Eski kitap kokan kitapçı. Aldığın kitabın anısı olması muhtemeldir. Ben özellikle bazı dönemleri görmüş kitapları severim. 30'lar gibi, 60'lar gibi, 80'ler gibi. Hele ki kitabın ilk sayfasına eski sahibi tarafından bir not iliştirilmişsse tercihim olur. Seviyorum işte böyle şeyleri.
2 sene önce beyazıt'taki sahafçılar çarşısında uğur mumcu'nun bir kitabını aramıştım. 2.el kitapçılar olduğu için vardır muhtemelen diye düşünmüştüm. bütün kitapları vardı ama o kitap yoktu, bulamamıştım, pdf'sini bulmuştum internetten. elle tutulmuş gibi olmuyo, o kitap kokusunu ciğerlerime kadar çekmemim hazzı başka şeyde olmuyo... kitabın adı bu arada, tarikat siyaset ticaret.
geçen hafta kitap fuarındaki bir sahafta raflarda göz gezdirirken bu kitabı görüp hemen yapışmıştım. sahibi olan amca o kadar tontişti ki, kitabın fiyatını sorduğumda önce kırk dedi, sonra altmış olduğunu gördü fakat ilkin kırk dedim dönmek olmaz deyip kitabı o fiyattan verdi. kocaman, ruhsuz kitap mağazalarından, kitaplar hakkında zerre bilgisi olmayan suratsız satıcılardan o kadar sıkıldım ki, o beyefendi kitapları yeniden sevdirdi resmen. yeni bir mağazaları da açılmış, en kısa sürede uğrayıp inceliğine karşılık birkaç kitap almayı düşünüyorum.
ruhsuzluğun revaçta olduğu günümüzde, incelik timsali olan sahafları sevmek, korumak gerek. zira en olması gereken yerde, kitapların arasında dahi sıcak bir gülümseme, hoş bir söz duymaktan o kadar yoksunuz ki !
Bugün bir sahafa gittim. Sevdiğim bir yazarın kitap serisini tamamlamak için kitapları buldum neyse sahafa dedim ki:
-ne kadara olur abi?
+(girdi kitapyurdu sitesine baktı fiyatlara, gözümün önünde fiyatları fazla fazla yazıp hesap makinesiyle topladı) 84 ama 80 olur dedi.
Senin mk diyip çıkmak zorunda kaldım.
Bre .mına koduğum ikinci el kitabı sıfır fiyatından daha pahalıya niye senden alayım. Aklımı deli mi silkti!
Edit: Bunlar sahaf değil. At kafasıdır.
Edit 2: Kitapyurdunda 70 lira tutuyor. Bu namussuzlardan tiksindim bir daha uğrarsam beni de siz silkin.
Bugün “Kapalıçarşı” diye adlandırdığımız bu komplekste mevcut sahaf esnafıyla ilgili en eski kayıtlar Aralık 1519 tarihine aittir. Ayasofya Evkafı’nın gelirlerini tespit maksadıyla yangından sonra, Bedesten’de yapılan tamiratı takiben buradaki kiracıları ve verdikleri kiraları tespit için düzenlenmiş bir defterde Bezzazistan’da 140 sandık ve 20 zaviye mevcut olduğu ve iki sandıktan birinin Sahaf Edîbî, diğerinin de Sahaf Alaaddin’in, bir zaviyenin de Sahaf Hüsam’ın, tasarrufunda bulunduğu belirtilir. Edîbî ve Alaaddin aylık 40, Hüsam ise 25 akçe kira vermektedir.
Osmanlılarda tespit edebildiğimiz bir sahafla ilgili en eski kayıt ise II. Bayezid
dönemine ait bir in‘âmât Defteri’nde bulunmaktadır. Bu defterdeki 4 [Ramazan] 909
(20 Şubat 1504) tarihli bir kayıtta sahaf Sofi’ye sultan tarafından 2.000 akçe ihsanda
bulunulduğu belirtilmektedir.
Kitapları ya ihtiyaci olduğu için satan kimselerden ya da hurdacilardan alıyorum düşük bir fiyata. Bazen içinde çok değerli kitaplar çıkabilir şans bu. Sonuçta açık artırmaya katılıp almıyorum batıda olduğu gibi. Hatta nette yapılan açık artirmalar vaR gırla isteyen katılabilir.