sadece üniversite mezunlarının oy kullanması

entry34 galeri0
    1.
  1. yapılabilmesi için evvela milletvekili seçilme yeterliliğinin üniversite mezunu olmaya bağlandığı bir sistemin getirilmesi gereken fikirdir. demokrasinin türevlerinden birisi olabilir; fakat bir önceki cümleden hareketle üniversite mezunlarının ilkokul mezunlarını seçmediği bir oluşumun içinde yer almak kaydı ile.
    2 ...
  2. 2.
  3. sabahtan akşama kadar karı kız peşinde koşan, kızlarının emo, erkeklerinin tiky olduğu, kurup kurabileceği en entellektüel cümle : '' avrupaya medeniyeti türkler götürmüş, tualet yokmuş lan adamlarda, sıçıp camdan aşağı atıyolarmış '' olan günümüz üniversite gençliğini düşünürsek, seçimlerinin sonucunun belli olduğu olay..

    (bkz: chp nin yüzde elli iki oy alması)
    1 ...
  4. 3.
  5. Böyle bir seçimde toplumun yalnızca üst tabakasının (Eğitim dolayısıyla gelir bakımından) kanaati alınmış olacak dolayısıyla, alt tabakanın görüşleri öğrenilemeyecektir. Alt tabaka diye tabir ettiğimiz sınıfın istek ve idealleri görmezden gelinecektir. Ayrımcılıktır, Tu-kakadır.
    3 ...
  6. 4.
  7. hindistandaki kast sisteminin, orta çağ avrupasındaki soylu köylü ayrımının yani bokun ambalajlanmış halidir. daha önce de söyledim bir daha yazmam lazım. millet bilişim çağında zenginliğine zenginlik katsın, biz hala insanlar arasında sınıf farkı olması gerektiğini tartışalım. bazılarının ilericilik anlayışı bu işte.
    2 ...
  8. 5.
  9. eğitim ve gelir seviyesi düşük insanların iktidara taşıdığı gerçeğinden yola çıkarsak, akp'nin baraj altında kalmasına yol açar.
    0 ...
  10. 6.
  11. Üniversite mezunu olmayan vatandaşların, üniversite mezunu olanların ağızlarını kırıp, seçme ve seçilme haklarını geri alarak sonuçlandıracakları hadisedir.
    1 ...
  12. 7.
  13. herkesin üniversite mezunu olduğunu ama çoğunluğunun okuduğu işi yapmadığını gösteren güzide olaydır.

    not: yök arttır abi kontenjanları. 120 kişi yetmez bir öğretime bir bölüm için. en az 500.

    (bkz: en az üç çocuk)
    0 ...
  14. 8.
  15. sacmadir. diger vatandaslara saygisizlik ve haksizliktir. sartlardan dolayi üniversiteye gidememis kisi de vardir. hem kim demis üniversite mezunlari dogru düsünür diye.
    0 ...
  16. 9.
  17. ütopiktir, üniversite mezunu olarak anti demokratik bulmaktayım. ancak üniversite gençliğinin bilinçsiz olması gibi bir genelleme yapanlara ve küpe ya da uzun saç ile zekayı bir tutanlara yobaz gözüyle bakmaktan kendimi alamıyorum.
    0 ...
  18. 10.
  19. acık ogretımlılere oy hakkı tanınırsa kabul edilebilecek teklif. açık öğretim okumayan yoktur heralde memlekette. bide üniversitede 2. öğretim okuyanlara biraz ayrıcalık tanınsa olmaz mı? daha çok harç parası falan anlarsın ya..
    0 ...
  20. 11.
  21. seçimlerin denetimini yök yapar.
    0 ...
  22. 12.
  23. milletvekillerinin, "üniversite mezunu" olma zorunluluğunun olmadığı bir ülkede, oldukça mantıksız karşılanabilecek durum.
    ondan önce; "Milletvekilleri de KPSS ye girsin, 70 alamayan köyüne dönsün"
    0 ...
  24. 13.
  25. özel üniversiteleri gündeme getirecektir.
    0 ...
  26. 14.
  27. akp yüzde 1 ile seçimi kaybeder. o yüzde 1'de rte üni ve necmettin erbakan'dan çıkar.
    0 ...
  28. 15.
  29. Sadece üniversite mezunları aday olsa, bugün meclisin yarısının dışarda kalacağı gerçeği değişmediği sürece buna sıra gelmesi çoook uzun sürer.
    0 ...
  30. 16.
  31. 17.
  32. akpyi kesinlikle bitirecek girişim.
    1 ...
  33. 18.
  34. pek bir şey değiştirmez üniversite okuyunca siyasi görüşü değişen birey yüzde 1 bile değildir.
    fikirlere inmek lazım kanımca şekilci olmamak lazım.
    1 ...
  35. 19.
  36. hepsi de ak partiye oy verdikten sonra..
    0 ...
  37. 20.
  38. 21.
  39. 22.
  40. cemaatin ve akp'nin himayelerine alıp yüksek tahsil yaptırdıkları insan sayısını düşünürsek, başımızı yakacak istektir.
    0 ...
  41. 23.
  42. açık bir şekilde demokrasinin kısıtlanmasına sebebiyet verecek durumdur. modern demokrasi hakkında eflatundan alıntılar vermek de işe yaramaz. eflatun dediğiniz adamın hayallerine göre yaşıyor olsaydık, şu an hitlere mum olurduk. eflatun demokrasi için alıntı yapılacak bir filozof değildir.

    demokrasi, halkın yönetimidir. halk diye tanımladığımız kitlenin belirli seçkin bir grup olması, demokrasinin genellik ilkesine zarar verir. antik yunan demokrasisinde yönetime katılabilen insan sayısı sınırlıydı ve kadınlar bundan muaftı. o yüzden modern demokrasiden ayrı tutulur yunan demokrasisi. tabi yine de dönemin şartlarına göre oldukça ileri bir yönetim şekli olduğu da açıktır.

    seçmenin akli olgunluğa ulaşmış olma zorunluluğu zaten bizim seçim sistemimizde mevcut. bu yüzden ekstradan zorlaştırıcı, dışlayıcı kurallar koymaya gerek yok.

    öte yandan oy verebilmek için üniversiteden mezun olma şartının mantığı ne olabilir? üniversite mezunu kişilerin üniversite mezunu olmayanlardan her zaman daha iyi karar aldıkları konusunda bilimsel bir veri var mı elimizde? su ürünleri fakültesinden mezun olmuş bir adam, siyaset bilimi 2. sınıf öğrencisinden veya lise mezunu bilinçli bir insandan daha iyi kararlar mı verir mesela? yapmayın gençler, azıcık mantıklı olun lütfen.

    oy verme olayı tamamıyla kişinin iradesi ve istekleriyle ilgilidir. her insan oy verirken farkında olmadan bir kar-zarar hesabı yapar aslında. bir partinin amblemini sevdiği için oyunu ona veren insan bile yapar bunu. çünkü o insan için siyasetten alacağı bir fayda görünmemektedir belli ki. o da amblemini beğendiği partiye verir oyunu. şimdi bu kar-zarar hesabını yapabilmek için üniversite mezunu olmaya gerek var mı?

    diyorsanız ki "ben bu iktidardan memnun değilim, değişmesini istiyorum ve buna da çoğunluğu ikna edemiyorum", eyvallah. ama demokrasinin bir sonucu da bu. çoğunlukla aynı şekilde düşünmüyorsanız her zaman yaşanabilecek bir durumdur bu. buna karşılık muhalefetin daha etkin olması gerekir. kusura bakmayın gençler, akpyi eleştirmekte biz ne kadar haklıysak; akp seçmeni de muhalefeti eleştirmekte o kadar haklı. koskoca seçim dönemi boyunca benim oturduğum yerden yaptığım yorumların bir cümle fazlasını yapamadı koskoca muhalefet partileri. akp karşısında birleşmeyi de beceremediler, yeni bir türkiye projesi çizmeyi de başaramadılar. söyleyebilir misiniz bana, chp iktidara gelmesi durumunda nasıl bir iktidar vaat ediyor? mhp nasıl bir türkiye vaat ediyor? kusura bakmayın, gerçekler canımızı yakıyor ama ne chp ne de mhp ülkeyi yönetmeye ciddi ciddi talip olan parti görüntüsü vermiyor şu an. kürt meselesine nasıl bir çözüm getirecekleri muallakta. mhpye oy veren birisi bile biliyor ki, mhp iktidara gelse kürt meselesi tam bir çözümsüzlüğe girecektir. ortalama bir chpli bile biliyor ki chp iktidara gelse, sağ seçmene yaranayım derken ulusalcıların ve farklı grupların desteğini kaybedecektir. aslında hepimiz biliyoruz ki, ortada akp olmasa ve farklı partiler de tekrar siyaset arenasına güçlü isimlerle girseler, chp de mhp de şu anki oy oranlarını rüyasında görür.

    o yüzden size naçizane tavsiyem; daha fazla demokrasi istiyorsanız kimler oy kullanabiliri tartışmayı bırakın da, yüzde onluk barajın indirilmesi veya kaldırılması için bastırın. daha faydalı olur.
    0 ...
  43. 24.
  44. Yine akpnin iktidar olacağı gercegi göz ardı edilemez.
    1 ...
  45. 25.
  46. Bu kadar tartışacağımiza oy kullanan herkesi universite mezunu yapalım.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük