saint simon

    7.
  1. "la societe c'est le travail" toplum iştir, emektir, çalışmadır. sözünü söylemiştir.
    4 ...
  2. 1.
  3. SAiNT-SiMON (1760-1825)

    Geleceğin toplumlarını politikacıların değil teknik elemanların yöneteceğini ilk defa ileri süren kişi,ilk sosyalist ve sosyalizm kelmesini ilk kullanandır
    2 ...
  4. 6.
  5. ilk sosyalist, ilk sosyolog. bir cok konuda marx ondan yararlanmistir. ögrencisi olan auguste comte ile birlikte politika dergisini cikarmislardir. comte onun icin "tek basima 3 yilda kitaplardan ögrenemeyecegim bilgileri onun yaninda 6 ayda ögrendim" demistir.

    (bkz: cemil meric saint-simon ilk sosyolog,ilk sosyalist)
    2 ...
  6. 5.
  7. sosyalizmin ve kapitalizmin ideoloğu olarak görülür. düşüncesindeki temel özellik soylular, rahipler gibi asalak sınıflara karşı toplumda üretici ve endüstriyel sınıfların egemenliğinin kurulması isteğidir.
    2 ...
  8. 2.
  9. fransız filozof ve iktisatçı. 1814'de sekreteri ile birlikte yayımladığı avrupa topluluğunun yeniden örgütlenmesi üzerine isimli yapıtta, bir avrupa parlamentosu kurmayı önerdi. 1816 yılında ve ilerleyen yıllarda, kendi sistemini açıkladı. bu sistemde, sanayiye ve sanayici sınıfa önemli bir yer veriyor ve en iyi fizikçi, kimyacı, bankacı, sanayici ve tarımsal üreticileri bu sınıfa sokuyordu. daha sonra, 1820-1823 yılları arasında, güç koşullar içinde yaşayan kimselerle ilgilenerek en yoksul ve en kalabalık sınıfın yaşama koşullarının düzeltilmesi gerektiğini ileri sürdü.
    2 ...
  10. 20.
  11. endüstri toplumu kavramını ilk ortaya atan ilk ortaya atan sosyologtur. ancak çalışmaları sistematik olmaktan uzaktır. sosyolojiye birçok alanda yeni fikirler katmıştır. bu sebeple durkheim, comte‘den daha çok saint simon’u pozitivizmin ve sosyolojinin kurucusu olarak görür. saint simon, yeni bilimin teorik inşasından sonra derhal uygulamaya geçilmesini arzu eder. bu yolla avrupa’daki büyük bunalımın sona ereceğini umar. bunu yeni bir din haline dönüştürüp toplumu onun aracılığıyla yeniden organize etmek ister.

    saint simon, muhafazakar sosyolojik teori ile devrimci yaklaşımı bir arada kullanmıştır. muhafazakar açıdan saint simon toplumu olduğu gibi korumak istemiştir ancak bonald ve maistre‘de olduğu gibi orta çağ’a dönüşü savunmamıştır. ayrıca pozitivisttir yani toplumsal fenomenlerin doğa bilimlerinde kullanılan bilimsel tekniklerle incelenmesini savunmuştur. öte yandan saint simon, özellikle ekonomik sistemin merkezi planlaması olmak üzere sosyalist reformların gereğini vurgulamıştır fakat saint simon, daha sonra marx’ın yaptığı kadar ileri gitmemiştir. örneğin işçi sınıfının kapitalistlerle yer değiştireceğini düşünmemiştir.
    2 ...
  12. 14.
  13. hz. muhammed ile beraber hakkıyla bilip anlaşıldığında bugüne kadar olan olmuş herşeyi ikisi özetleyiverirler. doğu+batı.
    1 ...
  14. 21.
  15. Taraftarları deli gömleği gibi arkadan iliklenen gömlekler giyerlermiş. Sebebi ise gömlek giymek için bile birine ihtiyaç duyup dayanışma ruhunu her daim diri tutmakmış ve bireyselciliğin önüne geçmekmiş. Cemil Meriç'in yalancısıyım.
    1 ...
  16. 8.
  17. verdiği bir farazi örnekte bir ülkedeki tüm bilim ve sanat dallarının önde gelen 10 kişisinin katledilmesinin ülkeyi de katledeceğini tüm politika ve siyaset dallarına soyunmuşların önde gelen 10 kişisinin katledilmesininse ülkenin önünü açacağını savunmuş 17. yüzyıl düşünürüdür.

    Kendisini elit takım pek tutmadığından Amerikan ve başka kütüphanelerde kendi kitaplarına değil daha çok kendiyle ilgili kitaplara rastlanır. Teorisyendir, biraz da tipsizdir.
    1 ...
  18. 9.
  19. sosyolojik bir sınıf teorisi geliştiremeyen iktisatçı.
    bu kadar sosyoloji ile ilgilen ama geliştireme. tuhaf. neyse...
    onun temel ilgisi, üretenlerle tüketenlerdi zaten doğal olarak.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük