bir kere dile düşünce kurtulunamayacağının tipik bir örneğini sergileyen şey.* hazinli bir öyküsü vardır hele de ülkemizde. antrenman topu olmaktan tutunda borudaki deliği kapatmaya kadar. çocuklarımızın hep hayallerini süslemiştir bir gün şişirdiği sakızla uçmak.*
Para üstü olarak kakalanan sakız vs. gibi şeyleri ''sittinsenedir kabul etmedim şimdi mi kabul edecem .mına koyayım'' diye yer yer söylensem de (içimden lan) ''olsun lan adamda evine ekmek götürüyor'' diyerekten alttan alırım, gelgelelim, ''kardeşim bir değil, iki değil, sakız alacaksam alırım zaten'' kolpadan serzenişimle de sittin senenin üstüne bir kaç yıl daha eklerim.
küçükken ''gece sakız çiğnersen binevi ölü eti çiğnemiş olursun'' gibi bi hurafeyle annemin beni kandırdığı yiyecek mi desem nedesem, ne olduğu belli olmayan yapışkan şey.
türk gıda koteksi sakız tebliğine göre "sakız mayası, diğer bileşenler, izin verilen katkı ve aroma maddeleri ile tekniğine uygun olarak şekerli veya şekersiz hazırlanan ürünler" olarak tanımlanmıştır.
aslında benim de çiğnediğim fakat düşünüldüğünde hiçbir işe yaramayan ne bileyim yenmeyen, içilmeyen, sırf ağız boş kalmasın diye habire çiğnenen, hangi amaçla üretildiği bir türlü anlaşılmayan garip bir nesne olan sakız çiğnenmesinin saçmalığıdır.
karpuz aromasının çok yakıştığını düşündüğüm, leyla ve mecnun'da her türlü dalgası geçilen bazen eğlendiren bazende çiğneyenlerin davranışlarından dolayı tiksindiren gıdadır.
insanların ağzında geveleyip durduğu, tadı-tuzu olmayan çelimsiz ama kendine göre oldukça güçlü rahatsız edici bir nesne. gıda bile diyemiyorum. bir tür balon.
--spoiler--
Beyne giden kanı artırıyor:
Birçok sporcu ve koçları oyun sırasında sakin kalabilmek ve gerginliği azaltmak için sakız çiğnemeyi tercih etmektedir. Aynı zamanda bazı öğretmenler de okullarda sakız çiğneme kuralının değiştirilmesini ve çocukların sınav sırasında sakız çiğnemesinin onların uyanıklığını ve konsantrasyonunu daha iyi sağlayacağını savunmaktadır.
Son yapılan araştırmalarsa sakız çiğnemenin, damarlardan beyne giden kan akımını yüzde 25 oranında artırdığını gösteriyor. Appetite (iştah) dergisinde 2002 yılında yayımlanmış bir başka çalışma gösteriyorki sakız çiğnemek bireylerin öğrenme, akılda tutma ve bilgiye erişme yeteneğini de artırıyor.
--spoiler--
araba ile yolculuğa çıkacaksanız ve direksiyon başında uyuyakalmaktan korkuyor ya da şikayet ediyorsanız yanınıza almanız gereken şeylerden. bunun yanında sakız çiğnediğinizde mideniz öğütme işleminini başlattığı için (insan vücudu ne enteresan ve tüm bunlar nasıl tesadüf eseri olabilir ki?) acıkmanıza da neden olacaktır. bir nevi komut veriyor mideye.
Aroması olan, yenilmeyen fakat çiğnenilen içindeki aromanın emilmesini, tadılması sağlayan, kullanılıp kullanılmamasına göre bir kızın iffetli olup olmadığı gösteren gıda maddesidir.