilir. bunun daha doğal bir dille çekimlenmesi hali sayılabilir. aptala yatmak da denilebilir. edebiyatımızda benzeri, tecahül i arif sanatı olarak varlığını korumaktadır.