Eski Türkçe' de inceltme işaretiyle kullanılan bir kelimeyle, günümüzde karşılaşanlar, onu eskisine benzeyen yeni bir sözcükle karıştırırlar bazen. "Sakla samanı gelir zamanı" atasözünde geçen saman sözcüğü de bu akibete uğramıştır. Osmanlıca' da kullanılan sâmân kelimesinin anlamı "altın, mücevher, değerli eşya" anlamındadır.... Atasözündeki saman da işte bu sâmândır ve meşhur atasözümüz "Sakla altınını, gelir zamanı" anlamına gelmektedir. Saman saklanamaz mı? Saklanabilir, fakat uzun süre saklanamaz. bilenler bilir, samanın en temel özelliklerinden biri çabucak küflenmesidir. Bu yüzden uzun süreli depolanamaz.
yok kardeş bu böyle olmayacak. 50 senedir bekliyorum. Tüm malımı mülkümü samana yatırdım. dediler sakla, elbet zamanı gelecek. yemek için birşey bulamayıp sofraya saman koymuş olabilirim ama bunu ineklik olarak görmemek lazım. napabilirdim; beklerken insan şaşırabiliyor.
ulan, hani ne zamanı geldi. 50 sene önce samanı atlara verirdik ama şimdi at mı kaldı.evet belki toprağa gomsem 50 sene de petrol olurdu ama sakla dediniz bana. şimdi napayım bu samanı. torunum bugün ilkokula basladı. Bak şunun densiz öğretmenlerinin öğrettiği atasözüne; sakla samanı gelir zamanı. Kan beynime sıçradı. hadi ben ot gelmişim saman gidecem ama bre zınnıklar neden hala aynı şeyi yapıyorsunuz.
yok ben sakinleşeyim. ne demişler; keskin sirke kabına zarar. yok hacım hangi kaba zarar. koyacaksın cam kavanoza...
(bkz: özü sözü atasözü)
+lan mahmut bi söz buldum lan
-neymiş söyle bakim
+sakla elinde bulunan tum samanları gelir sonra elbet onun zamanı
-abi bu 50 karakterden uzun sözlükte başlık açılmaz bununla ilgili sen en iyisi kısalt biraz bunu.
+sakla samanı gelir zamanı olur mu?
güzel oldu kalsın öyle değiştirme.