1 kilosu 15 milyar olan ilçeye adını veren ünü ülke sınırlarını açmış 149 bitkinin karışımın yarattığı etkiyi tek başına gösterebilen müthiş bir bitki.
15. yüzyılda ingiltere'de 8. henry hükümranlığında, safranı herhangi bir şeyle seyrelterek* karıştırmanın cezası ölümmüş. hükümlüler kazıklarda yakılır yada diri diri gömülürlermiş.
ayrıca ingiltere essex'teki saffron walden şehri adını bu baharattan almıştır. 15. yüzyılda essex, ingiliz safran ticaretinin merkeziydi. efsaneye göre, 14. yüzyılda ortadoğu'dan bir hacı , bastonuna sakladığı bir safran çiçeği soğanıyla walden şehrine gelir. o zamana kadar şehrin adı sadece walden'dir. sonradan safran ticaretinin merkezi haline gelmesiyle adı saffron walden olarak değişir
Sadece 450 gramlık baharat elde edebilmek için bir futbol sahası genişliğinde alana dikilen safran çiçekleri kullanmak gerekiyor. Bu sebepten, safran çiçeği baharatı dünyanın en hassas ve pahalı baharatı haline geliyor. Kolayca bulunabilmesine rağmen oldukça pahalı olan safranın olumlu tarafı, nefis bir safranlı risotto (italyanın geleneksel pilav yemeği) yapmak için sadece birkaç tutamının yeterli olması.
yemeklere sarı renk vermek için kullanılan ve 2 türü bulunan en pahalı baharat. birisi bildiğiniz safran, diğeri de ingilizcede turmeric olarak bilinen ve diğer adı hint safranı olan zerdeçal.
Safran kelimesi Arapça sarı renk anlamına gelen asfar (أَصْفَر) kelimesinden türetilen ve Arapça'da safran baharatı anlamına gelen za’feran (زَعْفَرَان ) kelimesinden kaynaklanarak Latince’ye safranum, italyanca'ya zafferano ve ispanyolca'ya azafrán olarak geçmiştir. Daha sonra Fransızca'ya safran ve oradan da ingilizce’ye saffron olarak aktarılmıştır.
tahran da nerede pilav yesem hepsin de altın tozu varmış hissi olan baharat çeşidi. iran'lıların vazgeçilmezi. pirinçleri de farklı kar beyazı ince ve uzundur.
insanı çok muallakta bırakan bir rengi olan baharat. böyle kırmızı desen değil, tarçına benziyor ama daha değişik. safran rengi diye bir renk var ve ben bunu koyu sarı olarak kodlamışım zihnime. yemekte kullanılmamışının rengi daha bir değişik.
Ilginç bir baharattir. Neden böyle pahalı kimse bilmiyor dur ben dahil. Talep artışıyla rekabete girenler sayesinde 1 gramı 10 liraya satılmıştır falan. Ne bu yani olumsuzluk iksiri falan mi?
Ülkemizde, nadiren, pilav ve zerde de kullanılan baharattır.
Hindistan' da ise, kullanılmayan yemeği dövüyorlarmış.
Rengi itici, dozu ayarlanamazsa, yemeği rezil eden yoğun bir baharat.
Dünyanın en pahalı bitkisi: Safran’ın hasadı başladı
--spoiler--
Dünyanın en pahalı bitkisi olarak bilinen ve ilaç, gıda ve tekstil sektöründe renk verici olarak kullanılan safran altınla yarışıyor.
Bursa’nın inegöl ilçesinde, evinin bahçesinde safran yetiştiren genç müteşebbis Hasan Esen, bu işi geliştirmek istiyor. Kendisini ziyaret eden inegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru'ya safran hakkında bilgiler veren Hasan Esen, köyünde farklı ürün yetiştirmeye meraklı biri olduğunu belirterek, “Safranın evvela pazarını araştırdım. Köy yerinde yapılabilecek bir ürün olduğunu fark ettik. Getirisi oldukça yüksek. Safranbolu'dan 1 kilogram tohum getirttim ve bahçeme ektim. Şu an ikinci senesi. Ürün vermeye başladı. Başta ilaç ve gıda sanayii olmak üzere tekstil sektöründe de kullanılıyor. Şu an gramı altınla yarışıyor. Şayet destek veren olursa üretimini artırmak istiyorum” dedi.
Kırsaldaki köyler için bu tür farklı ürünlerin önemli olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Köylerimiz için bu tür ürünler önemli. Meyveci köylerimiz zaten bu tür ürünlerle uğraşamaz. inegöl'ün kuzey bölgesinde olan köylerde bu tür değişik ürünlerin üretilmesinde yarar var. Safran için bu köylerimizin havası ve iklimi uygun. Çiftçilerimiz yardımcı olacağız. Müdürümüzle birlikte gereken desteği vereceğiz. inegöl'de 100 kalemden fazla ürün yetişiyor. Bu tür farklı ürünlerde ilave edersek, bizler için artı bir kazanç olur” dedi.
Safranın yaklaşık 80 kadar türü var. Kendi ağırlığının 100 bin katı sıvıyı sarıya boyar. Safran fiyat olarak oldukça pahalı. 1 kilo safranın fiyatı 10-15 bin dolar (45 bin TL) civarında. Safran, süsengiller familyasından olan, çiçeklerini sonbaharda açan, yaklaşık 20-30 santim boylarında baharat olarak kullanılan soğanlı bir kültür bitkisi. Baharat olarak keskin bir lezzete, saman ya da iyodoform gibi bir kokuya sahip. Yemeklere verdiği altın sarısı rengi, içindeki krosin denilen karotenoit boya maddesinden kaynaklanır. Bunun için baharat olarak büyük rağbet görüyor. Bunun yanında tıp alanında da bu bitkiden faydalanılıyor.
--spoiler--